Вхід | Реєстрація

13 років ув’язнення призначили полтавцю, який 5 років тому побив і зґвалтував жінку

13 років ув’язнення призначили полтавцю, який 5 років тому побив і зґвалтував жінку
Ґвалтівник Олег Шокодько отримав 13 років ув’язнення

5 років тому в Новосанжарському районі чоловік вдерся до будинку жінки, побив та зґвалтував її — суд виніс вирок зловмиснику, покарання отримав також черговий райвідділу поліції, який проігнорував виклик потерпілої

28 серпня 2019 року Полтавський районний суд виніс вирок Олегу Шокодьку, який у 2014 році вдерся до помешкання жінки, побив її та зґвалтував. Суд призначив йому 13 років ув’язнення.

Як повідомляє ІВ «Полтавщина», вирок отримав помічник начальника Новосанжарського райвідділу міліції Микола Баля, який проігнорував виклики потерпілої жінки та не направив за її адресою слідчо-оперативну групу або дільничного. Внаслідок його бездіяльності зловмисник зміг вдертися до будинку, побити та зґвалтувати жінку.

 

Обставини злочину

Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень, 8 листопада 2014 року близько 21:20 до Новосанжарського райвідділу міліції подзвонила жінка та повідомила, що по її подвір’ю в селі Олійники ходить невідомий чоловік. Помічник чергового зареєстрував це повідомлення та доповів черговому Миколі Балі — помічнику начальника райвідділу міліції. Той ніяк не відреагував — не направив до помешкання жінки слідчо-оперативну групу або дільничного.

Далі, близько 21:35 жінка зателефонувала повторно. Цей виклик особисто прийняв Микола Баля. Жінка повідомляла, що невідомий чоловік, який ходив у неї на подвір’ї, намагається залізти до її будинку. Але і цього разу міліціонер ніяк не відреагував на повідомлення.

Третього разу жінка зателефонувала вже о 21:47. Вона заявила, що невідомий чоловік вже вибиває вхідні двері до її будинку. Навіть після цього до неї нікого не відправили.

Вже о 22:56 та о 23:01 Микола Баля отримав дзвінки від родича потерпілої жінки, який повідомив, що до будинку його тещі, з погрозами, намагається вдертися невідомий чоловік. Але міліціонер знову ніяк не відреагував — не вніс повідомлення до журналу єдиного обліку та не направив СОГ чи дільничого на місце події.

І вже 9 листопада о 00:40 на службовий телефон надійшло повідомлення від чергової медсестри приймального відділення Новосанжарської лікарні про те, що до них доставили побиту і зґвалтовану жінку. Це повідомлення Микола Баля зареєстрував до відповідного журналу.

Тобто через невиконання правоохоронцем покладених на нього службових обов’язків постраждала жінка.

 

Покази міліціонера Миколи Балі

У судовому засіданні обвинувачений Микола Баля свою провину не визнав. Він пояснив, що 8 листопада 2014 року він працював на посаді помічника начальника Новосанжарського райвідділу поліції, мав звання майора міліції. Того дня заступив на чергування разом зі своїм помічником. Відповідальним був інший міліціонер, а в слідчо-оперативній групі було 3 людини. Додаткова група також була сформована, але в нічний час її в райвідділі не було.

О 21:22 помічник отримав телефонне повідомлення від потерпілої жінки про те, що невідомий чоловік ходить по її подвір’ю. Його внесли у відповідний реєстр. На момент повідомлення слідчо-оперативна група була на виїзді в іншому населеному пункті, з нею зв’язку не було. Були й інші повідомлення від потерпілої, але їх змісту міліціонер Баля не пам’ятає. Ці повідомлення не реєструвалися.

Про цю подію Микола Баля повідомляв начальника райвідділу, але вказівки викликати додаткову слідчо-оперативну групу не було. Самостійно також додаткову групу він не викликав. Коли повернулася основна група, то направив її в село Олійники.

Також правоохоронець повідомив, що коли потерпіла неодноразово телефонувала, то він телефонував до сільського голови та просив проїхати до потерпілої в село. А вже 9 листопада Микола Баля отримав повідомлення від медсестри Новосанжарської ЦРЛ, що до лікарні привезли побиту та зґвалтовану жінку.

Винним себе не визнав, оскільки своїх посадових обов’язків не порушив та зробив усе, що було в його силах, для організації виїзду групи на місце події.

 

Покази потерпілої

Жінка розповіла, що ввечері того дня була вдома разом із матір’ю. На вулиці почула гуркіт, побачила невідомого чоловіка, після чого закрилася в хаті та почала телефонувати — спочатку до брата в Полтаву, а потім — в міліцію. В міліції відповіли, що не мають змоги приїхати, бо група на виїзді, та порадили дзвонити до сільського голови.

Невідомий почав стукати у вікна і рватися до помешкання. Жінка повторно кілька разів телефонувала у Новосанжарський райвідділ, спілкувалася з Миколою Балею, просила надати допомогу. Але міліціонер говорив, що група приїде як тільки звільниться. Також потерпіла телефонувала дітям у Полтаву. Вони повідомили, що виїжджають.

Коли невідомий нападник увірвався в хату, то став бити жінку та її матір, а потім став її роздягати і зґвалтував. На той час матір вибігла з хати і побігла до сусідів. Знущання невідомого над нею продовжувалися близько години. Після цього чоловік втік.

Невдовзі прибігли сусіди та приїхали родичі з Полтави. Вони викликали швидку, яка відвезла потерпілу до лікарні. Також мешканка Олійників зауважила, що у селі лише два жилих будинки, а до найближчих сусідів не менше 500 метрів.

 

Покази свідків

Матір потерпілої розповіла, що того дня була вдома разом з донькою. О 21-й годині вони почули шум з вулиці та побачили невідомого чоловіка. Жінки закрилися в будинку, а донька почала телефонувати до дітей Полтаву та в міліцію. В міліції рекомендували зателефонувати до сусідів чи сільського голови та сказали, що слідчо-оперативна група на виїзді.

Тим часом невідомий став вибивати двері. Коли потрапив до будинку, то став їх обох бити, а потім зосередився на її донці. Жінка повідомила суду, що зловмисник стягував одяг та почав ґвалтувати її доньку. Вона бачила, як донька втратила свідомість.

Матір потерпілої побігла до сусідки. Коли вона з сусідами повернулась додому, то невідомого в будинку вже не було. Згодом приїхали родичі з Полтави, а також швидка та міліція. Її доньку відвезли у лікарню.

Сусіди розповіли, що живуть за 10-15 хвилин ходьби від потерпілої та її матері. Того дня, близько 23:00 години, до них прибігла сусідка та повідомила, що б’ють її доньку. Сусідка з чоловіком одразу побігли до будинку жінок — бігли хвилин 10. Коли прибігли до будинку, то побачили потерпілу — на ній були сліди побоїв. Тоді ж почали з’їжджатися родичі потерпілої. Близько 00:00 приїхала швидка допомога. А працівники міліції приїхали лише о 2:30.

Зять потерпілої розповів, що того дня близько 21:30 зателефонувала теща та повідомила, що по двору ходить невідомий чоловік, а в міліції сказали, що не приїдуть. Тоді зять з дружиною, її сестрою та чоловіком сестри, близько 22:00 виїхали з Полтави в село Олійники. Дорогою вони намагалися зв’язатися з матір’ю, яка вже не відповідала на дзвінки. Також зять особисто кілька разів телефонував у чергову частину Новосанжарського райвідділу, але черговий, повідомив, що СОГ на виїзді і прибути не може.

В село Олійники родичі прибули близько 23:00. Викликали швидку допомогу, яка приїхала за 20 хвилин. Міліціонери приїхали приблизно за годину після того, як потерпілу забрали до лікарні.

 

Покази колег-правоохоронців Миколи Балі

Помічник Миколи Балі пояснив, що того дня разом ним був у складі слідчо-оперативної групи. 8 листопада 2014 року о 21:25 він прийняв телефонне повідомлення від мешканки Олійників, його зареєстрували в журнал. Група виїхала на це повідомлення більш, ніж за годину, оскільки була задіяна на іншому виклику. Чому Баля не зібрав додаткову групу, свідок пояснити не зміг.

Міліціонер-кінолог, дільничий інспектор міліції та старший оперуповноважений в судовому засіданні пояснили, що з Балею перебували в складі слідчо-оперативної групи. Про те, що того дня близько 21:30 необхідно виїхати до потерпілої, він їх не повідомив. Про факт зґвалтування вони дізналися від нього вже наступного дня, після повідомлення із медичного закладу.

Тодішній начальник Новосанжарського райвідділу пояснив, що про зґвалтування потерпілої дізнався близько опівночі. Обвинувачений Микола Баля не доповідав йому про виклик від потерпілої о 21:25 і не питав дозволу зібрати додаткову групу.

 

Інші докази провини Миколи Балі

Слідчі у цій справі дослідили також і телефонні дзвінки потерпілої та дзвінки, які надходили до чергової частини. Виявилося, що обвинувачений міліціонер повідомляв неправдиву інформацію про те, що слідчо-оперативна група знаходиться на виїзді та не могла приїхати до потерпілої жінки. Адже лише близько 22:30 до чергової частини надійшов виклик про крадіжку мобільного телефону у селі Старі Санжари. А перше повідомлення від потерпілої надійшло близько 21:30.

Тож вина правоохоронця підтверджується тим, що він мав можливість направити до потерпілої міліціонерів, але не зробив цього. Натомість відправив їх на інший виклик, який надійшов пізніше.

 

Вирок суду

Враховуючи все вищезгадане, 25 липня 2017 року Новосанжарський райсуд визнав Миколу Балю винним у службовій недбалості, яка завдала істотної шкоди громадянці (ч. 1 ст. 367 КК України). Призначив йому 3 роки обмеження волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, строком на три роки. Також суд ухвалив стягнути з Миколи Балі на користь потерпілої моральну шкоду — 99,2 тис. грн.

Микола Баля намагався оскаржити вирок — подавав апеляційну та касаційну скарги. Але вирок не переглянули та залишили його без змін.

28 серпня 2019 року покарання також отримав ґвалтівник 40-річний Олег Шокодько, мешканець с. Козуби Новосанжарського району. Після подій в Олійниках чоловік ховався від досудових органів слідства. Йому інкримінували порушення недоторканості житла та зґвалтування (ч.2 ст.152, ч.2 ст.162 ККУ). Суд призначив йому 9 років ув’язнення за цими статтями, а також приєднав не відбуті покарання за вироком Апеляційного суду Київської області від 28 лютого 2013 року та за вироком Подільського районного суду Києва від 5 грудня 2018 року. Олег Шокодько отримав остаточне покарання — 13 років позбавлення волі.

Крім того, суд також ухвалив стягнути з Шокодька на користь потерпілої моральну шкоду — 100 тис. грн.


Автор: Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2019, 11:02 | Нові Cанжари | Кримінал
1. Седой47 / 9 вересня 2019, 13:36
5 років тяглося слідство.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації