Вхід | Реєстрація

Шенгури хочуть до Кобеляк, а Лучки — незалежності

Шенгури хочуть до Кобеляк, а Лучки — незалежності

У останні кілька місяців різко активізувалася активність керівників та жителів різних сільрад Кобеляцького району в питанні обговорення і прийняття рішень щодо створення об’єднаних громад.

Як відомо, Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» був прийнятий ще в 2015 році. Він давав можливість керівникам і жителям сучасних сільських рад провести своєрідне «укрупнення», тобто об’єднатися із сусідами в більшу громаду. Була вироблена і прийнята певна методика створення об’єднаної територіальної громади і дана можливість зробити добровільний вибір, тобто вибрати, із ким об’єднуватися. Паралельно органи влади обласного рівня подали в Кабмін так звані Перспективні плани створення ОТГ.

Минули чотири роки. У Кобеляцькому районі за цей проміжок часу створили лише одну об’єднану територіальну громаду із центром у Бутенках. До речі, такої громади навіть не було в першому варіанту Перспективного плану для Кобеляцького району.

Керівники і депутати всіх інших сільрад постійно заявляли про свою самодостатність і небажання ні з ким об’єднуватися. Відмовляли навіть потенційно багатим Кобелякам. Хоча і Олександр Ісип, і Олександр Копелець постійно направляли сусідам пропозиції щодо об’єднання. Але постійно отримували «гарбуза».
Аж ось настав 2019 рік. В Україні змінилася влада, як на виконавчому, так і на законодавчому рівнях. І, як виявилося, усі сподівання тих, хто думав дочекатися припинення створення громад, були марними. Більше того, представники нової влади вже почали заявляти про пришвидшення процесу. Як і про те, що етап добровільності закінчується. І далі вже ніхто нікого не запитуватиме і нічого не пропонуватиме. Громади створять по існуючих Перспективних планах. Нагадаємо, що Перспективний план для Кобеляцького району передбачає створення п’яти громад. До існуючої Бутенківської ОТГ додадуться Кобеляцька, Білицька, Озерянська і Вільховатська.

І ось, коли грім грякнув, почалася активність і в Кобеляцькому районі. Ми вже писали про те, що в Марківці відбулися як збори громадян, так і сесія сільради, де було прийняте рішення про об’єднання із Кобеляками. Хоча за існуючим законодавством це неможливо. Адже Марківська сільрада не має спільної межі із Кобеляцькою міською радою.

Потім відбулися збори громадян в інших населених пунктах Кобеляцького району. Про зібрання в Лучках редакції розповів депутат Кобеляцької райради Дмитро Омельяненко.

Дмитро Леонідович підтвердив, що на зборах, організованих і проведених місцевою сільрадою, мова в основному йшла про створення потенційної громади. За його словами, напередодні жителі Лучок дізналися, що схоже зібрання відбулося в Шенгурах. Тамтешній люд вирішив, що їм краще об’єднуватися з Кобеляками, аніж з Озерами, як пропонується в Перспективному плані. Основний аргумент — у райцентрі вже є всі необхідні для нормального функціонування громади, заклади і відповідний кадровий ресурс.

На збори в Лучки, крім депутата Омельяненка, прибув його колега з Озер Володимир Деменко та сільський голова Наталія Синяговська.

Під час зібрання були озвучені три можливих варіанти подальшого майбутнього Лучок.

Варіант перший — об’єднання з Кобеляками. Про таку можливість розповів селянам саме Дмитро Омельяненко. На його думку, переваги такого варіанту очевидні. Передусім — це наявність у Кобеляках вже згаданої необхідної інфраструктури.

Наталія Синяговська та Володимир Деменко запропонували об’єднуватися із Озерами. Вони запевнили, що в разі обрання лучанами такого варіанту, житимуть дружно і всі питання вирішуватимуть спільно.

Пролунала і третя пропозиція — залишитися незалежними. Тобто — ні з ким не об’єднувати ся. За неї і проголосували.

Отже, Лучки вибрали незалежність.

Але і шенгуряни, і лучани не враховують одного важливого моменту. Якщо влада в Києві вже остаточно прийняла рішення, то всі оці збори і голосування не мають жодного значення. У 2020 році їх просто поставлять перед фактом. І якщо в Перспективний план не внести ніяких змін, а швидше за все так і буде, то Лучки, як і Шенгури, адміністративним рішення приєднають до Озер.

А своє рішення потрібно було приймати протягом 2015–18 років.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 вересня 2019, 10:58 | Карлівка | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації