Вхід | Реєстрація

Як проїхати на велосипеді 2200 кілометрів

Як проїхати на велосипеді 2200 кілометрів

Знає кобеляцький веломандрівник. І на власному досвіді доводить, що це під силу зробити звичайній людині.

Для переважної більшості читачів, які побачать цей заголовок, цифра здасться майже нереальною. Навіть у такому невеликому містечку, як Кобеляки, жителі лінуються зайвий раз пройти кілька кілометрів або здолати відстань на велосипеді. Цей факт підтверджують численні водії таксі, які працюють у райцентрі. Адже з їхніх слів, нерідко доводиться привозити кобелячанам пачку сигарет або батон. Та й автомобілістів у містечку теж вистачає.

Для кобелячанина Віктора Валявського поїздка на велосипеді в Полтаву чи Горішні Плавні — це буденна річ. У свій час він об’їздив усю Полтавщину. А коли ознайомився з усіма місцевими пам’ятками, почав розширювати географію велоподорожей. Він побував у Грем’ячі та Чопі, найпівнічнішій та західній точках України, відвідав Дністровський каньйон і тричі бував у Карпатах. Під час останньої поїздки Віктор піднявся на Чорногірський хребет.

 

Устигнути за 22 дні

Рівно за стільки часу веломандрівник запланував проїхати більше 2000 кілометрів. За його підрахунками, у день він мав долати не менше 120 кілометрів. Це враховуючи, що Віктор проїхав чимало міст, у тому числі й Київ, Дністровський каньйон та піднявся на три кількакілометрові гори. Рекордними стали 1‑й і 19-й дні поїдки, адже чоловік проїхав 156 і 155 кілометрів відповідно.

— Виїхав 15 липня. У поїздці користувався паперовими картами 90‑х років і запитував дорогу в місцевих. Через жахливі дороги доводилось кілька разів змінювати маршрут, — говорить Валявський. — Із собою взяв троє штанів, сорочку, светр, куртку і три пари взуття, адже в горах бував уже раніше і знаю, наскільки там холодно вночі. Палатка мене підвела в дорозі. Я придбав бюджетний варіант і дуже пошкодував, адже під сильний дощ потрапляв чотири рази і захисту від неї не було. Майже постійно готував собі їсти на вогнищі. Із продуктів купував каші і консерви, кілька разів  — ковбасу. На всю поїздку витратив 3000 гривень.

Зі слів веломандрівника, складною була і ночівля, так як він спить виключно в палатці, щоб зекономити кошти. І обирає для цього щоразу природну місцевість, подалі від автомобільного шуму і людського галасу. Не завжди вдавалося знайти зручне місце. Спав у основному по три-чотири години. У Чернівецькій області навіть натрапив на прикордонників, коли зупинився перепочити. Та, перевіривши документи, військові дозволили Валявському заночувати в прикордонній смузі.

 

Підкорив три гори

Діставшись до хребта Чорногора, чоловік спершу піднімався вверх із велосипедом, який разом із усіма речами важив більше 30 кілограмів.

— Мені складно було тягти із собою транспорт, тому вирішив залишити його. Та на ніч щоразу повертався. Усього в горах я пробув три дні і ночував на висоті 1600 метрів над рівнем моря. За цей час відвідав вершини Ребра (2001 метр), Бребенскул (2035) і Гутин Томнатик (2016). На Чорну Гору не піднявся, так як сильно розболілось серце. Напевно, далась взнаки виснажлива 1000‑кілометрова поїздка і майже безсонні ночі. Уже коли спускався, місцеві розповіли, що до Чорної Гори є прохідна дорога. Та я вирішив зупинитись на досягнутому, — продовжує веломандрівник.

Дорогою додому Валявський оглянув Кременецькі гори, відвідав Кременець, Острог. Частково проїхав Рівненською і Житомирською областями.

Усього за час подорожі Віктор проїхав 2206 кілометрів, таким чином установивши власний рекорд. У минулому році під час поїздки на Чоп дистанція склала 2201 кілометр. Фінішував у Кобеляках 5 серпня. До речі, їздить чоловік на спортивному велосипеді китайського виробництва.

Чоловік наголосив, що в поїздці транспорт його не підводив. Він не пробив жодного колеса, хоча на такій дистанції зазвичай стається кілька пробоїн.

 

На Півдні і Сході ще не бував

Хоча Віктору Валявському вже 53 роки, та полишати веломандрівки він не збирається. Чоловік жалкує, що не піднявся на Чорну Гору і не відкидає повторну поїздку в Карпати. При цьому мандрівник говорить, що треба з’їздити велосипедом на Схід і Південь України.

Тому читачі ще побачать на сторінках тижневика розповіді Валявського про його нові звершення на велосипеді.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 серпня 2019, 09:16 | Кобеляки | Цікаве
1. ocheret / 23 серпня 2019, 11:06
у дядька світер на три размєра більший, мабуть використовувався як парус для збільшення швидкості ровера
2. Ltava / 23 серпня 2019, 11:53
1.ocheret
«у дядька світер на три размєра більший, »

То був його розмір коли з двору виїзджав :))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації