Вхід | Реєстрація

Проект по Орелі: громадськість проти

Проект по Орелі: громадськість проти

Річка Оріль колись вважалася найчистішою в Європі. На сьогодні це далеко не так. Внаслідок безконтрольної діяльності людини Оріль втратила статус чистої красуні. Натомість, за багато десятків років у Орелі стало менше води, її водні артерії спотворені «господарною» людиною. На сьогодні наша багатостраждальна степова красуня потребує захисту і допомоги.

Нещодавно, а саме 5 липня, у Царичанці, Китайгороді та Могилеві відбулися громадські обговорення щодо робочого проекту «Відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану старого русла річки Оріль на території Царичанського та Петриківського району Дніпропетровської області — капітальний ремонт». Ці обговорення вже другі за ліком. Справа в тім, що громадськість вищезазначених територій раніше, а точніше — 24 квітня цього року, визнала цей проект шкідливим і згубним. Свої пропозиції направила в Міністерство екології та природних ресурсів України. Нагадаємо читачам, що згідно цього проекту, який ініціював департамент екології Дніпропетровської ОДА, планують розчистити Оріль на території Петриківського і Царичанського районів, населених пунктах Царичанка, Китайгород, Єгорино, Могилів, Проточі, Плавещино, Сорочино, дитячих оздоровчих таборах Царичанського району, базах відпочинку в Петриківському районі — усього на 14 ділянках. Проект передбачає видобуток 316,6 тисячі метрів кубічних піску з дна Орелі від Царичанки до Сорочиного (16,1 кілометра), тобто — поглиблення річки до 2,5 метра. Крім того, заплановано берегоукріплення матрацами РЕНО і габіонами та будівництво 19 штучних перекатів з піску, обрамленого металевими сітками з камінням, довжиною 100 метрів кожен. За задумом проектантів, це нібито іще підійме рівень води.

Далі. Внаслідок тиску громади Міністерство екології 31 травня проект відхилило. Але чомусь його знову «проштовхують» зацікавлені особи. І на сьогодні знову виникла нагальна потреба у голосі громадськості. Тому і були проведені зібрання, де однією з головних вимог народу було негайне створення Національного природного парку «Орільський». Більшість людей схиляються до того, що проект у тому вигляді, як його нам пропонує Регіональнй офіс водних ресурсів, не можна запускати в дію. Проект передбачає, за думкою громади, грубе втручання в береги Орелі. Цього не можна допустити. Зауважимо, що забороняється розпочинати провадження планової діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планової діяльності. А без громадських обговорень чи без згоди людей, які проживають на цій території, оцінка впливу на довкілля не дійсна.

На громадських слуханнях свою думку висловлював кожен бажаючий. Ми наведемо приклади найбільш слушних виступів людей з досвідом, які надавали компетентні і варті уваги пропозиції.  Перш за все, згадаємо професійну думку кандидата біологічних наук, доцента Дніпровського державного аграрно-екологічного університету Вадима Манюка, який багато років бореться за створення НПП «Орільський». Він зазначає, що «зважаючи на важливість долини і русла річки Оріль для збереження біорізноманіття в національному масштабі, також враховуючи ту величезну роль, яку відіграє річка та екосистеми її долини в житті місцевого населення, необхідно прагнути максимального збереження її в природному стані». Реалізація цього проекту призведе до знищення і втрати природного русла, спотворення берегів однієї з найцінніших ділянок річки Оріль. Манюк б’є на сполох — негативні наслідки запропонованих втручань у подальшому вже не вдасться усунути, це будуть невиліковні «рани» для річки. Негативний висновок зроблений інститутом проблем природокористування та екології в Дніпрі. Директор — доктор наук Аркадій Шапар.

Юрій Тимошенко, депутат Могилівської сільської ради, вбачає у цьому проекті корупційну складову, оскільки вся величезна сума коштів на його втілення — 112 мільйонів гривень — виділяється з обласного бюджету за рахунок платників податків, а користі річці не буде. Він вважає, що насправді — це не прочищення річки, а видобуток піску та знищення природного русла на 100,1 кілометра. Це неприпустимо.

Наталія Давиденко, історик, краєзнавець, наголосила, що цей проект не пройшов Національну експертну комісію з використанням провідних екологів України для вивчення ситуації на Орелі з обов’язковим залученням міжнародних експертів у галузі реставрації річок в цій комісії, як того вимагає учений-біолог Вадим Манюк.

— Ще у Звіті зазначено, — каже Давиденко, — що «для збереження відновлення екологічного стану Орелі, що складеться після розчистки, необхідно один раз на 2–3 роки проводити підтримуючу розчистку місцевими громадами». Оскільки місцеві громади не мають таких коштів, не володіють технологіями прочистки і не мають відповідної техніки, то русло річки перетвориться на цьому проміжку на низку застійних боліт, бо річка через 19 штучних дамб повністю втратить здатність до самоочищення. Також, згідно Закону «Про охорону археологічної спадщини» (стаття 22), мають бути попередньо проведені підводні археологічні роботи.

Олександр Вишняк, еколог, громадський діяч:

— Прочистка має бути прочисткою, а не її імітацією, та ще з тяжкими непоправними наслідками для річки. Необхідний інший проект, який би передбачав низку заходів для самоочищення річки. Вбачаю у запропонованому проекті корупцію. Видобуток піску з Орелі — це екологічне безчинство. Річка загине. Запобіжником від подібних пропозицій проектантів є створення Національного природного парку.

Юрій Мосійчук, житель Китайгорода, громадський активіст:

— Оріль має 60 приток різного порядку: Маячка, Берестова, Багата, Багатенька, Мокра Лип’янка, Орчик, Орілька, Чаплинка, Заплавка та багато інших. З них треба прибрати греблі, заліснити береги. На 30 кілометрах лівої притоки Прядивки 32 греблі. Вода зелена, влітку до Орелі не добігає. Необхідно за гроші, які виділені на цей нищівний проект, очистити від гребель малі річки, які, відродившись, наповнять повноводдям нашу головну річку.

Проти проекту виступає і голова Царичанської райради Світлана Горбачова. Вона зауважує, що проектанти не дають ніякої гарантії щодо позитивних змін на Орелі.

Таким чином, головним закликом громадськості до Міністерства екології, єдиним варіантом збереження унікальної системи Орелі є створення НПП «Орільський». Друга важлива умова-заклик — робочий проект по відновленню гідрологічного режиму та санітарного стану Орелі — відхилити і заборонити. Крім того, були пропозиції щодо зобов’язання голів громад та району, екологічній комісії підготувати та провести науково-практичну конференцію з гідрології басейну Орелі. Протоколи зборів уже направлені до усіх інстанцій владних структур у межах району, області і країни. Лише за 2 дні, 9 і 10 липня, було зібрано 784 підписи громадян з вимогою відхилення проекту.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2019, 12:44 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації