Вхід | Реєстрація

Як кобелячани Копельцеві мільйон подарували

Як кобелячани Копельцеві мільйон подарували

Редакція провела невеличке розслідування з приводу того, як і кому міські депутати віддають бюджетні кошти.

Одразу потрібно відзначити, що сучасні технології, разом із обов’язковими, передбаченими державою, вимогами до контролю за рухом бюджетних коштів, дають можливість фактично не виходячи із офісу чи свого житла відслідковувати, хто отримує гроші платників податків. Тут потрібно віддати належне впровадженим попередньою владою системам контролю. Усі оті численні електронні платформи і системи, на зразок Прозорро, Opendatabot, Дозорро, Vkursi, здатні не лише показати рух бюджетних коштів із тієї чи іншої казни до приватного власника, а й допомагають дізнатися, хто керує приватними структурами і громадськими організаціями та хто за ним стоїть. Абсолютно безкоштовно або за чисто символічну плату можна «накопати» досить багато цікавої інформації. І головне — це абсолютно законно. Адже всі ці системи користуються виключно відкритими даними із різних державних та інших реєстрів. Так що бери і шукай. А потім — оприлюднюй.

 

Кому ж належать «Кобеляки»?

У першу чергу редакція зацікавилася таким собі футбольним клубом «Кобеляки». Чим це викликано? Нас вразив той факт, що цей футбольний клуб, який виступає в першості області, регулярно отримує солідне фінансування з кобеляцького міського бюджету. За період з 2017 року і по цей день на рахунки «ФК «Кобеляки» з кобеляцької казни надійшло більше мільйона гривень. А конкретніше — 1 мільйон 10 тисяч гривень.

І це при тому, що місто Кобеляки економить практично на всьому: на освітленні вулиць, на зарплатах комунальникам, на ремонті водомереж і доріг, на матеріально-технічному забезпеченні єдиного комунального підприємства «Водоканал Плюс». За останні кілька років Кобеляки стали найтемнішим населеним пунктом району, вуличне освітленні в місті вмикають на пять-шість годин. У той час, коли в багатьох навіть малонаселених селах вуличні ліхтарі працюють протягом всього темного періоду доби. Не придбано жодної нової одиниці техніки для комунгоспу, його працівники очікують виплати зарплати по кілька місяців. Ями на проїжджій частині більшості вулиць ростуть у геометричній прогресії. У місті вже кілька років немає узаконеного сміттєзвалища та дієвого Генерального плану. Для того, щоб вирішити всі ці та величезну кількість інших нагальних проблем, у міському бюджеті постійно не вистачає коштів. Натомість, вони, кошти, постійно є для того, щоб утримувати футбольну команду.

І це при тому, що більшість набагато заможніших населених пунктів відмовилися від фінансування муніципальних футбольних клубів. Так, Київ із його багатомільярдним бюджетом давно відмовився від клубу «Арсенал», Полтава із її трьома мільярдами не фінансує «ФК Полтава».

Безумовно, можна сказати, що розвиток футболу є невід’ємною частиною фізкультурного руху. І тут про якусь рентабельність говорити не можна. Мовляв, фінансуючи футбольний клуб, міська влада пропагує здоровий спосіб життя, дає можливість місцевій молоді проявляти себе в змаганнях різного рівня, залучає її, молодь, до фізкультурного руху і ще багато різного бла-бла-бла.

Між тим, усі, хто у свій час або й зараз дбає про власний фізичний розвиток і здоров’я, чудово усвідомлюють, що спорт і фізкультура дуже між собою відрізняються. Спорт — це передусім змагальність, це тренування, інколи навіть на шкоду здоров’ю. А фізкультурою якраз і займаються для того, щоб його, здоров’я,  зберегти. Тому участь футбольного клубу в обласних змаганнях має мало спільного із саме фізкультурою.

Та, власне кажучи, це не є найцікавішим в історії з кобеляцьким футбольним клубом. Адже межа між фізкультурою і спортом є досить умовною. А дискутувати з цього приводу можна до безкінечності
Як і дискутувати з приводу того, чиїх саме фізкультурників фінансують кобеляцькі платники податків. Якщо прийти на якийсь матч і проаналізувати основний склад гравців цієї команди, то стає зрозуміло, що за міську команду грають зовсім не кобелячани. Із місцевих жителів за «ФК «Кобеляки» виступають лише кобелячанин Ігор Телятник, Владислав Корнієнко з Біликів та Андрій Поцілуйко з Лебединого.
Тобто, жителі Кобеляк із власних кишень оплачують заняття фізкультурою мешканців Полтави, Кременчука і Дніпра.

А якщо поцікавитися, на що саме витрачають гроші платників податків уже в самому «ФК «Кобеляки», то картина вимальовується досить цікава. Виявляється, що основною статтею витрат є харчування футболістів. А гроші на «прокорм» іногородніх фізкультурників виділяли навіть без рішення сесії. Це підтверджує і звіт контролерів, які в 2018 році проводили аудит Кобеляцької міської ради. Там чорним по білому чітко вказано, що «...відповідно до Програми соціально-економічного розвитку міста Кобеляки, на 2017 рік запланований обсяг фінансування Громадської організації «Футбольний клуб «Кобеляки» (далі — ГО «ФК «Кобеляки») становив 291,0 тис. грн., тоді як фактичне фінансування здійснено в розмірі 487,9 тис. грн., що на 67,7 % більше від запланованого показника. При цьому варто зауважити, що зміни до програми в частині обсягу фінансування за відповідним пунктом рішеннями сесії Кобеляцької міської ради не вносилися.

Аудиторським дослідженням встановлено, що 83,4 % від загальної суми фінансування складають видатки на харчування гравців «Футбольного клубу «Кобеляки» (далі — «ФК «Кобеляки»), а 16,6 % — видатки на перевезення, придбання інвентарю та інше…».

Так що протягом трьох років кобеляцькі платники податків та депутати, які розпоряджаються людськими грішми, просто годували гостей міста. Досить неоднозначна щедрість, враховуючи той факт, що в Кобеляках хронічно не вистачає коштів на оздоровлення саме кобеляцьких дітей, на придбання інсуліну саме для кобеляцьких пенсіонерів.

Але така щедрість має своє пояснення. Усе стає більш-менш зрозуміло, якщо поцікавитися статусом «ФК «Кобеляки» та прізвищем його власника. Згідно з інформацією, що міститься на сайті Opendatabot, футбольний клуб є громадською організацією, заснованою ще в 2000 році. А єдиним і неповторним власником цієї організації є громадянин України з ініціалами Копелець Олександр Олександрович. І це при тому, що за «дивним» збігом кобеляцьким міським головою в період щедрого фінансування громадської організації є людина з ініціалами Копелець Олександр Олександрович. Тобто, майже мільйон гривень з бюджету, яким фактично одноосібно розпоряджається Копелець, надійшли організації, засновником і власником якої є Копелець. Ні разу не корупція.

Про інші пікантні і досить неоднозначні деталі з життя «ФК «Кобеляки» і Копельця Олександра Олександровича читайте вже в наступному номері «ЕХО». І, що найголовніше, достовірність наведеної в статті інформації кожен може перевірити самостійно. Для цього достатньо бажання та інтернет-зв’язку. Усі факти — у відкритому доступі.

 

Кошти, що надходили протягом року на рахунок ГО «ФК «Кобеляки»

Дата

Сума, грн

 

18.10.

2019

29 800

БІлорибець В.А. за послуги з харчування  спортсменів на навчально­тренувальні збори на 08.19 р.

04.09.

2019

49 970

БІлорибець В.А. за послуги з харчування спортсменів на навчально­тренувальні збори 08.19 р.

07.08.

2019

50 070

БІлорибець В.А. за послуги з харчування  спортсменів на навчально­тренувальні збори на 07.19 р.

02.07.

2019

59 930

БІлорибець В.А. за послуги з харчування  спортсменів на навчально­тренувальні збори на 07. 19 р.

06.06.

2019

90 030

БІлорибець В.А. за послуги з харчування спортсменів на навчально­тренувальні збори на 06.19 р.

08.05.

2019

90 030

БІлорибець В.А. за послуги з харчування  спортсменів на навчально­тренувальні збори на 04­05.19р.

9.04.

2019

87 930

БІлорибець В.А. під звіт за послуги з харчування спортсменів на навчально­тренувальні збори на 03­04.19 р.

1.03.

2019

20 000

БІлорибець В.А.  під звіт за послуги з харчування спортсменів на навчально­тренувальні збори на 03.19 р


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 листопада 2019, 10:13 | Кобеляки | Фінанси


1. Lion2020 / 1 листопада 2019, 13:45
Це повний .......!
Ну як же так..?!

Змінено 01.11.2019, 13:47
2. ИВЕН / 1 листопада 2019, 14:35
для порівняння---якби показали фінансування коштами клубу--коли мером був не копелець(не з 2000 року ж копелець керує)----я то вірю-але якась однобока стаття...

а про легіонерів-то я б узаконив приймати в команду гравців лише з місевою пропискою....але я й сам це розумію-бред...
3. Filon / 1 листопада 2019, 15:11
2.ИВЕН
«для порівняння---якби показали фінансування коштами клубу--коли мером був не копелець(не з 2000 року ж копелець керує)----я то вірю-але якась однобока стаття...»

Не питання порівняти. Але я не зовсім зрозумів Вашу пропозицію. А якщо правильно зрозумів, то до Санича бюджетні кощти на ФК Кобеляки ніхто не виділяв. А приватні гроші ми відслідкувати не можемо. Та й права такого не маємо.
4. ИВЕН / 1 листопада 2019, 15:36
ок. спасибі.---просто хотілося дізнатися-як ця футбольна мафія раніше оплачувалася.
5. Slavko / 1 листопада 2019, 22:01
1.Lion2020
«Це повний .......!
Ну як же так..?!»

Та отож так ! Узяли та й подарували. Тому що бидло.
6. Ltava / 2 листопада 2019, 08:04
2.ИВЕН
«я то вірю-але якась однобока стаття...
»


Погоджуюсь :)) Де теплі слова про футбольні перемоги, про місцевий патріотизм, про поширення інформацію за славу міста Кобеляки ? Однобоко. Претензійно !!А гроші то таке, податкова і ще насобирають із одиноких придурків які ще платять податки :((
7. Lion2020 / 3 листопада 2019, 20:51
Факти у статті пряма заява до НАБУ!
8. Filon / 3 листопада 2019, 20:59
7.Lion2020
«Факти у статті пряма заява до НАБУ!
»

Це ще не все. Продовження - у наступному номері.
9. Ltava / 5 листопада 2019, 06:38
8.Filon
«Це ще не все. Продовження - у наступному номері.
»


Попкорму запаслися !!!:))
10. alist / 5 листопада 2019, 23:00
Навіть не викликає ніяких емоцій стаття. По одній простій причині - будь-кому адекватному, все це і так було ясно. Питання було лише в тому як оформлений краник, через який з міського бюджету, Санич випускає собі на прокорм "зайве". Думаю з часом ще парочка знайдеться.
Знали ж хто такий Копелець, коли обирали, ех люди, колиж ви включатимети голову на виборах ...
11. Ltava / 6 листопада 2019, 06:37
10.alist
« ех люди, колиж ви включатимети голову на виборах .»


Так тут не голова потрібна а мізки :)) де ви бачили мізки у наших людей? У них один кишечник щоб їжу перетравлювати :))
12. Odin / 3 лютого 2020, 16:21
Так, це все добре, Ігоре Миколайовичу, але за кілометр чути стаття- заказна. Якщо ви такий ярий борець за правду, то чому не пишете, як відмиваються гроші у лікарні, що зарплата головного лікаря сягла близько 75 000 грн.Наголошую, при тому, що персоналу не виплатили оздоровчі по закону і люди отримують близько 4000грн.
13. Filon / 3 лютого 2020, 19:02
12.Odin
«чому не пишете, як відмиваються гроші у лікарн»

А як відмиваються гроші у лікарні? У мене фактажу немає. П
Якщо є у Вас то хоча б натякніть,де шукати. Знайдемо. А щодо зарплати, то публікація із цього приводу буде.
П,С. З приводу "за кілометр чути"... Мені б ваш слух.
14. Чудо Юдо / 3 лютого 2020, 19:49
12.Odin
«але за кілометр чути стаття- заказна.»

От людям якби у всьому та якийсь підвох був...
А що, як дядько через власну громадську організацію із бюджету міста націдив більше мільйона так обов’язково про це замовляти потрібно, щоб написати? Просто так це не цікавий факт?:)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації