Вхід | Реєстрація

Поїзд добровільності дав прощальний гудок

Поїзд добровільності дав прощальний гудок

Період добровільного створення об’єднаних територіальних громад стрімко відходить в історію. І всі, хто не скористався наданим шансом, можуть полегшено зітхнути: муки вибору закінчилися. Далі — примусове об’єднання.

І Президент Володимир Зеленський, і його однопартійці у парламенті неодноразово і однозначно заявили про те, що процес створення громад необхідно прискорити. До кінця 2020 року він має бути завершений. А це означає, що в жовтні 2020 року на території колишнього Кобеляцького району відбудуться вибори лише до Кобеляцької, Білицької, Бутенківської, Вільховатської та Озерянської громад. Усі сільради, які діють станом на сьогодні, фактично будуть ліквідовані. У них просто не проведуть вибори. А повноваження нинішніх сільських голів і депутатів закінчаться.

Безумовно, і до сьогодні ще залишаються деякі наївні сільські голови, які сподіваються, що процес децентралізації буде згорнутий. Але ж усім відомо, хто думкою багатіє.

Днями до редакції надіслали проект рішення, за яке 17 вересня мають проголосувати депутати Полтавської обласної ради. Він називається «Про внесення змін до Перспективного плану формування громад Полтавської області». Згідно із цим докуметом,обласні депутати мають «актуалізувати» план створення громад. Простіше кажучи, внести деякі корективи у вже давно прийнятий план. Їх, цих планів, до речі, уже наприймали кілька. Оцей останній, «актуалізований», певно буде остаточним. Потім документ передадуть на Кабмін і все. Більше ніхто нікого слухати не буде.

Згідно нового плану обласних депутатів, до складу Кобеляцької ОТГ увійде ще й Шенгурівська сільрада, яку раніше планували віднести до Озерянської. Про такі наміри шенгурян редакція повідомляла в попередньому номері «ЕХО», у статті під назвою «Шенгури хочуть до Кобеляк, Лучки — незалежності» (№37 від 12.09.2019).

Якщо все це затвердять, а швидше за все так і буде, адже нова влада задекларувала, що буде діяти дуже швидко, то майбутня Кобеляцька громада зросте ще на 769 мешканців. Відповідно, на стільки ж жителів зменшиться Озерянська громада. І в результаті, у колишньому районі з’явиться одна величезна Кобеляцька ОТГ і кілька дрібних. Для порівняння, у Кобеляцькій громаді обласна влада нарахувала майже 17 тисяч мешканців, у Озерській — 6670. Порівнювати рівень розвитку інфраструктури взагалі не доводиться.

Редакція звернулася із проханням прокоментувати новий Перспективний план до експерта із питань децентралізації, колишнього кобеляцького міського голови Олександра Ісипа.

Він розказав:

— Із ймовірністю у майже сто відсотків можна говорити, що цей Перспективний план в області затвердять. А далі його затвердить новий Кабмін, якщо, звичайно, там ще не прийняли остаточного рішення. Розбиратися в нюансах кобеляцької політики в Києві не будуть. Як оцінити цей уточнений план? Не думаю, що в цьому зараз є потреба. Прсто зверну увагу на два принципові моменти. Момент перший — Шенгури то вирішили, але ж кобелячан ніхто не питав. А чи хочуть жителі міста і міська влада, щоб майбутня громада зростала до таких розмірів. Адже це нові проблеми і додаткова відповідальність. Момент другий. Таке рішення, на мою думку, суттєво спотворює саму ідею створення самодостатніх громад. Замість того, щоб дати всім територіям колишнього району можливість розвиватися більш-менш рівномірно, обласні депутати «благословляють» створення однієї потужної громади і кількох потенційно депресивних. А мало б бути чотири чи п’ять однаково сильних і заможних.

Як станеться — дізнаємося зовсім скоро. Але вже зараз можна констатувати, що після рішення обласних депутатів усі зібрання, усі сесії і рішення, на них прийняті, які хтось захоче провести в Кунівці, Сухинівці, Золотарівці, Комендантівці чи деінде, будуть даремною тратою часу.

Поїзд добровільного об’єднання вже пішов. Махайте платочками. І не кажіть, що вас не попереджали.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2019, 09:16 | Полтавщина | Політика
1. 1juriy / 25 вересня 2019, 22:16
Без обласних рад: Уряд пропонує спростити процедури затвердження перспективних планів формування ОТГ
25.09.2019

Уряд пропонує спростити процедури затвердження перспективних планів формування територій громад регіонів, виключивши необхідність схвалення цих документів обласними радами.

Проект відповідних змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які підготовлені Мінрегіоном, Уряд схвалив 25 вересня 2019 року. Про це повідомляє прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”

Необхідність таких змін обумовлено складністю процесів, що відбувалися упродовж п’яти років реформування місцевого самоврядування, під час яких проявилися низка недоліків, які продовжують перешкоджати створенню спроможних громад. Часто обласні ради ігнорували критерії формування спроможних громад і схвалювали такі перспективні плани, в яких конфігурація майбутніх ОТГ аж ніяк не забезпечували їх здатність надавати якісні й доступні послуги. Ускладнювала ситуацію і політизація цього процесу обласними радами. Як наслідок, у великій кількості регіонів досі не має перспективних планів, які б на 100% покривали їх територію, а чимало громад, які об’єдналися за такими перспективними планами, спроможними так і не стали, оскільки не були дотримані критерії спроможності.

Тільки 87,6% території України покрито перспективними планами формування територій громад областей. До прикладу, в Одеській області перспективний план охоплює тільки 40% території, Київській – 54%, Вінницькій – 76%, Черкаській – майже 75% території. До того ж такі перспективні плани не в повній мірі враховують Методику формування спроможних громад. А у Закарпатській області перспективний план взагалі відсутній.

Тому Уряд змушений вжити заходів, які дозволять навести лад в цій сфері. Законодавчі зміни дозволять врешті завершити процес добровільного об’єднання громад і перейти до вирішення питань адміністративно-територіального устрою базового і районного рівнів.
2. 1juriy / 25 вересня 2019, 22:24
Об’єднання територіальних громад з запуском ринку землі стає не актуальним.Адже уряд має намір продати спочатку державні землі,а не передати їх у громади.Тобто лишають громади останнього ресурсу.Промисловості немає,землі не має.Що чекає громаду у цьому разі легко здогадатись.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації