Вхід | Реєстрація

У минулому році школярі «з’їли» зайві 700 тисяч

У минулому році школярі «з’їли» зайві 700 тисяч

Тому в 2019-му два останні місяці учні 1-4 класів залишатимуться без харчування.

8 листопада депутати райради зібралися на позачергову сесію. Вони обговорили питання безкоштовного харчування учнів початкових класів і пільговиків та опалення навчальних закладів.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року районні обранці погодились фінансувати харчування початківців і учнів пільгових категорій. Та виявилось, що через невиконання бюджету райради, коштів на харчування банально немає. І відділ освіти звернувся до депутатів із проханням відмінити своє рішення.

Очільник освітян Наталія Коваль повідомила, що її колеги, проаналізувавши кошторисні призначення, дійшли висновку, що в бюджеті відсутні кошти для фінансування безкоштовного харчування початківців та школярів окремих категорій. Тому освітяни звернулися до депутатів районної ради з проханням відмінити харчування для учнів 1–4 класів і залишити лише пільгові категорії. Сюди входять діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти-чорнобильці, тубінфіковані, малозабезпечені, діти загиблих військових та діти з особливими освітніми потребами.

— Усього в Кобеляцькому районі нараховується близько 150 пільговиків. Безкоштовно харчувалися 1581 учень початкових класів. Кошти відсутні. Згідно з кошторисом, на жовтень у нас залишалось 320 000, але продукти набрані вже і зараз у кожному навчальному закладі по-різному відбувається харчування. Продуктів залишилось на тиждень-півтора. Більше ми не маємо можливості купувати їх за бюджетні кошти. Я обговорила це питання із керівниками навчальних закладів, а вони — з батьками. Більшість батьків із розумінням віднеслись до цього. Згідно підрахунків, вартість харчування за бюджетні кошти становила 15 гривень на день. У сільській місцевості батьки домовились принести з дому овочі, тоді обід коштуватиме для дитини 7–7,5 гривні. У місті визначились із сумою в 12 гривень.

Зі слів начальника відділу освіти, відповідно до чинного законодавства, харчування початківців — це виключна прерогатива органів місцевого самоврядування. Тому більшість районів харчують лише дітей пільгових категорій. Районні обранці прийняли позитивне рішення щодо харчування всіх початківців, але наповнення бюджету відсутнє. 2018‑й відділ освіти завершив із кредиторською заборгованістю у 720 000 гривень. У цьому бюджетному році освітянам додатково коштів не виділили. Тому склалася ситуація, що минулорічні борги вони перекрили бюджетом 2019‑го.

Депутат Олег Решетило нагадав, що харчування дітей вводилось як державна програма по боротьбі з туберкульозом. І держава з 2005‑го і до 2014‑го давала спеціальну субвенцію на харчування дітей.

— Так, але кошти виділялись на пільговиків. Ми їх і продовжимо харчувати. Якщо ви не приймете рішення, то все одно ми не зможемо всіх харчувати, бо в нас немає коштів, — наголосила Наталія Коваль.

У ході розмови з’ясувалось, що і рік харчування початківців і пільговиків обходиться районному бюджету в 1 500 000 гривень.

У результаті, депутати не підтримали пропозицію освітян, зіславшись на те, що виборці дорікали їм за закриті школи, а тепер додасться ще й відміна безкоштовного харчування.

 

Удень і вночі «плюс» — школи не опалюють

Також депутат Дмитро Омеляненко прочитав звернення делегації з Лучок щодо системного обігріву шкіл. Він запитав Наталію Коваль, чому зараз навчальні заклади, зокрема Шенгурівська школа, не опалюються?

— Топили до четверга кожного дня. Потім я запропонувала директорам шкіл зекономити витрати газу за чотири дні. Ми не можемо топити, коли плюсова температура вдень і вночі, — заявила Коваль. — Зараз процедура така: щодня о 9‑ій ранку кожна школа повідомляє у відділ освіти про кількість використаних кубів газу і замовляють на наступний день. Наші спеціалісти, зібравши статистику, телефонують у Полтавагаз і роблять замовлення на кожен навчальний заклад — 20, 30 чи 100 кубів. Якщо ми зробили перевитрати, то проводиться подвійна оплата. Якщо ми зараз увімкнемо на повну потужність опалення, не знаючи, яким буде грудень, то опинимося в борговій ямі. А борги потягнуть за собою суди. І доки вони триватимуть, навчальні заклади не опалюватимуться. Це непоодинокі випадки. Крім того, у школі учні спати не лягають. І коли в коридорі +13, а в класних кімнатах — +17–18, то я вважаю, що це нормально. Ви зібралися тут, побалакали і все. Дайте нормальне фінансування. Ми заручники ситуації. Ми й так економимо на собі. Для того, щоб максимально зекономити, ми почали опалювальний сезон не 15 жовтня, а 4 листопада. Кочегарів взяли по двоє на школи, а не по троє. До роботи вони приступили теж 4 листопада.

 

«Онур» може збудувати міст на Ведмедівці

При затвердженні порядку денного депутат Микола Антонов запропонував колегам підтримати звернення голови громадської організації «СІК» Юрія Срібного щодо внесення змін у проект будівництва дороги Н-31 Дніпро — Решетилівка. Звернення стосується під’їздів до автотраси зі сторони Кобеляк. Юрій Срібний прохав керівництво області врахувати той факт, що нова автодорога сполучається з містом у мікрорайоні Ведмедівка. Тому необхідно облаштувати зручний під’їзд і збудувати міст через річку Кобелячок, оскільки в будівельному проекті сполучення з Ведмедівкою відсутнє.

Як пояснив депутат, Срібний спілкувався з приводу цього питання з керівництвом компанії «Онур», яка виконує будівництво дороги.

У зверненні вказано, що зараз автодорога Дніпро — Решетилівка проходить через Кобеляки. Вантажні автомобілі зруйнували частину вулиці Шевченка. Після відкриття нової траси, вона перейде на баланс міста. Тому її теж потрібно відремонтувати за бюджетні кошти.

Не врахували проектанти і будівництво проходу під автодорогою в селі Підгора. Оскільки більшість жителів цього населеного пункту займаються вирощуванням великої рогатої худоби, через дорогу вони не зможуть ганяти тварин на пасовище. Юрій Срібний вказав на цей недолік. І додав, що в проекті не передбачені з’їзди для сільськогосподарської техніки до полів, відсутнє сполучення з селами Бреусівка й Олександрівка.

Депутати погодились із пропозиціями Юрія Срібного і направили звернення до обласного керівництва.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 листопада 2019, 16:58 | Кобеляки | Суспільство


1. Lion2020 / 8 листопада 2019, 21:23
Трохи менше чим на футбол!?
2. Ltava / 8 листопада 2019, 22:44
Особисто мене цікавлять витрати на утримання районного вітдділу освіти та на переїзди до роботи начальниці :))
3. Lion2020 / 11 листопада 2019, 05:42
Це повинно цікавити і відповідні органи!?
4. orakul / 16 листопада 2019, 11:31
Тому освітяни звернулися до депутатів районної ради з проханням відмінити харчування для учнів 1–4 класів"
Чим не совєцьке "йдучи на зустріч побажанням"? Самі просят відмінити харчування. По великому рахунку, треба вже давно відмінити школи. Нафіг вони потрібні. Але районо треба залишити.
5. Ltava / 17 листопада 2019, 19:41
4.orakul
«Тому освітяни звернулися до депутатів районної ради з проханням відмінити харчування для учнів 1–4 класів"»


І про канікули на 10 років :)))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації