Вхід | Реєстрація

Біля райцентру виявлені поховання скіфської доби

Біля райцентру виявлені поховання скіфської доби

На місці одного з курганів археологи зафіксували залишки двох кістяків: вельможі та, ймовірно, його прислуги.

Нагадаємо, що в червні на околиці Кобеляк та поряд із Грицаївкою розпочала роботу археологічна експедиція. У межах будівництва автодороги Н-31 Дніпро — Решетилівка фахівці науково‑дослідного центру «Рятівна археологічна служба» досліджують кілька археологічних пам’яток.

Влітку розкопки проводились на курганній групі біля Грицаївки та на багатошаровому поселенні, розташованому в південно-західній частині Кобеляк, мікрорайон Ведмедівка.

За повідомленням Служби автомобільних доріг Полтавської області, на ділянці поблизу Грицаївки досліджено залишки двох курганів ранньозалізного часу. Нині дослідження продовжуються поблизу Підгори. Археологи зафіксували вісім археологічних об’єктів: курганні насипи та окремі поховання. У поховальних спорудах та поблизу них виявлені фрагменти керамічних ліпних горщиків, мисок, крем’яний скребок, дрібні фрагменти кісток тварин. Також досліджені матеріали катакомбної та зрубної культур, матеріали скіфського і сарматського часів. На місці одного з курганів скіфського часу зі слідами давнього грабунку знайдені залишки двох кістяків: вельможі та, ймовірно, прислуги.

Днями археологічна експедиція розпочала другий етап дослідження території, якою поряд із містом проходитиме дорога. Науковці працюють над вивченням тимчасового житла 17 століття, У якому жили селітровари. Поряд знаходиться споруда, де виварювали селітру, з якої виготовляли порох.

Під час будівництва автодороги аналогічні дослідження проводитимуть і в Решетилівському районі. Усі знахідки археологи передадуть у Полтавський краєзнавчий музей.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 жовтня 2019, 10:50 | Кобеляки | Цікаве
1. Beri Mor / 3 жовтня 2019, 15:34
"НАУКОВЦІ ПРАЦЮЮТЬ НАД ВИВЧЕННЯМ ЖИТЛА 17 СТОЛІТТЯ,У ЯКОМУ ЖИЛИ СЕЛІТРОВАРИ".

Та що там вивчати,якщо ціни на селітру були як зараз,то жили вони заї.бісь:))
2. orakul / 3 жовтня 2019, 18:05
Не те копають. ДаешЪ Храм Соломона, або синагогу.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації