Вхід | Реєстрація

Дожити до квітня…

Дожити до квітня…

А далі головний лікар Кобеляцької ЦРЛ сподівається, що медпослуги повністю оплачуватиме держава.
У редакцію звернулися кілька жителів містечка, які були обурені тим, що, починаючи з цього тижня, більшість послуг в районній лікарні стали платними. Зі слів кобелячан, головний лікар Володимир Казирод пояснив їм, що платні послуги затверджені районними депутатами на сесії, їх довелося ввести через недофінансування медустанови райрадою.

Свій коментар очільник райлікарні надав і кореспондентам:

— По-перше, за 10 місяців цього року із районного бюджету ЦРЛ не надано жодної копійки. Згідно постанови Кабміну № 131 щодо реалізації пілотного проекту, Закону про державні медичні гарантії, власник повинен оплачувати комунальні послуги медустанови. У зв’язку з тим, що не виконується районних бюджет, ми платимо за електроенергію самостійно. За 6 місяців сума склала більше 30 000 гривень. Звідки нам брати ці кошти? Із цих же платних послуг.

По-друге, усі аналізи і обстеження за направленням сімейного лікаря здійснюються безкоштовно. Проблема в тому, що сімейні лікарі економлять кошти і не хочуть давати направлення. Тому що за 5 видів аналізів, на які вони дають направлення, зобов’язані самі проплатити нам. Для прикладу, у квітні Центр ПМСД заключив договір із райлікарнею. Протягом першого місяця за направленнями сімейних лікарів ми провели медобстежень на 35 000 гривень. Цю суму заплатив Центр ПМСД. А за останній місяць надійшло лише 14 000. Це говорить про те, що сімейні лікарі не хочуть направляти пацієнтів на безкоштовне медичне обстеження.

По-третє, зважаючи на ті кошти, які дає Національна служба здоров’я, мені довелось скоротити 63 особи. Із суми 2 229 000, яка має надходити на рахунок медзакладу щомісяця, 705 000 ми маємо заробити самі. І то їх вистачає на одну зарплату. У нас старша медсестра, молодий спеціаліст і санітарка отримують доплату до мінімалки, бо в них ставка 3500 гривень. Усі кошти, зароблені з платних послуг, ми витрачаємо на своє утримання, медпрепарати, наркотичні речовини, інструментарій.

По-четверте, у минулому році з районного бюджету нам перерахували 9 000 000 гривень. У цьому — нуль. Білицький медзаклад утримує селищна рада. Якщо Світлогірську лікарню відмовиться утримувати сільська рада, то її закриють. Бо в райраді заявили, що грошей немає.

По-п’яте, держава обіцяє, що з 1 квітня 2020 року почне діяти Програма медичних гарантій «23 пакети медичних послуг». Це означає, що всі витрати покриватимуться з держбюджету. Хоча це мали зробити ще з 1 липня цього року, коли запровадили пілотний проект. Нас обдурили. При цьому в усіх документах зазначається, що місцева влада повинна допомагати. Якщо у нас не буде коштів на кисень, реактиви, паливно-мастильні матеріали, ми просто розійдемося.

 

Платять лише пацієнти, які не мають направлення

Далі редакція звернулась до заступника головного лікаря Центру ПМСД Наталії Джевели. Вона сказала:

— Нехай мій колега не спотворює факти. Так, він правий, що сімейні лікарі дають направлення, щоправда, на чотири аналізи. Але ж нехай Володимир Казирод вказує, які це аналізи. Це — кров клінічна (на гемоглобін), кров на цукор, кров на холестерин і аналіз сечі. На ці аналізи сімейні лікарі дають направлення і людина за них не платить.

До того ж, усі сімейники забезпечені глюкометрами, тому немає потреби направляти пацієнтів у лабораторію. Ми закупляємо швидкі тести, які рівноцінні лабораторним дослідженням. Але ж існує маса інших обстежень, до яких сімені лікарі не мають ніякого відношення і не уповноважені робити їх безкоштовно.

Чому зменшились виплати в райлікарню. У нас є реактиви для лабораторії Світового банку. Ці послуги пацієнти отримують безкоштовно, їх оплачує Світовий банк.

Ще один важливий момент. Біля реєстратури вивісили рішення сесії із переліком платних послуг. У документі вказані ціни на лабораторні, діагностичні та консультативні послуги, що надаються без направлення лікаря. Та чомусь коли я пишу направлення на аналіз крові на печінкові проби, із лабораторії пацієнта направляють у касу, а в наздогін кажуть, що цю послугу їм мав оплатити сімейник. Але ж депутати затвердили плату лише «без направлення лікаря».

 

На ті кошти, що дає держава, лікарню не втримати

Роз’яснення стосовно фінансових зобов’язань райради перед лікарнею надав Андрій Дацко, начальник фінуправління РДА:

— Згідно Бюджетного кодексу, райрада оплачує енергоносії (газ і електроенергію) Центру ПМСД і райлікарні. Цього року надходження в районний бюджет погані і бувають перебої з фінансуванням, тому ми могли невчасно оплати рахунки за енергоносії. А згадані Казиродом 30 000 гривень — могла бути пеня.

ЦРЛ являється не бюджетною установою, а комунальним неприбутковим підприємством. Знову ж, у Бюджетному кодексі говориться, що районна рада може фінансувати лікарню відповідно до розроблених місцевих програм на розвиток медицини або на понад обсяг коштів, які виділяє держава. Наприклад, сільські ради співфінансують ФАПи, платять медикам зарплати. Кобеляцька райрада оплачує лише енергоносії, бо коштів просто немає.

Крім того, держава фінансує лікарню згідно з кількістю населення. А штати в ЦРЛ залишають дуже «роздутими». Тому їм і не вистачає коштів з Нацслужби здоров’я. Доки ЦРЛ була бюджетною установою райради, її щорічно дофінансовували з райбюджету.

У телефонній розмові голова райради Володимир Кішінський зазначив, що при наявності направлення від сімейного лікаря за послугу лікарні платить Центр ПМСД. Коли ж направлення відсутнє, то людина обстежується за власні кошти. І наголосив, що 7 листопада відбудеться засідання комісії, на яке запросять керівників медзакладів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 листопада 2019, 09:10 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. ИВЕН / 12 листопада 2019, 13:17
всі ці покращення приведуть до вимирання(депутатам безплатне лікування-безплатні санаторії їм і їхнім сім*ям- безплатне проживання- збільшення зарплати)---а скажіть скільки народилося і скільки померло---а на кінець ГОЛОДОМОРУ -УКРАЇНЦІВ БУЛО ПРИБЛИЗНО 80 МІЛЛІНІВ....ЩО НА ЦЕ МОЖНА СКАЗАТИ---ІДЕ ПОВНОМАСШТАБНЕ СПЛАНОВАНЕ ПІД РУКОВОДСТВОМ СВІТОВИХ БАНКІВ І ФОНДІВ-ЗМЕНШЕННЯ *ПОГОЛІВ*Я....
2. Lion2020 / 13 листопада 2019, 19:03
Рехворми в дії !!!
А чому надходження до районного бюджету "погані"?
Чи не означає це, що погано працює керівництво району?!
3. Ltava / 14 листопада 2019, 18:03
2.Lion2020
«А чому надходження до районного бюджету "погані"?
Чи не означає це, що погано працює керівництво району?!
»

Це означає що при затведженні річного районного бюджету депутати проголосували за поданий адміністрацією не реально роздутий бюджет з нереальними мріями про надходження податків, потім під ці «надходження» прописали видатки і в першу чергу використали кошти на різні «хотелки» можливо і з «відкатами» , а коли прийшли платіжки на комунальні витрати то коштів немає :)) Але за такі бюджети не хочуть відповідати ні депутати ні адміністрація тож платитиме населення :((
4. alist / 14 листопада 2019, 21:38
Бо в райраді заявили, що грошей немає.

Їм просто ніколи, вони зайняті більш важливим питанням району - в фермерів можуть забрати землю!!!! Хіба може бути щось важливіше? На наступних виборах не забудьте понавибирати в райраду, ще більше фермерів і бізнесменів.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації