Вхід | Реєстрація

За ксенони можуть вилучити водійське посвідчення

За ксенони можуть вилучити водійське посвідчення

Або автомобіль евакуюють на штрафмайданчик.

Заміна ламп фар на ксенонові безумовно створює кращу видимість для водія. Проте, вони можуть засліплювати зустрічних учасників дорожнього руху, створюючи аварійно-небезпечну ситуацію. Особливо це стосується встановлення ксенонів у непристосовані заводом-виробником фари. Тому у фари автомобіля можна встановлювати лише ті лампи, які передбачені виробником. Якщо в конструкції авто немає ксенонових ламп, то самостійно змінювати їх тип заборонено. Також не дозволяється використовувати ксенони без автоматичного коректора кута нахилу фар та пристроїв для очищення фар. Експлуатація автомобіля в такому випадку заборонена.

Працівники поліції за цим слідкують. І водії, які самостійно встановили ксенони з порушенням вимог технічної документації, можуть бути притягнуті до відповідальності.

Поліцейські кваліфікують такі дії за однією із двох норм Кодексу України про адміністративні порушення. Відповідно до частини 2 статті 122 КУпАП, за використання фар із порушенням вимог відповідних стандартів тягне за собою штраф у розмірі 425 гривень. Згідно з частиною 1 статті 121 КУпАП, за керування водієм транспортним засобом, переобладнаним із порушенням відповідних правил, норм і стандартів, якщо порушення вчинено вперше, передбачено штраф у розмірі 340 гривень. Якщо протягом року поліція зафіксувала порушення повторно, то водій може бути позбавлений права керування від 3 до 6 місяців. Повернення посвідчення водія здійснюється після здачі іспиту для отримання права на керування та проходження відповідного медичного огляду.

Крім цього, при виявленні факту керування таким автомобілем поліція зобов’язана тимчасово затримати авто шляхом блокування чи доставлення на штрафмайданчик. Повернення транспортного засобу відбувається після сплати вартості послуг із евакуації, транспортування та зберігання автомобіля.

Отож, якщо ви вирішите встановити ксенони на свій автомобіль, з’ясуйте, чи передбачено це заводом-виробником. У іншому випадку можете позбутись посвідчення водія та автомобіля.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 серпня 2019, 13:52 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації