Вхід | Реєстрація

Білики мають паспорт, а Бутенки — «МАЗ»

Білики мають паспорт, а Бутенки — «МАЗ»

Оскільки в Кобеляках виникла неординарна ситуація з утилізацією твердих побутових відходів, редакція вирішила поцікавитися станом прав у інших великих населених пунктах району. Мова йде передусім про Білики та Бутенки.

Білики є єдиним населеним пунктом Кобеляцького району, де функціонує дійсно паспортизоване, тобто повністю узаконене звалище. Точніше, воно називається полігоном.

Потрібно віддати належне селищному голові Юрію Латишу та місцевим депутатам, які, не беручи приклад із Кобеляк, ще кілька років тому вирішили це питання без махінацій із створенням майданчиків для тимчасового зберігання та сортувальних станцій.

Звичайно, проблеми є і в Біликах. Днями, конкретніше — 20 серпня, сталося загорання сміття і на білицькому звалищі. До його гасіння були залучені співробітники місцевої пожежної команди. Кобеляцькі колеги білицьких пожежних знаходилися в стані максимальної готовності. Але допомагати не довелося, біличани справилися самостійно.

Сергій Петров, заступник селищного голови, впевнений, що існуючого полігону для утилізації відходів Біликам вистачить на десятки років. Він розповідає:

— Більше того, у нас є можливість проводити рекультивацію звалища. Не так давно із подібною пропозицією до нас звернулися представники однієї з екологічних служб. Вони готові провести роботи із рекультивації. А в нас в бюджеті на спеціальному рахунку є для цього кошти. Так що будемо приймати рішення. А те, що сміття загорілося… На жаль, таке трапляється скрізь. Швидше за все, причина криється у банальному людському факторі. Хоча можливе й самозагоряння.

Тариф на вивезення сміття в Біликах становить 11 гривень.

 

Бутенки все своє сміття вивозять

У Бутенках власного звалища немає. Кілька років тому відходи вивозили в напівлегальний смітник, що поряд із автодорогою Дніпро — Решетилівка. А в минулому році місцева влада вирішила проблему радикально.

За кошти субвенції із державного бюджету депутати Бутенківської ОТГ вирішили придбати кілька десятків контейнерів для збирання відходів та потужний сміттєвоз на базі автомобіля МАЗ.

Зараз усі відходи із кількох населених пунктів Бутенківської громади вивозять у Горішні Плавні, де існує сертифікований полігон. За це Бутенки платять спеціалізованому підприємству.

Як розповів заступник голови ОТГ Ігор Федь, на сьогоднішній день вартість утилізації одного кубометра відходів становить 24 гривні. Посадовець пояснив:

— Ми завчасно купляємо талони на розміщення відходів на полігоні в Горішніх Плавнях. Далі водій привозить сміття, пред’являє тамтешнім працівникам талон і висипає його. Об’єм ємності для завантаження сміття в МАЗІ становить 9 кубометрів. Коефіцієнт стиснення — 3. Тобто, за один раз машина вивозить 27 кубометрів відходів. МАЗ обійшовся нам у 1 мільйон 450 тисяч гривень. Купляли його, провівши тендер.
За вивезення відходів кожен мешканець Бутенківської ОТГ має платити 6 гривень 26 копійок у місяць.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 серпня 2019, 14:48 | Кобеляки | Суспільство
1. Fuks / 25 серпня 2019, 21:18
По Бутенках брехня..визут на межу між Дрижиною і свердлоаом там старе глинище..туди й сиплять... а списуют на Комсомольськ.. менти рулят..На дорозі роблю тобачу..
2. Ltava / 26 серпня 2019, 14:30
1.Fuks
«на межу між Дрижиною і свердлоаом там старе глинище..туди й сиплять..»

Уточніть коорденати ?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації