Вхід | Реєстрація

Друге пришестя Дмитра Кулічковського

Друге пришестя Дмитра Кулічковського
Дружина Кулічковського голосувала одразу двома руками

Священик, який мешкає в Марківці, знову служитиме в місцевому храмі. Так вирішила громада.

Марківський священнослужитель Дмитро Кулічковський добре відомий жителям Кобеляцького і Новосанжарського районів. І не лише через те, що він був учасником Революції Гідності, із початком російської агресії возив гуманітарну допомогу на східні рубежі та в результаті став військовим капеланом. Дмитра Романовича добре запам’ятали ще й тим, як він разом із заїжджими молодиками звалили в Кобеляках бюст Леніна та пам’ятну стелу комсомольцям. У відповідь на такі дії Кулічковського, невідомі кілька разів обмальовували церкву Юрія Переможця, настоятелем якої є священик.

Неоднозначно про Дмитра Романовича відзивалися мешканці Марківської і Бутенківської сільських рад. На території першої священик проживає останні тридцять років, а в іншій служив у місцевому храмі. Кілька років тому в рідній Марківці навіть сходку збирали, на якій майже всі присутні 100 чоловік проголосували за молодого священика Дмитра Луценка. Хоча сам Луценко говорить, що підтримали не його, а, скоріше, голосували проти Кулічковського.

25 липня мешканці Марківської і сусідньої Попівської громад учергове обирали священнослужителя для церкви Іоана Хрестителя. Серед кандидатів були Кулічковський і Луценко.

 

«Ми зібрались тут не на якісь гулянки»

У минулий четвер на території марківського храму зібралося більше сотні місцевих жителів. Приводом для зборів послужила ситуація, що склалася зі священнослужителем Дмитром Луценком.

У серпні 2014 року він був призначений настоятелем у марківській церкві. На думку людей, священик справно виконував свої обов’язки. Та в цьому році Луценко почав паралельно проводити службу в Горбанівському храмі. І тому марківська церква на деякі свята не відкривалася. Також виникли проблеми із похованням небіжчиків, оскільки священик не міг терміново приїхати з Полтави в Марківку. Тоді люди почали звертатись до Дмитра Кулічковського, який проводив поховання, але не відспівував покійного в церкві, так як ключі від будівлі знаходились у матері Луценка.

Свій виступ на зібранні Кулічковський почав словами: «Ми зібралися тут не на якісь гулянки». Він розповів, що в Полтавській облдержадміністрації знаходиться документ, у якому вказано, що головою релігійної громади церкви Іоана Хрестителя є Дмитро Луценко. Таке рішення було прийняте на загальних зборах у 2015 році.

— У 2006 році я ініціював перехід нашої церкви з Московського патріархату в Київський, — сказав Дмитро Кулічковський. — Таке рішення підтримали більше ста місцевих жителів. Сам Луценко перейшов із Української православної церкви Київського патріархату в новостворену Православну церкву України. І тепер не може служити в цій церкві. Пропоную обрати голову зборів, секретаря і вирішити питання про передачу мені рухомого і нерухомого церковного майна.

Дмитро Луценко пояснив, що дійсно в березні 2015 року відбулися збори релігійної громади, на які зібрались 30 чоловік. Попередньо про зібрання він повідомляв прихожан і розклеював оголошення. Присутні проголосували за обрання Луценка головою релігійної громади. Також він зачитав документ, де сказано, що через систематичні порушення Дмитра Кулічковського виключили зі складу УПЦ.

 

«Конфлікт створив церковний замок»

Такий висновок зробила марківський сільський голова Людмила Васильченко. Вона сказала, через те, що Дмитро Луценко систематично відсутній у Марківці, люди налаштовані проти нього. Їм не важливо, до якого патріархату належить храм і священик, головне, аби на свята в церкві правилося, а якщо хтось помре, то був священнослужитель, який «відспіває» небіжчика. Їі підтримала очільниця Попівської сільради Тамара Марик.

Дмитро Луценко нагадав, що спершу він їздив і в Попівку, але агітроботу з жителями села проводив Кулічковський. І люди почали кликати його. Про деяких померлих Луценку навіть не повідомляли. А щодо замка на церкві, то ключі завжди можна було взяти в його матері, яка проживає в Марківці. Тільки Кулічковський жодного разу до неї не звернувся.

Учасники сходки вже не хотіли слухати Дмитра Луценка, а складали протокол зборів і голосували за передачу ключів Кулічковському. Дружина Дмитра Романовича голосувала одразу двома руками.

До речі, Кулічковський увесь час повторював, що все відбувається за законом. Він навіть заяву в райвідділ поліції написав і на сходку приїхали п’ятеро правоохоронців. Напевно, Дмитро Романович вважав, що Луценко чинитиме фізичний супротив і не віддаватиме ключі. Собі в підтримку Кулічковський покликав ще двох священнослужителів, один із яких публічно назвав Луценка брехуном.

У результаті, жителі громади отримали собі нового старого священика.

Отож, у Марківці відбулось друге пришестя Дмитра Кулічковського.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 серпня 2019, 10:19 | Кобеляки | Суспільство
1. orakul / 4 серпня 2019, 10:37
Поперла релігійна тема. Миряни ці ніяк не визначаться що їм треба, то геть Кулічковського, то дайошЪ Кулічковського. Вже й про томос забули.

Змінено 04.08.2019, 10:37
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації