Вхід | Реєстрація

Кобелячани, хворі на діабет, не отримають безкоштовного інсуліну

Кобелячани, хворі на діабет, не отримають безкоштовного інсуліну

Про це повідомляють працівники Кобеляцького ПМСД. Діабетики з більшості інших населених пунктів, як і раніше, отримуватимуть життєво важливий препарат на безоплатній основі.

Як відомо, протягом багатьох років в Україні хворі на цукровий діабет першого типу отримували необхідний для нормального життя штучно синтезований інсулін безкоштовно. У основному, гроші на придбання ліків виділялися із державного бюджету. Але державних коштів для повного забезпечення інсуліном усіх хворих майже завжди не вистачало. У таких випадках додаткове фінансування на придбання ліків проводилося із бюджетів інших рівнів. У Полтавській області проблем із забезпеченням людей інсуліном практично ніколи не виникало. Програму із закупівлі препаратів щедро фінансувала обласна рада.

Але в останні роки ситуація погіршилася. І дефіцит коштів для придбання інсуліну були змушені компенсувати із місцевих бюджетів. У випадку з Кобеляцьким районом, кошти виділяли з районного та сільських бюджетів. Кобеляцька міськрада жодного разу не давала грошей для придбання інсуліну.

І ось виникла явна загроза того, що жителі міста Кобеляки, які страждають від цукрового діабету першого типу, будуть змушені купляти потрібний їм інсулін за власні кошти. А це досить серйозні витрати. У місяць хворому доведеться викласти із власного гаманця від 1500 до 2 тисяч гривень.

Любов Коломієць, керівник центру первинної медико-санітарної допомоги, підтвердила ймовірність того, що люди із кобеляцькою пропискою не отримуватимуть безкоштовний інсулін.

Медик пояснила:

— Грошей, виділених із державного бюджету, не вистачає для придбання необхідної для всіх хворих кількості інсуліну. Така ситуація складається вже другий рік поспіль. Для прикладу, річна потреба грошей для придбання інсуліну в цьому році становить 1 мільйон 700 тисяч гривень. Надійшли із держави 1 мільйон 91 тисяча. Дефіцит покривають своїми грошима сільські ради. Кобеляки для своїх хворих грошей не виділяли ніколи. Хоча ми регулярно звертаємося із відповідними проханнями до міського голови Олександра Копельця. У минулому році ситуацію вдалося виправити за рахунок грошей, виділених із районного бюджету. Зараз там просто немає коштів. Ми знову написали в міськраду. Просили 594 тисячі гривень. Взагалі, потреба в грошах для придбання інсуліну саме для мешканців Кобеляк становить 907 тисяч 798 гривень. Із них державних коштів лише 312 тисяч 840 гривень. Нам вчергове відмовили. Тепер є ризик, що із жовтня місяця кобелячани залишаться без безкоштовного інсуліну. Таких хворих — 79 чоловік. Погана ситуація і в Жуківській сіль раді. Із кращого боку можу виділити керівників та депутатів Чорбівської, Озерської, Комендантівської, Бродщинської, Підгорянської, Лебединської, Золотарівської, Шенгурівської, Вільховатської, Червоноквітівської, Марківської, Сухинівської, Лучківської, Василівської, Канавської, Григоробригадирівської сільрад, Білицької селищної ради, Бутенківської ОТГ. Одним словом, гроші для своїх хворих виділяють майже всі. Регулярно відмовляються це робити лише Кобеляки.

Любов Коломієць заспокоїла батьків, чиї діти хворіють на цукровий діабет. Для них інсуліну вистачить.
Між тим, один із медиків не «на камеру» додав:

— Тут двояка ситуація. От у минулому році Копелець не дав грошей на інсулін. Інші — дали. І тут додаткові кошти виділили з району. І хто виграв? Копелець — молодець. А інші втратили кошти, які можна було використати на інші потреби. Так може статися і в цьому році. Скажімо, виділять додаткові кошти із державного бюджету.

А якщо не виділять? Тоді у кобелячан, які хворіють на цукровий діабет, залишається кілька варіантів пошуку виходу із ситуації. Перший — купляти інсулін самостійно. Препарат доведеться замовляти, адже в місцевих аптеках його не продають.

Варіант другий. Терміново міняти прописку із кобеляцької на сільську. Але ж тоді по справедливості і податки потрібно платити в сільський бюджет.

Варіант третій. Помирати від ускладнень.

Варіант четвертий, фантастичний. Вимагати від депутатів і міського голови виділення коштів на інсулін.
Для прикладу: утримання футбольної команди обходиться міському бюджету в ті ж півмільйона гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2019, 16:15 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. ИВЕН / 26 вересня 2019, 20:40
від такої правди-не хочеться нічого говорити-просто піпець...ні державі ні кому ми не потрібні(а ж ось ще й земельку відберуть і триндики без війни нам прийде...
2. orakul / 26 вересня 2019, 22:16
1.ИВЕН
«ось ще й земельку відберуть і триндики без війни нам прийде...»

Ще й як прийде. Я про це вже тут 5 років кажу, та тільки пришелепуватим як об стінку горохом. Ти не перживай, напечи маци і бережи нерви, бо лікуватись дорого. Зельца начальник всіх поздоровляє із святом, новий рік скоро. "Дорогие Евреи Украины!
Сила еврейского народа — в единении вокруг Еврейского Знания и еврейского образа жизни. Для этого мы объединили более 120 еврейских общин со всей Украины.
Наша главная задача — возрождение и развитие еврейского образа жизни в Украине, расширение и укрепление связей между еврейскими общинами и организациями и общественными объединениями.
Давайте укреплять наше единство, помнить о наших целях и при взаимной поддержке идти к ним!"
Посилання на jewishnews.com.ua
Питання чисто по приколу, ти знаєш, які у них цілі? Пошарься в тирнеті і знайдеш, бо тут видалять. Ну а щодо "возрождения.... образа жизни", так може вже й сам бачиш. Почитай в Колосі за 20.9 статтью Олени Лашко "Голокост у кобеляках. Погляд через роки". Афігенно цікава. У свідомсих не вистачить паїв щоб розрахуватись за мовби содіяне предками
3. Slavko / 26 вересня 2019, 23:24
2.orakul
«Почитай в Колосі за 20.9 статтью Олени Лашко "Голокост у кобеляках. Погляд через роки". Афігенно цікава. У свідомсих не вистачить паїв щоб розрахуватись за мовби содіяне предками»

Оракуле, ти вже так глибоко все порозкопував ! Усе ніби сходиться, крім одного. Давай заразом тут ссилку про фінансування євреями Олега Тягнибока, ти ж казав... Доречі, будь обережним з цією писаниною, ти ж знаєш, за які слова убили Музичка!
4. orakul / 26 вересня 2019, 23:59
3.Slavko
«будь обережним з цією писаниною, ти ж знаєш, за які слова убили Музичка!
»

Та хіба тільки Музичка. І Кузьму, і Надійку посадили, не помогла і недоторканість. Так оце і є реальний фронт, а не те що ви вбиваєте один одного. Отож тобі така свобода слова і така демократія.
5. Ltava / 28 вересня 2019, 18:55
Ви ходите на вибори? Голосуєте? Насолоджуйтеся результатами і не .........
6. Lion2020 / 29 вересня 2019, 09:33
За кого б не голосували, результат однаковий і нічого не зміниться!
Чи ні?!
7. Ltava / 29 вересня 2019, 11:35
6.Lion2020
«Чи ні?!»

Ні ! Найміть ( оберіть) людину що працюватиме за вашим бажанням і підтримуйте його !
8. Lion2020 / 3 жовтня 2019, 08:24
Наймаю (обирав) з 1991 року, і що з цього?!
9. ИВЕН / 3 жовтня 2019, 10:53
потрібно равіна обирати
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації