Вхід | Реєстрація

Адмінбудинок за мільйон та мрії про дороги і водогін

Адмінбудинок за мільйон та мрії про дороги і водогін

Сухинівська сільська рада є однією з найуспішніших у фінансовому плані. Але через недосконалість бюджетного процесу в Україні навіть тут не можуть втілити в життя усі заплановані проекти.

Бідою і проблемою всієї України є жахливий стан периферійних доріг. Автошляхи державного значення зараз більш-менш успішно ремонтують і навіть будують. А ось дороги в сільській місцевості знаходяться у стані, м’яко кажучи, далекому від ідеального. Між тим, через неналежний їх стан, надання якісних послуг людям, які проживають у селах, стає неможливим. Мова і про медичне обслуговування, і про поштовий зв’язок, і про транспортне сполучення.

Розв’язання проблеми ще більш утруднюється тим, що сільські дороги з незавидною регулярністю змінюють власника, точніше, організацію чи установу, що має їх обслуговувати.

Кілька років тому дороги місцевого значення передали на баланс Агенції місцевих доріг у Полтавській області. Але від появи нової структури якість дорожнього покриття не покращилася. Кілька тижнів тому на сторінках тижневика вже йшла мова про те, що ремонтом сільських доріг зайнялися фермери. Вони власним коштом придбавають будівельні матеріали, наймають або використовують свою техніку і намагаються «латати» вщент зруйноване дорожнє покриття.

А ось органи місцевого самоврядування, читай — сільські ради, навіть маючи кошти на рахунках, практично позбавлені можливості вкладати їх у ремонт доріг.

Про таку проблему розповів редакції сухинівський сільський голова Ігор Рябека.

Він сказав:

— У минулому році ми виділяли гроші на ремонт дороги, що йде через нашу сільраду до Нехворощі. Потім довго шукали, де ж проведений ремонт, про який відрапортували в області. Не знайшли. Потім мали епопею з поверненням виділених сільськими депутатами грошей. Повернули. Ось зараз у нас є майже 200 000 гривень на ремонт цієї дороги. Так, це небагато. Але ми могли б ще виділяти гроші. Але коли і кому? Це ж страшна забюрократизована і заформалізована процедура. Сільська рада надає субвенцію в районний бюджет, потім районні депутати голосують, щоб ці гроші пішли в обласний, а вже потім обласні депутати благословляють, аби кошти використала Агенція місцевих доріг. Це ж лише процес трьох голосувань займає три місяці. А потім тендери. І так далі, і тому подібне. У результаті, дороги або ремонтують восени чи взимку, або не ремонтують узагалі. Ми всі чули про десятки мільйонів гривень, нібито виділених на ремонт багатостраждальної дороги на Нехворощу. І не лише чули, а й готові допомагати. Але у нас, у сільських голів, фактично зв’язані руки. Ми не маємо права напряму заключати договори на ремонт доріг. Так, свої сільські робимо. У минулому році заасфальтували 650 метрів дорожнього покриття по вулиці Яровій. У цьому році покладемо асфальт ще на шестистах метрах.

Також Ігор Рябека розповів, що зараз триває ремонт адмінбудинку колишнього колгоспу «Жовтнева зоря». Капітальна реконструкція всієї будівлі обійдеться сільському бюджету більше, ніж у мільйон гривень. Роботи планують завершити вже в 2020 році. Тоді у відремонтовану будівлю «переселиться» сільська рада.
Рябека пояснив:

— Зараз ми працюємо в настільки маленькому і тісному приміщенні, що інколи проблеми з розміщенням людей виникають навіть під час проведення сесії сільради. Для депутатів місця ще так-сяк вистачає, а інші громадяни ледве не в коридорі змушені стояти. Тому ремонт є нагальною необхідністю. У старій будівлі відновлять усе: від даху до систем опалення і електропостачання.

У більш віддаленій перспективі розвитку Сухинівської сільради — створення системи централізованого водопостачання в Сухинівці та Лісному.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2019, 11:21 | Кобеляки | Суспільство
1. Slavko / 13 липня 2019, 12:34
Да... Це ж вам не про дерибан лісосмуг домовлятись : напиляли – відбашляли...
А щоб у коридорах не стояти, так можна із місцевими мисливцями домовитись – і проводити сесії у ще одному приміщенні розкраденого ксп, яке по договорняку вони і зайняли, а на крайній випадок, як все село прийде на таємну сесію – то ще неподалік є великий ангар ксп, так він ущент забитий чиїмось сіном-добром...
Навіщо створювати проблеми, ламати голову, як потратити гроші на те, щоб зібратись на таємну сухинівську сесію ? Чия це традиція ? Якби було бажання – можна все вирішити публічно і під відкритим небом, тоді ще й на благодійність залишиться !
2. Lion2020 / 13 липня 2019, 15:44
"Ведь воруют, много воруют..." /Деточкин, "Берегись автомобиля"/.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації