Вхід | Реєстрація

Росія вимагає від України «принизливих» поступок для продовження транзиту свого газу — Нафтога

Росія вимагає від України «принизливих» поступок для продовження транзиту свого газу — Нафтога

Для того, аби розпочати переговори про укладання нового контракту на транзит російського газу до ЄС через газотранспортну систему України російська сторона вимагає, щоб Україна пішла на певні поступки, які є нелогічними та принизливими.

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко в інтерв'ю «24 каналу».

За словами Вітренка, переговори про транзит газу до Європи через ГТС України, які 28 жовтня відбулися у Брюсселі, російська сторона навіть не називає переговорами.

«Росіяни кажуть, що для того, аби справжні переговори розпочались, Україна має піти на певні поступки. Ці поступки, крім того, що вони є певним чином принизливими, є абсолютно нелогічними для України», — повідомив Вітренко.

Він зазначив, що Росія вимагає, щоб Україна відмовилась від своєї перемоги у Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого російський Газпром досі винен Нафтогазу близько 3 мільярдів доларів.

«У чому сенс нам відмовлятись від цілком реальних $3 млрд? Щоб отримати якусь обіцянку Газпрому, який може її не дотриматись, бо не передбачено ніяких санкцій за недотримання цієї обіцянки?», — додав Вітренко.

За його словами, Росія може повністю відмовитися від послуг української ГТС після того, як запустить «Північний потік-2».

За словами Вітренка, припинення транзиту газу з Росії до Європи через Україну невигідне і самій Росії, однак втрати для російської економіки у такому разі будуть набагато меншими, ніж втрати для української.

Нагадаємо, що 28 жовтня у Брюсселі почався четвертий раунд тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС про укладання нового контракту на транзит російського газу через Україну. Чинний контракт добігає кінця 31 грудня 2019 року. Щороку Транзит приносить Україні 3 мільярди доларів.

Напередодні у Національному банку України повідомили, що Росія буде вимушена здійснювати транзит свого газу до Європи через Україну у 2020 році.

18 жовтня у Газпромі заявили, що укладуть новий договір про транзит газу з Україною після того, як Україна відмовиться від своєї перемоги у Стокгольмському арбітражі. У відповідь, Нафтогаз повідомив про те, що надішле Росії нові позивні вимоги на 11 мільярдів доларів.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова укласти новий транзитний контракт з Україною за європейським законодавством. У Нафтогазі зазначили, що таку заяву Путін зробив через те, що Росія не вірить, що Україна встигне запровадити європейське законодавство до кінця року.


Автор: «Громадське.TV»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 жовтня 2019, 13:39 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації