Вхід | Реєстрація

Сміття з Бутенківської громади возитимуть у Дрижину

Сміття з Бутенківської громади возитимуть у Дрижину

Минулої середи відбулась позачергова сесія Бутенківської сільської ради. На ній депутати проголосували за створення біля Дрижиної Греблі майданчика для тимчасового зберігання відходів. Заступник сільського голови Ігор Федь розповів присутнім, що поряд із Дрижиною знаходиться сміттєзвалище площею 0,7 гектара. У 2020 році був виготовлений технічний звіт з інвентаризації цієї земельної ділянки.

— Тобто, це означає, що вказану територію можна використати під майданчик для зберігання твердих побутових відходів, — пояснив Федь. — Ми пропонуємо легалізувати вказану ділянку, виготовити проект землеустрою та оцінку впливу на навколишнє середовище. Згодом замовимо паспорт і оформимо його у відповідності до вимог законодавства. Це потрібно для того, аби оцінити вплив майданчика. Узагалі, ділянка знаходиться на відповідних відстанях до забудов.

Депутат Зіна Норка запитала, які санітарні норми щодо відстані майданчика від населеного пункту та скільки таких ділянок утворять на території громади?

— Від майданчика — 300 метрів, від полігону — 1 кілометр. Поки що це буде перший наш майданчик. Можливо, у майбутньому ще будемо відкривати. Проблематика в тому, що подібні майданчики не можна розміщувати на землях сільськогосподарського призначення. Таких земель у Бутенках немає, — сказав заступник сільського голови.

— Якщо буде тільки один полігон, то ми зробимо з Дрижини мусорку, — зауважила Зіна Норка.

Ігор Федь додав, що ділянка не буде використовуватись як звалище чи полігон, де передбачено захоронення відходів. На майданчику сміття сортуватимуть, а рештки видалятимуть.

Павло Гунжель сказав, що спершу потрібно опитати жителів Дрижини, чи хочуть вони, аби біля їхніх земельних ділянок з’явилось звалище, та навіщо потрібно створювати майданчик, коли сміття возять у Горішні Плавні? А Валерій Дрига поцікавився, що собою являтиме цей майданчик?

— Це територія, куди вивозитимуться тверді побутові відходи і в подальшому сортуватимуться. Це не звалище. Населення сплачує в місяць за вивезення сміття 10 000 гривень. Воно й так збиткове. Відстань до Горішніх Плавнів і назад — 100 кілометрів.

Гунжель запропонував зняти питання з порядку денного.

Сільський голова Микола Скрильник заявив, що такі вимоги перед громадою ставить законодавство:

— Сподіваюся, що в наступному році нам вдасться створити сортувальну станцію на території тракторної бригади в Богданівці чи Шапках. Це — питання часу. На сьогодні ми вивозимо сміття в Горішні Плавні.
У результаті, із 22 присутніх 15 депутатів підтримали створення майданчика для тимчасового зберігання відходів.

 

До сортувальної станції повернуться в наступному році

Під час обговорення депутати поцікавились, коли Бутенківська сільрада планує купити сортувальну станцію?

Відповідь дав Ігор Федь:

— Сортувальну станцію плануватимемо на наступний рік. Поясню, чому. У цьому році ми хотіли придбати обладнання. Для цього подали відповідні документи через Полтавську облдержадміністрацію в Міністерство регіонального розвитку. Та документи нам повернули. У Міністерстві свої дії мотивували тим, що ми повинні подавати заявку не на купівлю станції, хоча раніше була така процедура, а на капітальний ремонт приміщення із подальшим вмонтуванням установки для сортування сміття. Тобто, реконструкція приміщення з метою встановлення. Виготовлення проекту зайняло б багато часу, а оскільки терміни піджимали, ми вирішили придбати два трактори.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2019, 10:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації