Вхід | Реєстрація

Двох підозрюваних у пограбуванні «Полтава-Банку» випустили під домашній арешт — третій у СІЗО

Двох підозрюваних у пограбуванні «Полтава-Банку» випустили під домашній арешт — третій у СІЗО

Пограбування «Полтава-Банку» у Кобеляках: підозрюваний директор відділення у СІЗО, а його кум та знайомий — під домашнім арештом

Октябрський райсуд Полтави пом’якшив міру запобіжного заходу Ігорю Голтвянському та Дмитру Наумкіну, яких підозрюють у співучасті в пограбуванні банку у Кобеляках. У липні судді Алла Троцька та Ірина Блажко ухвалили посадити обох під домашній арешт. Про це пише ІВ «Полтавщина», спираючись на реєстр судових рішень та офіційного сайту суду.

 

Організатор вигадав пограбування за 16 років роботи у відділенні банку

Нагадаємо, мова йде про подію, яка сталася 13 травня у Кобеляках. На записі камери відеонагляду було видно, як директор філії «Полтава-Банку» Олександр Телятник відкриває своїм ключем двері банку, на нього нападає невідомий, затягає чоловіка в середину, а за деякий час вибігає із сумкою.

Пізніше стало відомо, що в організації пограбування поліція підозрює двох місцевих мешканців та директора філії, на якого нібито напали. Згідно з матеріалами справи, Олександр Телятник був призначений на посаду керуючого Кобеляцьким відділенням АТ «Полтава-Банк» ще у грудні 2003 року. Наприкінці квітня 2019 року він задумав пограбувати своє ж відділення. Допомогти у цьому попросив у свого кума Ігоря Голтвянського. Той же підшукав третього спільника, яким мав машину — Дмитра Наумкіна. Поплічники домовилися інсценувати напад і розділити кошти після вдалої справи.

Олександр Телятник дочекався закінчення робочого дня — аби всі підлеглі розійшлися. Він пішов, а потім повернувся до відділення, відкрив двері власним ключем і став чекати «нападу». Ігор Голтвянський, за домовленістю, підбіг ззаду і несильно вдарив кума по голові. Зробив вигляд, що затягує його в середину. Потім чоловіки зібрали гроші, Голтвянський втік, сів у машину до Наумкіна і ті поїхали. Телятник пішов додому. До лікарні та поліції він звернувся лише наступного дня.

Загалом чоловікам вдалося вкрасти 1,5 мільйона гривень, 6967 доларів США, 3700 євро та 40450 російських рублів. За кілька днів їх розшукали й оголосили про підозру за ч.4 ст.187 ККУ (Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень). Пізніше справу перекваліфікували й тепер усіх трьох підозрюють у співучасті у привласненні чужого майна в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ).

 

Двоє з трьох підозрюваних вийшли з СІЗО

Одразу після затримання Олександра Телятника, Ігоря Голтвянського та Дмитра Наумкіна взяли під варту із правом внесення застави — по 1,7 млн грн за кожного. Після закінчення 2-місячного терміну запобіжного заходу Октябрський райсуд Полтави залишив директора відділення у СІЗО і зберіг розмір застави. Той подав скаргу до апеляційного суду, але програв. Цей строк триватиме до 12 вересня.

Олександр та Юлія ТелятникиОлександр Телятник залишається у СІЗО

Спільникам «банкіра» пощастило більше. Спочатку суддя Алла Троцька також залишила Ігоря Голтвянського у СІЗО. Та вже наступного дня інша суддя Ірина Блажко ухвалила нове рішення — застосувати до нього цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслету. Таку ухвалу пояснила тим, що її колега не достатньо ретельно перевірила відповідність вимог слідчого та прокурора до КПК та реальної справи.

Прокуратура поскаржилася на цю ухвалу, але програла в Полтавському апеляційному суді. Колегія суддів у складі головуючого Олександра Захожая, Алли Гонтар та Наталії Харлан залишили рішення Ірини Блажко без змін.

Того ж дня суддя Олександр Захожай опублікував окрему думку, у якій назвав рішення колегії апеляційного суду помилковим, а Ірини Блажко — необ’єктивним. Так, у клопотанні про продовження терміну тримання під вартою слідчий надав вичерпний перелік обґрунтувань такого прохання. Крім того, під час розгляду у суді він доповнив аргументи деталями.

Як пояснив Захожай, при призначенні домашнього арешту Ірина Блажко керувалася поведінкою Ігоря Голтвянського під час попереднього запобіжного заходу — те, що він не порушував умови, не впливав не свідків, не знищував докази та не перешкоджав слідству. Однак, на думку Захожая, підозрюваний і не міг цього робити, перебуваючи у СІЗО. Тому рішення судді не могло ґрунтуватися на цих аспектах і через невідповідність висновків має бути скасоване, а Голтвянський повинен відправитися у СІЗО.

Перестали тримати під вартою і третього спільника Дмитра Наумкіна. 11 липня йому також пом’якшили запобіжний захід до домашнього арешту. І, на відміну від поплічника, арешт не цілодобовий. Наумкіну заборонили залишати помешкання з 22:00 до 06:00.

Наразі триває розслідування цієї справи. Правоохоронці арештували земельні ділянки, телефони, одяг, флешки, побутові прилади, картки, гроші, документи та інші речі підозрюваних. Також вони призначили 22 експертизи. Офіційно слідство триватиме до 17 вересня, а за потреби — буде продовжене.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 вересня 2019, 13:21 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації