Вхід | Реєстрація

Генплан є, а користі від нього немає

Генплан є, а користі від нього немає
Без документації і собачу будку не збудуєш

Нагадаємо, що в статті «Міський голова надасть генплан та відзвітується за «Екопарк» і «Водоканал» №24 (821) від 13 червня розповідалось про чергову бюджетну сесію міськради. На ній міський голова вкотре запропонував виділити субвенцію комунальним підприємствам «Екопарк» і «Водоканал Плюс». Із цим не погодились кілька депутатів.

Зокрема, Таміла Шевченко виступила з пропозицією не розділяти кошти з перевиконання, а залишити їх на наступну сесію, аби більшу суму спрямувати на водопостачання, генплан і дороги.

Очільник міськради Олександр Копелець пообіцяв присутнім, що наступного разу надасть їм генеральний план міста.

5 липня депутати зібрались на чергове засідання. Таміла Шевченко нагадала міському голові про обіцянку.

Олександр Копелець розпочав свій виступ із передісторії. Він пояснив, що коли ще живий був Микола Касьян, піднялося питання про продаж землі в місті, де зараз знаходиться заправка ВОГ. Тоді відкрити АЗС не дозволили.

— У 2004 році документи на продаж ділянки були зроблені, — говорить Копелець. — Потім виникала потреба продажу землі на площі та в парку Перемоги. Саме тоді був із’ят генеральний план міста. Протягом усього часу нам доказують, що його не було в природі. Та виникає питання, звідки береться детальний план? Та тільки з генплану. При Союзі не могли построяти жодного міста чи села без цих документів. До вашого відома, зараз генплан коштує 1 200 000–1 300 000 гривень. Шановні друзі і вороги, ось вам генплан.

Міський голова дістав документ, датований 1976 роком. І порадив усім не платити кошти за детальний план, а користуватися генпланом, що знаходитиметься у нього в кабінеті.

 

Без документації і собачу будку не збудуєш

Пояснення щодо генерального плану, презентованого на сесії, надала начальник Управління містобудування та архітектури Полтавської ОДА Ірина Особік:

— Заява міського голови не відповідає дійсності. На руках у нього не було екземпляра генплану. Два примірники 1976 року знаходились у обласній адміністрації. Згідно з актом прийому-передачі документації, міський голова забрав цей генеральний план і повіз у Кобеляки. Але зараз, відповідно до чинного законодавства, проведення будь-якої містобудівної діяльності на території населеного пункту, що немає зонінг плану (складова частина нового генплану), заборонено.

Поясню, що до містобудівної діяльності входить зведення тимчасових споруд, гаражів, будинків, магазинів, прокладення мереж, будівництво доріг та тротуарів і так далі. У випадку відсутності зонінг плану, на основі старого генерального плану виготовляється детальний план території, що не суперечить генплану і уточнює той об’єкт, який планується до будівництва. Тобто, детальний план території не може змінити цільового призначення землі і функціонального призначення будівлі. Якщо в старому генплані показана територія промислової забудови підприємства, то житло будуватись у цьому місці не може. Там можуть розгорнути промислове виробництво, але для його реконструкції слід виготовляти детальний план.

У новий генеральний план входять зонінг план, стратегічно-екологічна оцінка. Саме в зонінгу прописується функціональне призначення території і супутні види використання. І тоді головний архітектор дає дозвіл на спорудження будь-чого.

Хоча кобеляцький міський голова заявляє, що достатньо старого генплану, аби отримати дозвіл на будівництво, це твердження не відповідає дійсності. Можливо, для приватного будинку достатньо буде детального плану, так як цей документ уточнює положення будівель відносно інших об’єктів. А от для комерційної діяльності детальний план не підійде, так як об’єкт не відповідатиме старому генплану.

Отже, навіть будку для собаки ніхто в Кобеляках не може побудувати без детального плану або нового генплану. А старий генплан не дає дозволу на жодні будівельні роботи. До речі, закон не забороняє залучати для виготовлення документації спонсорські кошти.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 липня 2019, 13:46 | Кобеляки | Суспільство


1. Lion2020 / 28 липня 2019, 18:43
Лихо закручений сюжет!
І що ж робити простому забудовнику, як йому збудувати собачу будку, адже детальний план коштує не одну тисячу, а то і десяток тисяч грн.?!!


Змінено 28.07.2019, 20:34
2. ИВЕН / 28 липня 2019, 19:46
я думаю-що автор перегнув палку---всі ці роки люди будувалися і вся документація робилася..... стаття -чіясь далекоглядна заказуха...хтось хоче паніки...але хто і для якого хріна -...
3. Lion2020 / 28 липня 2019, 20:40
Поцікавтесь про вартість виготовлення детального плана і Ви дізнаєтеся багато нового!
4. orakul / 28 липня 2019, 22:07
Треба правильного побратима шукати і усьо пойдет як по маслу. Посилання на hadashot.kiev.ua
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації