Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок громадян пісне м’ясо, рибу й овочі, очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування. Жителі нашої країни випереджають не тільки розвинені західні країни, а й колишніх сусідів із соцтабору, серед яких Білорусь, Грузія, Молдова, Узбекистан.
Автори дослідження дійшли висновку, що жителі країн, які посідають перші рядки рейтингу, вмирають раніше через дефіцит у харчуванні цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також через високий рівень споживання солі.
На думку більшості аналітиків, у цьому винні національні кулінарні традиції та ритм життя: з цих причин українці віддають перевагу жирній або багатій на вуглеводи їжі, часто їдять її на ходу або зовсім пропускають прийоми їжі, а потім надолужують втрачене. Також постійне зростання цін на продукти робить доступ до якісного харчування для багатьох все менш доступним. При цьому фахівці стверджують, що від нестачі коштів стрункішими українці не стали: як мінімум половина українців страждає від зайвої ваги. І саме в цьому причина багатьох недуг: від хвороб травної системи до онкологічних і серцево‑судинних захворювань. І це не тільки доросла проблема: сьогодні кожна п’ята дитина в країні — із зайвою вагою, а за останні п’ять років кількість огрядних дітей зросла у півтора рази.
За даними дослідження, проведеного фахівцями Інституту охорони здоров’я дітей і підлітків Академії медичних наук України, стан здоров’я школярів такий, що лише третина з них може виконати фізичні нормативи без ризику для здоров’я.
Зайва вага може призвести до низки проблем зі здоров’ям, стверджують медики, наприклад, ендокринних порушень і навіть до цукрового діабету (за останні десять років поширеність цього захворювання в Україні зросла удвічі). А діабет, у свою чергу, є основною причиною ниркової недостатності — причини майже 30‑відсоткового зростання хвороб сечостатевої системи.
Серед причин зайвої ваги у співвітчизників медики, у першу чергу, називають нестримне споживання солі, солодощів і жирних продуктів, особливо тих, що містять трансжири. Зазначається, що щодня українці з’їдають 10 грамів солі, що вдвічі більше, ніж рекомендують дієтологи, і тим самим провокують ризик виникнення гіпертонії, головної причини смертності у світі. Ще більше українці перевищують норму споживання цукру — понад 100 грамів на день замість 25. А ось овочів співвітчизники їдять на 30–40 % менше від норми. Те ж стосується м’яса. Норма його споживання в чистому вигляді на рік — 90 кілограмів на людину. Українці з’їдають, у кращому випадку, 50 кілограмів, причому часто — у вигляді сосисок або ковбас, де м’яса не так уже й багато. У той час, як у меню жителів розвинених країн Європи — 89 кілограмів м’яса, у американців — усі 120 на рік. Така ж історія з овочами. І хоча за калорійністю щоденне меню українця практично не поступається меню середньостатистичного поляка чи француза, складаючи трохи більше 2 тисяч калорій, його складно назвати збалансованим.
На відміну від європейців, які витрачають на їжу в середньому 12 відсотків сімейного бюджету, жителі України віддають за продукти харчування понад половину заробітку. За останній рік вартість продуктів у середньому зросла на 20 відсотків. А якщо брати п’ятирічний період, то на деякі види продуктів, наприклад овочі, ціна збільшилася більш, ніж удвічі. Українці змушені заощаджувати на власному здоров’ї.
Крім того, у міжнародному рейтингу за якістю продуктів харчування Made In Country Index 2017 Україна — на 45‑му місці з 53. Згідно з цим рейтингом, гірші продукти тільки у В’єтнамі, на Філіппінах, у Бангладеші, Китаї та Ірані.
Через неправильне харчування українці лідирують за смертністю
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном