Вхід | Реєстрація

Волонтери допомогли чотирьом родинам і відкрили «Друкарню»

Волонтери допомогли чотирьом родинам і відкрили «Друкарню»

А ще проводили цікаві зустрічі, квести, організовували екскурсії і майстер-класи.

Протягом двох тижнів у Нових Санжарах працював волонтерський табір «Будуємо Україну Разом». Його учасниками стали волонтери з України, Туреччини, Польщі й Італії.

Як розповіла організатор «БУР» Юлія Бридун, табір тривав із 1 по 15 вересня і був розділений на два тури.

— Протягом першого тижня роботи в Нових Санжарах жили і працювали 25 волонтерів з України, — говорить дівчина. — У другому турі їх змінила така ж кількість іноземних гостей. Щодня 5–7 місцевих жителів приходили працювати в табір. Волонтери мешкали в дитячому таборі «Джерело». Керівництво табору надало нам житло безкоштовно. А ми, у свою чергу, очистили теплиці, що знаходяться на території установи, від дерев і кущів.

За час роботи «БУР» волонтери допомогли 4 сім’ям із Новосанжарщини, які опинились у складних життєвих обставинах. Для цього місцеві активісти та грантодавці попередньо об’їхали родини, обстежили умови їх проживання, визначили об’єми роботи.

— На будинку родини Савицьких, яка мешкає в селі Зачепилівка, ми відремонтували дах, — продовжує Юлія. — Сім’я Токарів із Лелюхівки виховує 6 дітей. Їх батько є учасником бойових дій на Сході. Волонтери провели ремонт у дитячій кімнаті, замінили вікна. Також ремонтники побували в родини Скубіїв із Забрідок, де мешкає дитина з особливими потребами. У ванній кімнаті вони замінили каналізацію, постелили лінолеум, прикрутили на стелю пластик, а на стіни — гіпсокартон, пошпаклювали і пофарбували його. Сім‘я Коваленків із Нових Санжар має трьох доньок. Їм волонтери утеплили будинок. Паралельно облаштовували приміщення колишньої друкарні, яке знаходиться в Нових Санжарах, по вулиці Каштанова, 21. Тут ремонтували підлогу, вікна, двері й стіни.

Зі слів самих волонтерів, більшість із них раніше не займались ремонтними роботами. Та на кожному об’єкті їх дії скеровував фахівець, вони ознайомлювалися з технікою безпеки, правилами поводження з інструментами, отримували завдання. Усі будівельні роботи координував Едуард Коношенко. Кошти на табір та закупівлю будівельних матеріалів надійшли за програмами «Блек Сіа Траст», 50 000 гривень, та «Ерасмус +» (проект Європейського Союзу, коли волонтери їздять за обміном у інші країни), це 8 000 євро. Також допомогу надавали місцеві підприємці.

Та волонтери не лише працювали на будівництві. Другу половину дня вони присвячували культурно-освітній програмі. Це були майстер-класи з гончарства, аерографії, виготовлення екологічних сумок, пікніки, знайомства з місцевими жителями, години спілкування з успішними і прогресивними людьми. Кожен день Едуард Коношенко, Юлія Бридун, Максим Михайлик і Анна Дев’ятко придумували для гостей з інших міст і країн нові розваги.

— Ми побували в Нових Санжарах у закладі «Гостинний двір», де нам провели майстер-клас із ліплення галушок, відвідали Опішню та музеї, грали у футбол із новосанжарцями, займалися спортивним туризмом, проводили квести. Тобто, програма була дуже насиченою і сумувати чи нудьгувати не доводилось, — каже Юлія. — Саме під час екскурсії в Опішню волонтери взяли участь у театралізованій виставі «Українське весілля». Їм дуже сподобались звичаї і обряди.

 

Молодіжний центр запрацював

За час роботи табору волонтери приклали багато зусиль для того, аби відрити МЦ «Друкарня». На базі центру для молоді заплановано перегляди цікавих фільмів із їх подальшим обговоренням, проведення міні-фестивалів, вечорів знайомств. Адже, як пояснила Юлія Бридун, молодь із Нових Санжар, Лелюхівки та Руденківки зовсім не знає один одного.

— Готуватимемо тематичні вечори на Різдво, Великдень, розповідатимемо про традиції різних регіонів України, — каже дівчина, — заплановані майстер-класи із розмальовки пряників, ліплення з глини. Планів багато. Сподіваюсь, що реалізуємо всі задуми.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 вересня 2019, 12:19 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації