Вхід | Реєстрація

Із почином!

Із почином!

У місті Кобеляки нарешті розпочався процес цивілізованого збору і сортування твердих побутових відходів. Перший в історії контейнер для роздільного збору сміття встановлений на площі Перемоги, поряд із магазином, де продають «секонд-хенд». (Раніше — «Княгиня Ольга»).

Точніше, контейнерів встановили одразу три — для різних видів відходів. У один можна вкидати пластикові пляшки, у другий — метал, у третій — скляні пляшки. Контейнери являють собою зварені з металевої сітки ящики. Вони закриваються на замок, зверху в сітці зроблений отвір, через який можна викидати непотріб.

Головна заслуга в тому, що в Кобеляках нарешті почали приймати сортоване сміття, належить приватному підприємцю Руслану Будакову. Він уже давно займається бізнесом, пов’язаним зі збором вторсировини. На приймальний майданчик, який належить Руслану, кобелячани везуть уже сортовані відходи. А за це отримують гроші. Як правило, відходи збирають, сортують і здають пенсіонери, які виймають їх із комунальних контейнерів, куди інші жителі міста викидають усе, що накопичилося в їх оселях чи на садибах.

Будаков ще кілька місяців тому говорив про свої плани встановити в Кобеляках контейнери, у які мешканці міста можуть викидати вже сортовані відходи. А від багатьох кобелячан доводилося чути, що вони готові розділяти непотріб. І навіть не за плату, а для того, щоб долучитися до такої потрібної справи, як цивілізований європейський  розподіл відходів.

Відтепер у бажаючих здавати сортоване сміття така можливість з’явилася. Поки що в Кобеляках є лише одне таке місце. Але Руслан Будаков заявляє, що готовий встановити в райцентрі кілька десятків подібних контейнерів. Підприємець говорить:

— Такий досвід успішним є в Полтаві. Більше того, подібні контейнери я бачив навіть у Нехворощі. Думаю, що час починати і кобелячанам. Люди повинні продемонструвати свою свідомість. Адже сортоване сміття буде вивезене на переробні підприємства, а не викинуте на звалище чи ще гірше — у ліс або в поле.

Встановити перші контейнери для роздільного збору відходів саме на площі Перемоги Будакову порекомендував міський голова Олександр Копелець. Підприємець каже, що буде моніторити ситуацію зі збором і можливо перенесе свої ящики в інше місце. Якщо досвід буде успішним, то контейнери для роздільного збору відходів будуть установлені у всіх людних місцях, а також поряд із багатоквартирними будинками. Окрім того, Руслан може додати ємності для збору поліетиленової плівки та макулатури. Такі контейнери будуть мати накриття зверху, щоб у них не потрапляла волога.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 листопада 2019, 16:04 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації