Вхід | Реєстрація

Особливі діти — перш за все діти, а потім уже особливі

Особливі діти — перш за все діти, а потім уже особливі

Сьогодні в Україні набрала потужних обертів освітня реформа, невід’ємною частиною якої є інклюзивна складова. І обраний нашою державою напрям на створення гідних умов навчання для дітей з особливими освітніми потребами є кроком до впровадження європейських принципів та стандартів життя. Саме для реалізації права таких дітей рішенням 23 сесії Кобеляцької районної ради 7 скликання №13 20 червня 2018 року створена Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Кобеляцької районної ради Полтавської області.

У своїй діяльності центр керується Конституцією України, Конвенцією про права осіб з інвалідністю, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту» та іншими актами законодавства. Центр провадить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації та порушення прав дитини, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця.

Гаслом діяльності ІРЦ є висловлювання Віктора Мисана:

Серед хаосу і розрухи
Нас врятує лише дитина,
Її теплі й маленькі руки,
Її віра в тебе, людино.


Завдання центру:

  1. Проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, розроблення рекомендацій щодо програми навчання.
  2. Надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами (у тому числі, і корекційно-розвиткові заняття).
  3. Надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з питань організації інклюзивного навчання.
  4. Надання консультативно-психологічної допомоги батькам.

 

У ІРЦ працюють такі фахівці:

  • директор — Гулієва Ірина Миколаївна;
  • учитель-логопед — Біба Олена Миколаївна.
  • практичні психологи — Кучеренко Анастасія Анатоліївна, Заїка Роман Владиславович.
  • вчитель-реабілітолог — Корінний Роман Ігоревич.

Фахівці центру проводять комплексну оцінку, визначають особливі освітні потреби дитини, розробляють рекомендації щодо програми навчання для створення комфортного освітнього середовища, успішної соціалізації дітей, проводять корекційно-розвиткові заняття.

Також, практичні психологи, учитель-логопед, учитель-реабілітолог центру надають психолого-педагогічну допомогу дітям, проводять психолого-педагогічні та реабілітаційні заходи, спрямовані на корекцію пізнавальних процесів, емоційно-вольової сфери, довільної саморегуляції, розвиток комунікативних навичок спілкування дітей з особливими освітніми потребами.

За минулий навчальний рік фахівці ІРЦ провели корекційно-розвиткові заняття з дітьми, заходи до Міжнародного дня людей з інвалідністю, надавали консультації педагогічним працівникам Кобеляцького району, провели Новорічний ранок, тісно співпрацювали з Кобеляцьким навчально-реабілітаційним центром з обміну досвідом в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, брали участь у батьківських зборах шкіл та заходах методичного кабінету відділу освіти Кобеляцької РДА.

Практичні психологи ІРЦ були учасниками навчання за сучасними методиками психодіагностики дітей та отримали сертифікати користувачів.

До ІРЦ можуть звертатися батьки (законні представники дитини), які відчувають занепокоєння щодо розвитку дитини, незалежно від наявності в дитини інвалідності чи встановленого діагнозу за адресою: м.Кобеляки, вул.Шкільна 1/28 (приміщення Кобеляцького навчально-виховного комплексу № 1).
Ми завжди раді допомогти вам!


Автор: Ірина ГУЛІЄВА, директор ІРЦ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 серпня 2019, 10:10 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації