Вхід | Реєстрація

Олександр Калчев і краєзнавчий проект «Царичанка — мій рідний край»

Олександр Калчев і краєзнавчий проект «Царичанка — мій рідний край»

Дев’ятнадцятирічний Олександр Калчев, студент 3 курсу факультету географії, туризму та історії Криворізького державного педагогічного університету, є одним із представників прогресивної молоді, котрій небайдужа доля рідного краю.

На сьогодні амбітний юнак пише проектну роботу «Царичанка — мій рідний край». Це буде комплексний підхід до вивчення свого краю. Коли проект буде готовий, Саша збирається його подати на конкурс краєзнавчих проектів студентської молоді, який відбудеться у березні–квітні 2020 року (туристичний зліт) у Кривому Розі на базі університету. У Калчева є великі бажання і мета — зробити Царичанський край привабливим для туристів. Переконаний, що з розвитком туризму зростуть економічні і культурні можливості. Саша каже, що його проектна робота направлена на створення туристичного бізнесу, розвитку культури і місцевих традицій, збереження природних, історико­культурних пам’яток.

Із Олександром Калчевим ми познайомились випадково, коли хлопець у один зі своїх приїздів у справах відвідував селищну раду. Розговорились. Його ентузіазм, завзяття і цілеспрямованість підкупили. Юнак виявився цікавим співбесідником. Гадаємо, що про таких молодих людей треба писати, бо вони власним прикладом мотивують інших на здійснення планів і мрій. Саша співпрацює з ініціативною групою у питанні перспективного розвитку туризму в Царичанській ОТГ. Він надає фахові інформаційні матеріали у сфері туристичної діяльності різних напрямків. До речі, група ініціативних та активних людей з нашої громади в рамках програми «DOBRE» влітку здійснила поїздку на Івано–Франківщину, де ознайомилась із туристичними можливостями Бойківщини і Гуцульщини. Це надзвичайно колоритний край з багатими народними традиціями і звичаями. Особливо своїм туристичним потенціалом славиться Косівський район. Подорож була дуже яскравою, пізнавальною і цікавою. Мета поїздки передбачала навчальну та інформаційну функцію: ознайомитись та вивчити досвід туристичної галузі з тим, щоб у себе на Приоріллі, створити свої самобутні культурно­туристичні локації, привабливі для туристів.

Нещодавно ми зустрілися із Сашком, заздалегідь домовившись про зустріч. Саша приїжджає нечасто, і було цікаво та приємно дізнатися про нього більше. А зустрілися ми в Будинку дитячої та юнацької творчості у кімнаті туристичного гуртка, де хлопець у свій час був його вихованцем. Звідси і зародилась у нього залюбленість у свій край, інтерес до його самобутньої історії, традицій, любов до природи. Ще навчаючись у школі, Калчев став одним із кращих гуртківців, активним дослідником. Це тут, під керівництвом досвідченої керівниці з 18­річним досвідом роботи Надією Ніконюк, Сашко займався пошуково–дослідницькою, а пізніше — науково–дослідницькою роботами. Гурток спеціалізується на вивченні рідного краю і пошуковій діяльності. Сашка з дитинства завжди вабили краєзнавчі і природничі аспекти свого краю. Оцей інтерес та гурткова діяльність і визначили подальшу долю юнака. Навчання і майбутній фах він вибрав саме в природничому напрямку, що включає географію, краєзнавство, туризм. А ще Калчев — щирий патріот своєї малої батьківщини. Можливо, це звучить пафосно, але він дійсно вболіває за Царичанку, адже у нього, як ми казали, є велика амбіційна мета — застосувати і спрямувати свої знання на розвиток туризму у рідній громаді. Молодий чоловік воліє, щоб його край став багатим і процвітаючим. Для цього Калчев багато працює: успішно навчається в університеті, вивчає питання історії, фізико­географічне положення, демографічну ситуацію та інфраструктурні об’єкти селища. Наразі робота над конкурсним проектом іде повною ходою. Студент Калчев займається розробкою власних топографічних карт, проводить дослідження природно­заповідних об’єктів — річки Оріль, гори Калитва, збирає першоджерела від місцевих старожилів, цікавиться сучасним життям громади. Недалекий той час, що можливо, ми ще колись почуємо про вченого і краєзнавця­дослідника Олександра Калчева, яким будемо пишатися.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2019, 10:49 | Царичанка | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації