Вхід | Реєстрація

Піщаний детектив

Усіх нас хвилює проблема, до якої знову намагаються повернутися зацікавлені особи, ігноруючи думку громадськості, законні інтереси жителів територіальних громад. При цьому порушуються вимоги Конституції про забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги з боку держави, право людей на безпечне довкілля, користування природними об'єктами.
Мова знову йде про намагання відкрити потужній піщаний кар'єр, загальною площею 100 га, глибиною 18 м, в заплаві р. Псьол під самим нашими містом. Перші дві спроби намагались здійснити в обхід громади міста та с. Вельбівки. Але завдяки позиції, в першу чергу депутатів Вельбівської с/ради, на чолі з головою с / ради Балюрою М.Г., при активній і безпосередній підтримці частини депутатів районної та міської рад, в листопаді - грудні 2007 року на двох сесіях сільської ради вдалося прийняти рішення про відмову в дозволі Полтавському ВАТ «Домобудівельному комбінату» на розробку піщаного кар'єру у вищезгаданому місці.
Як вихід з положення на чергове клопотання ВАТ « Домобудівельний комбінат» 31 січня 2008 року сесія Вельбівської с/ ради надала дозвіл на проведення геологорозвідувальних робіт по виявленню закладів піску для будівельних цілей за межами природного ландшафтного парку «Гадяцький» в урочищі Ванюкове, що далеко за межами с. Вельбівки і м. Гадяча.
До речі, ще у травні 2007 року сесія Гадяцької районної ради надала право на одержання ліцензії на розробку кар'єру ВАТ « Гадяцький ПМК-171» площею 10 га на землях запасу Вельбівської с/ради.
Дивна річ. Пройшло вже більше 2-х років, а тих, хто так наполегливо рвався до піску, наче вітром здуло. Отже, цілком зрозуміло, що комусь потрібен кар'єр або земельна ділянка саме в цьому місці, біля Псла.
Детектив про «генералів піщаних кар'єрів» продовжився 2 березня 2009 року, коли за поданням Гадяцької райдержадміністрації до чергової сесії райради на її розгляд були направлені матеріали вибору земельних ділянок під піщані кар'єри на території знову ж таки згаданої с/ради. Новими замовниками були представлені місцева ПП « Стандарт-Авто- Люкс» та чомусь далека Кременчуцька TOB «Укрнадравидобування». Сесія райради дала дозвіл ПП «Стандарт-Авто-Люкс» на розробку піщаного кар'єру. Здавалося, що галас навколо питання про забезпечення в потребі піску вирішено. Тим більше, що визначене місце знаходиться далеко за межами села та міста і безпосередньо р. Псьол (1 км зліва по трасі Гадяч – Полтава).
Але метушня навколо цього питання так і не скінчилася. Тому дивує позиція комісії райдержадміністрації по вибору земельних ділянок під об'єкти, а також керівництва райради, які на останній сесії в грудні 2009 чомусь не довели до відома депутатів, яким чином виконується попереднє рішення про надання дозволу «Стандарт-Авто-Люкс» на розробку піщаного кар'єру.
Керівника цього ПП на сесію не запросили. Вже після сесії нам вдалося з'ясувати, що «Стандарт-Авто-Люкс» зібрав всю необхідну документацію, передбачену законодавством, і став учасником аукціону в м. Києві. Цей аукціон на право отримання ліцензії на розробку піщаного кар'єру відбудеться у березні 2010 року. Сподіваємося, що вже в квітні почнеться видобуток піску. Очевидно, це повинно влаштувати всю громадськість Гадяччини: по-перше, це місцевий виробник, а отже податки будуть надходити в місцевий бюджет; по-друге, розробка кар'єру не приведе до екологічної катастрофи і знищення унікальної природи, остільки, як зазначено вище, він буде розташований далеко за межами населених пунктів та природоохоронних зон; по-третє, врешті, після багатьох років, буде знайдено компроміс, яким буде вирішена потреба району в піску.
Незважаючи на це, хочемо застерегти всю громадськість в тому, що намагання отримати земельну ділянку під потужній кар'єр в заплаві Псла не припиняється. Підтвердженнями цього є те, що на згадану останню сесію райради знову виноситься питання розробки кар'єру все тому ж TOB «Укрнадравидобування» та ПП Нікітенко В.П. І це тоді, коли є конкретний замовник, який повинен вже у квітні 2010 року розпочати видобуток піску?!.. На щастя, депутати, розуміючи в чому справа, відхилили обидві кандидатури.
Іншим доказом вищевикладеного є те, що комісією підписано погодження з визначенням на карті-схемі місця під кар'єр. І де б ви думали, це місце?.. Звичайно, під самим містом Гадяч, біля р. Псьол. Ми підтримуємо і цінуємо громадську і законну позицію голови Вельбівської с/ради Балюри M. Г. та головного спеціаліста Гадяцького сектору охорони навколишнього середовища Мерефи В.М., які, дотримуючись законодавства, не поставили своїх підписів під даним погодженням. Повністю проігнорувавши листи Балюри М.Г. та Мерефи В.М., в яких були викладені обґрунтування вчених щодо незаконного відкриття кар'єру, комісія робить свій висновок про те, що, розглянувши клопотання TOB «Укрнадравидобування», вона вважає, що обстежена земельна ділянка придатна під розміщення кар'єру в 27 га. Хто, де і коли зробив обстеження даної земельної ділянки і на яких «конях» туди їздив – невідомо.
Недарма один з керівників райдержадміністрації на запитання кореспондента «Сільських вістей» Миколи Цивірка про те, що по офіційним даним геологів пісок в заплаві р. Псьол непридатний для виготовлення бетонів та інших будівельних потреб, отримав цікаву відповідь: «Так. Але наш пісок цілком годиться для виготовлення білої цегли, а заповідна зона в масштабах райцентру не більш ніж утопія, яку навряд чи зрозуміє пересічний житель Гадяча, що стоїть у черзі на квартиру...»
Жителі міста і району вже чітко зрозуміли, що заради своїх крісел і, очевидно, якихось своїх інтересів ви готові жити в болоті, яке хочете створити біля річки цим кар'єром. Всі також зрозуміли, що ви «крутите» все навколо кар'єру, поки ще при владі, вигадуючи різні цілі. Тому й говорите один раз, що це потрібно для виготовлення бетонних блоків для квартир, другий – що пісок потрібен для виготовлення білої цегли або для здійснення житлового раю в м. Гадячі.
Намагаючись заплутати громадськість, ще влітку минулого року в місті роздули рекламу про необхідність забезпечити «дешевим і привабливим» житлом начебто велику кількість бажаючих, які стоять у черзі. Під цю рекламу планували будівництво кількох 9-поверхівок. Підвели так, що для цього потрібно багато піску та ще й такого, який знаходиться лише в заплаві р. Псьол.
Наскільки реальна на даний час програма забезпечення житлом, показує ситуація навколо цього питання.
У першу чергу, попит на це житло, а отже визначення його кількості. По-друге, від ціни залежить і попит, а ціна немала - 3000 грн. за 1 кв. м. По-третє, це можливість отримання кредиту. Так от! Чи всі ті, що стоять у черзі, «побіжать» купувати квартири?.. Задарма, як у радянські часи, вже ніхто їх не дасть. Очевидно, що ні! І ось чому:
1. У Гадячі, а тим більше в селах, можна купити індивідуальне житло на будь-який смак, з усіма зручностями, та ще й із земельною ділянкою, сараєм, гаражем, погребом і т.д., і значно дешевше.
2. У нашому місті є ще досить збудованих нових квартир, які ще не продані за відсутності попиту. Згідно реклами в газетах достатньо квартир, які продаються.
Далі слід врахувати те, що не кожен потребуючий житла в змозі його придбати. Тому виникає питання: як отримати кредит?.. На даний час не кожному пересічному громадянину дадуть цей кредит. Для цього є певні, а для більшості непосильні умови. І далі поки що, в зв'язку з кризою, кредити навряд чи надаватимуть найближчим часом.
Слід також врахувати, що з будівництвом 9-поверхівок є проблема, яким чином вирішувати водопостачання, забезпечення ліфтами і т.д.
Підводячи підсумки, ми і громадськість міста не можемо збагнути і зрозуміти місцеву владу і «пробивників» кар'єру. А чи замислювались ви коли-небудь над наслідками незаконного втручання і знищення природи навколо себе, своїх дітей і внуків?..
Ми вже бачимо наслідки бездумної діяльності в нашому районі. Ще за радянської влади бездарно набудували греблі на р. Псьол в с. М. Будища та Книшівці, осушили величезні площі природних боліт біля с. Веприка та в р-ні Артополоту, зорали луги біля нашої річки, щоб вирощувати кукурудзу. Наслідками цього стало те, що колись глибока річка перетворилась на річку «по коліна», з величезною кількістю мулу, який утворився від змивання в неї зораної землі. Висушування боліт призвело до локальної нестачі вологи.
Ми звертаємося до всіх мешканців міста та району підтримати наші зусилля по захисту довкілля, без якого неможливе наше життя на цій Землі.

Автор: С. Жуковець, М. Торяник, М. Єгоров, А. Гузь, депутати Гадяцької районної та міської рад; www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2010, 11:40 | Гадяч |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації