Вхід | Реєстрація

Уродженець Балівки пограбував іноземців і погрожував копам гранатою

Уродженець Балівки пограбував іноземців і погрожував копам гранатою
Ігоря Горошовського (зліва) ув’язнили на 9 років

Чоловік діяв у парі зі спільником. Їх обох затримали і призначили ув’язнення.

29 жовтня Октябрський районний суд Полтави виніс вирок Ігорю Гошовському та Андрію Терещенку. За матеріалами слідства, чоловіки, маючи при собі зброю, вдерлися в Полтаві у квартиру, де проживали іноземці, і пограбували їх. Після чого втекли до Кременчука, де під час затримання погрожували гранатою поліцейським. Суддівська колегія призначила грабіжникам по 9 років позбавлення волі з конфіскацією частини майна.

Справа з пограбуванням іноземних студентів тягнеться ще з 2016 року. 9 листопада кременчуцькі патрульні затримали чоловіків, яких підозрювали в озброєному пограбуванні.

 

Терещенко встиг відсидіти і за кордоном

Згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, Андрій Терещенко є уродженцем села Балівка Новосанжарського району. Він одружений, має на утриманні неповнолітню дитину. Ніде не працює. 25 грудня 1998 року Терещенко був засуджений Московським обласним судом за грабіж та вбивство з корисливих мотивів до 14 років позбавлення волі, а 3 травня 2007 року Апеляційним судом Харківської області вирок приведено у відповідність законодавству України. Його звільнили умовно-достроково 12 серпня 2010‑го.

Крім того, обвинувачений був ще раз засуджений у червні 2016 року Крюківським районним судом за незаконне виготовлення та зберігання наркотичних засобів та отримав до 2‑х років ув’язнення, але був звільнений від відбування покарання у зв’язку з амністією.

Інший обвинувачений Ігор Гошовський — уродженець Донецька. Також одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей. Працює офіційним представником Білоцерківської торговельної промислової групи, раніше не судимий.

 

Розбій, викрадення заручника і поліцейська погоня

Увечері 8 листопада 2016 року Гошовський і Терещенко, погрожуючи зброєю та гранатою, вдерлися до квартири марроканців, які навчалися у полтавських університетах. Зловмисники зв’язали іноземців і викрали 5 200 євро, 7 мобільних телефонів та 6 180 гривень. Загальна сума викраденого склала 175 000 гривень. Суд кваліфікував їх дії як розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах (частина 4 статті 187 Кримінального кодексу України).

Близько 22‑ї години розбійники, погрожуючи зброєю, примусили одного з іноземців вийти з ними з квартири. Чоловіка посадили в автомобіль, а на одній з полтавських вулиць виштовхнули. Таким чином злочинці незаконно позбавили волі людину, за попередньою змовою, способом, небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, із застосуванням зброї (частина 2 статті 146 ККУ).

Із Полтави розбійники втекли до Кременчука. 9 листопада, приблизно о 5‑ій ранку, їх авто зупинили і заблокували патрульні. Один із злочинців погрожував поліцейським осколковою гранатою Ф-1 і вимагав дати йому дорогу. Згодом злочинець здався.

Під час обшуку в їх автомобілі правоохоронці вилучили ручну осколкову гранату Ф-1, вогнепальну зброю — перероблений пістолет марки «Екоl Lady», саморобні патрони та канабіс.

 

 

 

Пістолет придбав через Інтернет, а гранату знайшов у лісі

Злочинці свою провину фактично визнали, у вчиненому розкаялись та публічно вибачились перед потерпілими.

Зі слів Ігоря Гошовського, 8 листопада 2016 року він разом зі знайомим Андрієм Терещенком та його дружиною приїхали з Кременчука в Полтаву. По дорозі Терещенко повідомив, що знає в Полтаві квартиру, де «араби» торгують «травою». Чоловіки заїхали до них, аби дізнатись, чи це так.

Коли вони зайшли до однієї з квартир, то побачили багато іноземців. Щоб їх налякати, Гошовський витяг пістолет. Потім із Терещенком зв’язали іноземців і забрали в них речі. Одного з потерпілих попросили поїхати з ними, а дорогою випустили.

У Кременчуці обвинувачених зупинили поліцейські, та коли перевіряли документи, почали кричати, тому Гошовський дістав гранату. Боєприпас він тримав у якості гарантії, що в нього не будуть стріляти. Далі добровільно здався. А Терещенко здався одразу після зупинки автомобіля.

Гошовський підтвердив, що в нього вилучили канабіс, який той узяв у квартирі іноземців. Також визнав провину в незаконному зберіганні зброї, зазначивши, що перероблений пістолет та 13 патронів придбав у Інтернеті наприкінці 2015 року, а гранату Ф-1 знайшов весною 2016‑го в лісі в Кобеляцькому районі.

Терещенко підтвердив суду, що дійсно того дня разом з Гошовським напали на потерпілих та забрали їх речі. Потім одного з потерпілих взяли із собою, але дорогою висадили. Наступного дня в Кременчуці їх затримали.

 

Вивели з квартири із гранатою в роті

Як розповіли потерпілі, чоловіки увірвались у квартиру з шарфами на обличчях, були одягнені в жилети. Злочинці погрожували пістолетами, ножем та гранатою. Іноземцям наказали нахилитись до підлоги, а потім зв’язали руки пластиковими хомутами. Того, хто не підкорявся, били. Далі зловмисники обшукали квартиру та викрали гроші й телефони.

Одного з іноземців примусово забрали із собою, з гранатою в роті, та під прицілом пістолетів вивели з під’їзду, посадили в автомобіль «Лада» і повезли. Заручник повідомив, що розбійники сіли спереду, а на задньому сидінні з ним сиділа жінка. Вона тримала його на прицілі. Весь час заручник просив відпустити його. У Розсошенцях йому віддали паспорт, посвідку та 200 гривень і виштовхнули з автомобіля.
Злочинці погрожували, що якщо потерпілий звернеться до поліції, то йому буде погано. Прийшовши до тями, потерпілий підійшов до таксиста та попросив підвезти додому, де одразу викликав поліцію.

 

По 9 років ув’язнення і 50 000 штрафу

Судова колегія врахувала, що більша частина викраденого майна повернута власникам, тобто, матеріальна шкода переважно усунута, а заподіяні тілесні ушкодження відносяться до легких. Обставин, що пом’якшують покарання обвинувачених, суд не встановив. Обтяжуюча обставина для Терещенка — рецидив злочинів.

Суд визнав Ігоря Гошовського винним у розбої, викраденні людини, незаконному поводженні зі зброєю, у незаконному придбанні та зберіганні наркотиків та у погрозах правоохоронцям. Йому призначили 9 років ув’язнення з конфіскацією половини майна, що є його власністю.

Андрія Терещенка визнали винним у пограбуванні та викраденні людини і засудили до 9 років ув’язнення з конфіскацією половини майна.

Крім того, обвинувачені повинні виплатити потерпілому, якого викрадали, 42 000 гривень матеріальної шкоди і 10 тисяч — моральної.


Автор: За матеріалами Єдиного реєстру судових рішень


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 листопада 2019, 13:39 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації