Вхід | Реєстрація

У Шапки звозять сотні тонн добрива

У Шапки звозять  сотні тонн добрива

Депутат Бутенківської ОТГ, на території якої розташоване село, вважає, що така концентрація великої кількості добрив може призвести до екологічного лиха. Окрім того, він стверджує, що в агрофірми «Добробут», працівники якої займаються відповідними роботами, немає навіть документів на оренду землі.

Про те, що в Шапки, на територію колишньої тракторної бригади, почали завозити рідке мінеральне добриво КАС, редакцію повідомив невгамовний громадський активіст Павло Гунжель. Він зателефонував і розповів:

— До мене звернулися місцеві жителі. Вони говорять, що на тракторну бригаду одна за одною їдуть величезні автоцистерни із якимось добривом. Везе агрофірма «Добробут». Їх вигнали із Василівки, не пустили в Красне, так вони тепер Шапки труїти збираються. Я вже повідомив про подію поліцейських.

Коли ми приїхали на тракторну бригаду, що розташована неподалік малесенького села Шапки, поліцейські там уже працювали. Вони якраз протоколювали свідчення Гунжеля.

Він дав свій коментар і для редакції:

— Що відбувається. «Добробут», не маючи навіть договору оренди землі, починає розміщувати тисячі тонн добрив. Якихось опублікованих заяв про наміри, громадських слухань тощо не було. У разі чого, оті тисячі тонн рідкого добрива по яру попливуть до річки. Я бачу, що частину будівель охороняють люди, найняті керівництвом ОТГ. Хоча наскільки мені відомо, тут усе викупили приватні особи. А тепер за гроші громади будуть охороняти ще й «добробутівську» отруту. Про все це я повідомив поліцію. Очікую на об’єктивне і оперативне розслідування.

Поліцейські, які перебували на місці події про відкриття кримінального провадження мову не вели. Вони пояснили, що зараз лише проводять перевірку обставин справи.

Микола Сердюк, представник «Добробуту», який теж знаходився на території тракторної бригади, від коментаря відмовився. Лише коротко висловився:

— Добриво КАС є цілком безпечним для довкілля. Його застосовують по всій Європі. На добрива та ємності для його зберігання є всі сертифікати та інші документи. Так що ми нічого не порушуємо.

Добриво дійсно збираються зберігати під відкритим небом. Але воно закачане в спеціальні гумові резервуари. Тобто, контакту із повітрям немає. За ті півгодини, доки ми перебували в безпосередній близькості до резервуарів, не почули навіть натяку на неприємний запах. Не видно й розливів речовини.

Микола Скрильник, голова Бутенківської ОТГ, свій коментар з приводу озвучених Гунжелем претензій надав. Він сказав:

— По-перше, територія і будівлі. Цей майновий комплекс входить у майнові паї колишніх колгоспників. Більшість власників померли. Зараз спадкоємці доводять свої права в суді. Частина власників майнових сертифікатів висловили бажання віддати їх безкоштовно на користь Бутенківської громади. Є протоколи зборів, є акт прийому-передачі. Ніяких приватних власників там немає.

Так, силами громади ми охороняємо майно. Адже запланували відкрити там станцію із сортування відходів. Тут є все для цього потрібне — земля, будівлі для складів і виробничого приміщення, лінія електромереж, під’їзна дорога.

Щодо «Добробуту». На сесії, яка відбудеться 11 вересня, буде розглянуте питання про виділення земельної ділянки приватній особі під ОСГ. Та особа працює в «Добробуті». Керівництво агрофірми хоче розмістити склади для добрив. Вони беруть на себе охорону всього комплексу, тобто, ми не платитимемо сторожам. Вони вже навели там порядок. Вони платитимуть за електроенергію. А ми в наступному році розмістимо поряд сортувальну станцію. Тобто, громада знімає із себе фінансовий тягар по витратах на охорону майна і ще додатково зароблятиме. Вважаю, що це правильно, це — по-хазяйському. З інвесторами потрібно співпрацювати, у іншому разі в громади немає хорошого майбутнього. Якщо «Добробут» щось порушив, почавши розміщення добрив, то нехай правоохоронці розбираються. І, якщо потрібно, притягують винних до адмінвідповідальності.

Про результати поліцейського розслідування ми повідомимо читачів згодом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2019, 13:29 | Кобеляки | Суспільство


1. Fuks / 30 серпня 2019, 16:19
Оцк Гунжель..Вже й до добрив добрався..Коли він бізнес веде та газету реда
гує..молодець..хоча мабуть черговий бздик.
2. ИВЕН / 30 серпня 2019, 16:59
буде розглянуте питання про виділення земельної ділянки приватній особі під ОСГ

а при чому ОСГ-для зберігання добрив-ви ШАНОВНИЙ білини об*їлись чи що---почитайте для яких цілей виділяється земля для ведення ОСГ.(як говорили-це вам не на дорозі з палкою гроші заробляти)---хоча-теж вірно-бувших не буває... а тепер вирішили що можна і в ДОБРОБУТІ підзаробити (звісно ж в конверті)
3. orakul / 30 серпня 2019, 18:28
"Що відбувається. «Добробут», не маючи навіть договору оренди землі, починає розміщувати тисячі тонн добрив."

Та Добробут вже зна, що завтра ця земля буде його і нах йому якась оренда. Тому і впевнено завозить. А післязавтра мирянам створять такі умови, що вони й самі будуть раді ту землю покинути. А якщо ще й якусь копійку дадуть.... Україна кінчилась на майдані. Забудьте про неї і "рятуйтесь хто як може". Прикольно буде як Селена з Славком будуть кричати "Путін памагі". Тільки Путіну вони й нах не нужні. У Путіна й своїх дєл хватає - треба своїх мирян рятувати. А Трамп взяв та й кинув ляхів і Зе. Каже, що якийсь там ураган для нього важливіший. О, дєла. Посилання на www.segodnya.ua

Змінено 30.08.2019, 18:30
4. Ltava / 30 серпня 2019, 22:28
3.orakul
« А Трамп взяв та й кинув ляхів і Зе. »

Трамп турбується за громадян своєї держави :(( А ми все надіємося за загальне братство :((
5. Bytenki2019 / 31 серпня 2019, 14:46
Задолбали,то карэр,то добрива,то Гунжель намаханий.
6. Bytenki2019 / 31 серпня 2019, 14:48
То дороги в Бутенках гiвно,маючи асфальтнi заводи в селi та не мати дороги позор.а все через те шо Сiльский голова Як тi дороги
7. Fuks / 31 серпня 2019, 16:56
Та точно. Хоч і по зем.ділянці...особі буде надано під ОСГ...а чому не на аукціоні,чи через продаж..Корупція чистої води.. як і всюди в Бутенках..на ремонтах,на карьєрах,на річках і т д
8. ИВЕН / 31 серпня 2019, 18:51
7.Fuks
«особі буде надано під ОСГ..»


нонсенс---а допустимо що депутати не дадуть дозвіл на ОСГ---а земельна ділянка вже захвачена(з порушенням всіх статей ЗАКОНУ)

до відома---комусь потрібно ТЕРМІНОВО зайняти ту ділянку і.... так здоїти ДОБРОБУТ (а добр. затребує в голови той відкат -що він получив за СОДЕЙСТВІЄ В ВИДІЛЕННІ ДІЛЯНКИ_....
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації