Вхід | Реєстрація

Царичани висунули посадовцям ряд вимог

Царичани висунули посадовцям ряд вимог

Минулого тижня на площі біля пам’ятника Шевченку відбулося громадське мирне зібрання, що стосувалося трьох питань: скорочення фінансування діяльності вторинної ланки районної лікарні, введення в дію незаконних коефіцієнтів по розрахункам за спожитий газ НАК «Нафтогазом України та про наміри регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області провести розчистку русла річки Оріль.

Усього зібралося близько 300 громадян, але з часом ряди поріділи. Кожен із бажаючих висловив свою особисту думку щодо цих питань. Левова частка виступів припала на медичну тему. Виступали як фахівці, так і прості громадяни. Зупинимося коротко на декількох виступах.

Говорить голова районної ради Світлана Горбачова:

— Медичну реформу, яка почалася, вважаю невдалою. На сьогодні ми спостерігаємо лише руйнацію медицини, а не прогрес. У всі часи Царичанський район був дотаційний. На сьогодні у нас є 4 громади. Я завжди говорила, що не можна так ділити район. Можливо, це і добре. Час покаже. Доходи райбюджету на рік становлять півтора мільйона гривень. Ми не можемо закупити те, що потрібно лікарні. У нас немає грошей. Тому потрібна державна програма, політична воля керівників, щоб покращити ситуацію. І як би лікарі не бажали змінити ситуацію, треба щоб були важелі впливу від держави. Три ліжка реанімації обходяться бюджету у три мільйона на рік. Це дорого. Щодо скорочення, спочатку треба провести усі необхідні дії — аудит, хронометраж, і таке інше, вивчити питання з усіх сторін, а тоді приймати рішення. І шукати кошти. Рубати по-живому не можна. Добре, що люди не байдужі, хоча паніка присутня. Наша громада теж заручниця реформи. Кошти виділяються державою, але їх замало, це копійки. Область у деякій мірі дистанціювалася, перекладає проблеми на громади. Царичанській громаді самотужки не справитися, а лікарня знаходиться на її території. Тут треба задіювати спільні ресурси. Думається, разом ми не допустимо погіршення ситуації.

Любов Наливайко, жителька Царичанки:

— Нас у районі 22 тисячі населення, яке може голосувати. А скільки нас сюди прийшло? Зовсім мало. За нашу пасивність ми і получаємо. Так нам і треба. Нам не можна бути пасивними, байдужими. Що ми безголові чи дурні? Треба боротися, самоорганізовуватися. Не ждати, що за нас хтось щось зробить. Стукати в усі двері, писати листи, направляти до Києва, не давати спокою чиновникам!

Активістка запропонувала створити ініціативну групу, яка б лобіювала інтереси народу до владних кабінетів.
Що стосується другого питання, то присутні обурено зауважили, що газівники на місцях чинять свавілля.
Зі слів присутніх, царичанські газівники нараховують користувачам платіжки нібито «за використання газорозподільних труб», а коли людина не згодна, погрожують відрізати газ. Приклад незаконного тиску газівників навів із власного досвіду чоловік із інвалідністю Павло Гавриш, який розповів про свій випадок. І таких прикладів багато.

Загалом висловлювались люди різного віку і професій. Обговоривши питання, громадськість вирішила звернутися до голови облради з вимогою замість скорочення штатних посад — відновити в повному обсязі штатний чисельний склад медичного закладу та відмінити своє рішення щодо скорочення фінансування діяльності комунального закладу «Царичанська ЦРЛ» ДОР Дніпропетровської обласної ради. Громадськість району вимагає негайно створити комісію, відповідно до повноважень НКРЕКП, яка б провела перевірку обставин необґрунтованого нарахування платіжок за спожитий газ оператором газорозподільних мереж, використовуючи так званий коефіцієнт приведення до стандартних умов. Громада пропонує направити колективний лист-вимогу до Національної комісії регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету України щодо зупинення і захисту від «газового геноциду» населення Царичанського району керівництвом Царичанської дільниці Новомосковського відділення АТ «Дніпропетровськгаз».

По третьому питанню присутні винесли рішення відхилити проект «Відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану русла річки Оріль на території району». Для відновлення режиму визначити доцільним негайне створення Національного природного парку Орільський. Резолюцію громадського мирного зібрання буде направлено до Дніпропетровської обласної ради, Царичанських РДА і районної ради, Царичанської ОТГ, центральної районної лікарні, дільниці Новомосковського відділення АТ газової служби, а також до чинного президента.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 липня 2019, 13:56 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації