Вхід | Реєстрація

Антиалкогольний графік Андрія Реки

Антиалкогольний графік Андрія Реки
У Нових Санжарах розпочалася боротьба із вживанням алкоголю молоддю селища. Першим кроком у ній стало скорочення часу роботи торгових точок до 22:00. Але наскільки дієвим та результативним стане цей захід?

Теза «Українська молодь поступово спивається» не потребує ні доведення, ні зайвих підтверджень. Варто вийти на вулиці Нових Санжар, Кобеляк чи Полтави вдень, ввечері, чи, навіть, вранці, і завжди можна побачити веселих та усміхнених хлопців і дівчат з пляшками пива, «лонгеру», «шейку» чи ще якоїсь начебто слабоалкогольної і «цілком безпечної» гидоти. Навесні і влітку, восени і зимою наша молодь «розслабляється» чи не єдиним відомим їй способом – за «пивасіком». А потім – і за «винцухою», і за «водяркою», що ж тут гріха таїти. Поступово щотижневе, а потім і щоденне поглинання алкоголю стає звичкою і молода людина просто не тямить своє дозвілля, відпочинок, свято чи просто гарний вечір без своєї скляної подружки – пляшки…
Дорослі «начебто» засуджують таку поведінку своїх нерозумних чад, іноді сварять їх, ще рідше пробують контролювати їх, аби запобігти розвитку у дитини шкідливих звичок. Дорослим, як правило, дуже ніколи, вони люди зайняті, та й, якщо чесно, не сприймають вони алкогольну загрозу серйозно. «Не пий синку – це вредно», – каже татко, потягуючи пиво перед телевізором. Якщо зібрати все це до купи, можна зробити простий висновок – дорослі, як правило, лише зображають боротьбу проти підліткового алкоголізму. Але дуже полюбляють розумно говорити про здорову націю і про світле майбутнє. А от боротися за здорове майбутнє нашої країни можна по-різному. Хтось проголошує гучні промови із високих чи маленьких трибун, хтось об’єднується у політичні партії чи громадські організації.
Селищний голова Нових Санжар Андрій Река вирішив цю проблему по-своєму. Зробивши простий висновок – «не буде, де купити алкоголю – молодь лишиться тверезою». Андрій Олександрович своїм розпорядженням від 22 квітня «з метою обмеження шкідливого впливу алкоголю на молодь, на виконання селищної програми «Молодь Новосанжарщини» встановив новий графік роботи для торгових підприємств селища. З 29 квітня всі торгові точки, окрім кафе, мали зачинятися не пізніше, аніж о 21:30. Підприємці Нових Санжар зібрали позачергові збори Спілки підприємців. Практично всі вважали прийняте Андрієм Олександровичем рішення необґрунтованим і незаконним. Говорить секретар Новосанжарської спілки підприємців Оксана Пазюк.
– Ми, підприємці, чи не найбільше постраждали від економічної кризи. Якщо держслужбовці як-не-як, а отримували свою заробітну плату, то ми – і ті, що мають магазини, і ті, що торгують на ринку – півроку ледве зводили кінці з кінцями. Продажу немає, кредити тиснуть, долар скаче, відсотки ростуть – було від чого впасти у відчай. За ці півроку, коли криза була найвідчутнішою, влада ні разу не зібрала нас і не спитала: «А як ви там, підприємці?» А ми жили, очікуючи літа, приїзду відпочивальників. Так, у кризовий рік їх приїхало менше, купівельна спроможність у них нижча, але ж вони все одно приїхали. І ось Андрій Олександрович у квітні приймає своє розпорядження, яке, я вважаю, порушує наші права, як підприємців. Відповідно до п.4 ст.30 «Закону про місцеве самоврядування в Україні» рішення про зміну графіку роботи має приймати виконавчий комітет «за погодженням з власниками (в тому числі підприємцями) зручного для населення режиму роботи…». Андрій Олександрович порушив дві умови цієї статті. По-перше, він не зібрав підприємців і не поцікавився їхньою думкою щодо графіку роботи торгових точок, по-друге, не провів опитування серед населення. Також, я вважаю, що даним розпорядженням були порушені Закони «Про підтримку малого та середнього бізнесу» та «Про захист прав споживачів».
Голова Новосанжарської спілки підприємців Іван Руденко звернувся до прокурора Новосанжарського району Віктора Каралаша з проханням перевірити законність прийнятого Андрієм Рекою розпорядження. Прокурор району провів відповідну перевірку і виніс протест з приводу розпорядження із вимогою скасувати його, як незаконне. 15 травня селищний голова його скасував і… того ж таки 15 травня виконком Новосанжарської селищної ради прийняв аналогічне розпорядження з єдиною відмінністю – торговим точкам дозволили працювати до 22:00, кафе мали зачинятися о 23:30. Спілка підприємців спробувала оскаржити і це рішення, направили відповідні звернення до прокуратури, районної ради та райдержадміністрації. У відповіді районної ради підприємцям порадили звернутися до прокуратури, адміністрація просто направила його на розгляд прокурора району. Але Віктор Каралаш у другому розпорядженні ніяких порушень не виявив і порадив підприємцям, якщо вони вважають свої права порушеними, звернутися до суду.
Оксана Пазюк, як секретар Новосанжарської спілки підприємців, побувала на прийомі у заступника голови РДА Андрія Любка і після розмови із ним написала заяву, в якій прохала скликати координаційну раду підприємців та винести це питання на розгляд чергової сесії районної ради.
Тим часом працівники міліції, виконуючи розпорядження селищного голови, почали проводити рейди, перевіряти торгові точки та зачиняти ті з них, які порушували нововведений режим роботи. Оксана Пазюк, власник торгового павільйону по вулиці Чкалова, 2а, який до введення нового графіку працював цілодобово, вважає незаконними і дії працівників міліції.
– Шановні міліціонери, а якщо наш мер прийме розпорядження розстрілювати кожного третього, ви що – розстріляєте, чи будете консультуватись із юристами щодо його законності?! На якій підставі ви закриваєте магазин, якщо правила торгівлі та громадський порядок у ньому не порушуються?
Взагалі ж розпорядження про скорочення часу роботи торгових закладів Оксана Григорівна коментує так.
– Якщо розмірковувати за логікою Андрія Олександровича, то виходить, що до 22:00 напитися не можна, а у 22:05, приміром, можна? А тепер відпочиваючі, коли йдуть ввечері гуляти, не можуть витратити свої кошти та придбати те, що їм потрібно. А скільки організацій, в яких люди працюють цілодобово – РЕС, газова служба, таксисти – їм ніде навіть води купити, то це що, правильно? Та не беруть у нас горілку десятками пляшок, як дехто говорить! Я пропонувала працівникам міліції та представникам виконавчої влади разом провести хронометраж продажів – у скільки і що купують. Тоді було б видно, що після десяти вечора горілки можуть взяти пляшку-дві – і все. Так, беруть пиво та «слабоалкоголку». Але ж вони в нашій країні не вважаються алкогольними напоями і у цьому винні не новосанжарські підприємці. І не треба говорити, що ми споюємо нашу молодь, дбаючи лише про власний прибуток. У нас у всіх є власні діти і на зборах підприємців усі підтримали програму «Молодь Новосанщарщини»! Давайте разом турбуватися про нашу молодь, тільки ж не заважайте нам нормально працювати. Я вже 12 років як приватний підприємець і увесь цей час борюся за те, щоб з нами рахувалися, а не поводилися, як із стадом бездумних волів. Невже ми маємо приходити до селищного голови, як до царя, і бути постійними прохачами? Чому? Хіба це методи? Позакривати магазини після 22:00, позаварювати ґратами відкриті площадки біля магазинів «Ветеран» і «Лідер». А куди йти молоді? Розбрідатись по закутках? Чи, може, йти по «точках» купляти самогон? І невже селищний голова настільки переконаний, що після десятої вечора у магазині людина може купити лише алкоголь? А не, приміром, морозиво, напій чи шоколадку.
Так і не погодившись із законністю розпорядження виконкому селищної ради Оксана Пазюк написала селищному голові листа, в якому зазначила, що з огляду на економічну кризу і збільшення кількості крадіжок в нічний час із торгових точок, та, зважаючи на чисельні прохання жителів селища, торговий павільйон по вулиці Чкалова, 2а з 1-го липня переходить на цілодобовий графік роботи. Від Андрія Реки надійшла відповідь, що він такого графіку роботи торгового павільйону не погоджує, а також попередження, що згідно п. 2 ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» виконком може скасувати наданий раніше підприємцю дозвіл на торгівлю. Водночас селищний голова звернувся до райвідділу міліції із заявою, в якій прохав перевірити роботу вищезазначеного павільйону та привести його у відповідність із прийнятим графіком торгівлі.
2-3 липня торговий павільйон проходив перевірку з боку працівників відділу по боротьбі з економічними злочинами. Кореспондент «ЕХО» звернувся до начальника цього відділу Сергія Гасанова, аби отримати коментар з приводу даних перевірок.
– В ході даних перевірок ніяких порушень, в тому числі продажу фальсифікованої продукції, виявлено не було, – відповів у ході телефонної розмови Сергій Сергійович. – З даними матеріалів перевірки ми ознайомимо громадянку Пазюк відповідно до поданого нею, як секретарем Новосанжарської спілки підприємців, запиту.
– Я дійсно подала такий запит, – коментує Оксана Пазюк, - Оскільки наш селищний голова розповсюджує Новими Санжарами чутки про продаж у «деяких підприємців» «паленої» горілки та наркотичних засобів. Це кидає тінь на усіх підприємців селища, тому я попрохала міліціонерів надати інформацію по фактам вилучення фальсифікованої горілки у підприємців в період з 1 січня по 16 липня 2009 року.
Наразі торговий павільйон по вулиці Чкалова, 2а, який належить Оксані Пазюк, продовжує працювати у цілодобовому режимі. Голова Спілки Іван Руденко за дорученням підприємців неодноразово звертався до Комітету по регуляторній політиці по підтримці підприємницької діяльності у Полтавській області та отримував підтримку. Надалі новосанжарські підприємці планують відстоювати свої права і у вищих інстанціях.
Звичайно ж, ми не могли не поцікавитися думкою з цього приводу самого селищного голови Андрія Реки.
«Спіймати» новосанжарського мера виявилося справою непростою. Андрій Олександрович два дні перебував за межами Нових Санжар, а коли, нарешті, з’явився у селищі, то був надзвичайно заклопотаний невідкладними справами. Поспілкуватись із селищним головою вдалося в буквальному сенсі на бігу – Андрій Олександрович проводив екскурсію Новими Санжарами для гостей із Полтави і мав лише кілька вільних хвилин. Тому обширною розмова не вийшла, але на питання журналіста «ЕХО» Андрій Река таки відповів.
– З приводу магазину, який належить приватному підприємцю Пазюк і працює цілодобово всупереч розпорядженню виконкому, можу сказати наступне – ми звернулись до міліції і сподіваємось, що правоохоронці проведуть перевірку і врешті-решт приведуть цю торгову точку у відповідність до прийнятих норм торгівлі. Якщо ж і цих заходів буде недостатньо, а цей торговий павільйон і далі працюватиме із порушеннями, то ми просто заберемо у його власника дозвіл на торгівлю алкогольними напоями, – пообіцяв мер Нових Санжар. – Щодо того, що ми не радились із підприємцями. А чому ми мали радитись у цьому питанні? Рішення приймав не я особисто, а виконавчий комітет – ось і все. Тим більше, що 90% підприємців сприйняли це розпорядження цілком нормально. І лише декому воно здалося несправедливим, бо заважає робити алкоголіками новосанжарців. Ви проїдьте вночі і подивіться, що біля того павільйону твориться і як там підліткам алкоголь продають. Я сьогодні повертався до Нових Санжар о 4-ій ранку, то там іще гуляння продовжувалось, молодь «додавала». Так це для цього їм потрібно цілодобово працювати?!
На питання журналіста – чи будуть у Нових Санжарах здійснюватись подальші кроки у боротьбі з алкоголізмом, наприклад, повна заборона продажу алкоголю молоді – Андрій Река відповів.
– Це вже не у нашій компетенції. Цим мають перейматися на всеукраїнському рівні. Я знаю, що молодь п’є те пиво, але ж ми не можемо їм заборонити його купувати.
На цьому Андрій Олександрович продовжив екскурсію для гостей селища, а журналіст поспішив закінчувати матеріал.
Наостанок слід зазначити, що незважаючи на змінений графік роботи торгових точок, підвипившої молоді у Нових Санжарах якщо і поменшало, то зовсім не набагато. І їм зовсім не обов’язково чекати 22:00 чи 23:00, щоб запастись алкогольними напоями. Варто о 21:00 зайти у супермаркет «Полагросервіс», маркет «Продукти» чи «Продукти від Булі» і подивитись як хлопці та дівчата скупляються на вечір. Комусь для настрою потрібна дволітрова пляшка пива, комусь – кілька різнокольорових «Шейків», а хтось дбайливо закуповує «Хортицю» чи «Nemiroff». За якусь годинку-півтори все закуплене піде у вжиток і зачинені магазини молодь вже не надто хвилюватимуть. Ну хіба що засмучуватимуть тих «персонажів», котрим треба обов’язково «додати» для повної кондиції…
От і виходить, що на повірку зміна графіку роботи магазинів рятує молодь лише від можливості ДОДАТИ, але аж ніяк не захищає від самої пристрасті до випивки. Натомість забудькуватим новосанжарцям, які о 22:05 згадають, що не купили хліба на вечерю, «Сємок від «Хомки» для перегляду фільму чи просто мінеральної води, доведеться перетерпіти і дочекатися ранку. Хіба в ім’я того, щоб Нові Санжари стали тверезими, не можна трохи потерпіти?

Автор: Володимир Паршевлюк, кореспондент газети «ЕХО» в Новосанжарському районі, тел. 8(099)956-02-08


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 липня 2009, 11:33 | | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації