Вхід | Реєстрація

Дешева сеча і дорогий аборт

Дешева сеча і дорогий аборт

Всупереч Конституції, у комунальному підприємстві «Кобеляцька центральна лікарня» з благословення районних депутатів активно запроваджують платні послуги. Зараз їх — 106. Швидше за все, протягом місяця-двох перелік, як і вартість медичних послуг, зросте. Хворим доведеться платити і за харчування.
Як відомо, в Україні проходить медична реформа. Важко однозначно сказати, чим думали і керувалися її автори, але поки що весь процес реформування зводиться до економії бюджетних коштів шляхом скорочення закладів і робочих місць та запровадження платної медицини. І це при тому, що в державі Україна нібито ще діє Конституція, у якій чорним по білому записано, що медична допомога в державних і комунальних закладах надається безкоштовно.

Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвитку лікувальних закладів усіх форм власності.

Між тим, усі в Україні прекрасно знають, що медична допомога безкоштовно надається виключно депутатам Верховної Ради та посадовцям високого рівня. Ну і ще невеликій кількості безмандатних українців, яким особливо пощастить. Усе. Усі інші платять. Причому, самим медикам за їх важку і висококваліфіковану роботу люди платять далеко не завжди. А ось медикаменти, супутні матеріали і все-все-все інше доводиться купляти за власні гроші.

 

Мистецтво клеїти дурня

Мистецтвом клеїти дурня в Україні, як відомо, найкраще володіють депутати всіх рівнів: від нардепів до районних обранців. Перші благословили в Україні проведення неконституційної медичної реформи. Усі оті пілотні проекти, у тому числі і в Полтавській області, проходять із порушенням Основного закону. І депутати, і чиновники від медицини, і суди, і прокуратура, і СБУ дружно зробили вигляд, що нічого незаконного не відбувається. Хоча будь-якому дурню, окрім народних обранців, зрозуміло, що перед початком реформи необхідно було змінити Конституцію. Без цього не можна ні кількість закладів скорочувати, ні платні послуги вводити.

Не відстають від своїх «старших» колег і обранці рангом нижче. От, скажімо, кобеляцькі районні депутати на своїй сесії, що відбулася 22 травня 2019 року, прийняли рішення про погодження тарифів на платні послуги, які надаються місцевою районною лікарнею. Тобто, виходить, що ні Володимир Кішінський, ні його колеги-депутати Конституцію не читали. А як і читали, то клали на неї із прибором. Або просто клеють дурника, вдаючи, що нічого не сталося.

І от, після цього «покладання» на Конституцію, у ЦРЛ платні послуги ввели. Зараз їх, платних послуг, нараховується 106. Із повним переліком можна ознайомитися на сайті райради чи «ЕХО».

Тут є багато чого. Ціновий діапазон — від чотирьох до семисот двадцяти гривень. У чотири гривні оцінили аналіз із визначення цукру в сечі. Найдорожче коштує штучне переривання вагітності.

Безумовно, депутати райради і чиновники від медицини можуть сказати, що аналізи та все інше не є медичною допомогою. Але це, знову ж, із опери про мистецтво клеїти дурника. Адже без проведення аналізів та досліджень надати якісну медичну допомогу просто неможливо.

Головний лікар ЦРЛ Володимир Казирод, із яким довелося поспілкуватися після того, як до редакції почали телефонувати люди і скаржитися на безпідставне, на їх думку, вимагання грошей за медичні послуги, пояснив, що в нього зараз немає іншого виходу. Національна служба здоров’я, яка фінансує медичні заклади, чомусь «забула» включити у свій бюджет компенсування аналізів, абортів на інших послуг. Не прорахували автори реформи і того, що в районних бюджетах не вистачить коштів, аби забезпечити всі потреби реформованих закладів. І ось Кобеляцька районна рада вже протягом року не дає на лікарню жодної копійки. І благословляє фактично запровадження платної медицини. При цьому, у районному та інших бюджетах знаходяться кошти на багатомільйонні ремонти клубів, створення парків, екопарків, утримання апарату, сорока бібліотек та інші надважливі проекти. Інколи хочеться запитати у міського та сільських голів, у районних депутатів: а для кого ті парки і клуби будуть потрібні через 10 років, коли у вас люди або вимруть, або виїдуть? Але таке запитання годиться задавати адекватним людям, а не тим, хто блискуче клеїть дурника.

 

Зеленський і «слуги народу» не допоможуть

Знову ж, ні для кого не є секретом, що політичний успіх Володимира Зеленського і його віртуального проекту під назвою «Слуга народу» передусім став можливим через проведення в Україні недолугих реформ недолугими реформаторами. І величезна кількість українців проголосувала за новий проект, маючи сподівання, що «нові» щось змінять. У тому числі, і припинять медичну реформу. Не припинять і не змінять.

Медична реформа буде продовжуватися. Адже судячи з туманних висловлювань нових політичних лідерів нації, вони притримуються ідеології «лібертаріанства». Що це означає? А це означає мінімізацію ролі держави. У тому числі, і в наданні медичних послуг.

Якщо Зеленський і компанія щирі у своїх словах і не збираються, як їх попередники, клеїти дурня, то вони швиденько змінять Конституцію, благо мають у парламенті майже конституційну більшість, та узаконять платну медицину. І дозволять продаж землі вже з Нового року (від автора — хоча це тема іншої статті). Буде це добре чи погано? Важко зараз сказати. Принаймні, це буде чесно з їх боку.

Є, щоправда, інший варіант. Продовження реформи, але із достатнім фінансовим забезпеченням. Але де взяти грошей у державі, яка десятиліттями позичає в інших? Можна, звичайно, «розкуркулити» багатих, забрати все у колишніх. Але то вже буде не лібертаріанство. А буде брехнею з боку «зе-команди». І грошей на довго не вистачить, і на брехні далеко не заїдеш.

Так що, готуйтеся до платного харчування в лікарнях.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації