Вхід | Реєстрація

Інна Боярова: «На роботі цінується професіоналізм, а не те, жінка ти чи чоловік»

Інна Боярова: «На роботі цінується професіоналізм, а не те, жінка ти чи чоловік»

Капітан поліції Інна Боярова працює в системі правоохоронних органів 15 років. Вона — заступниця начальника сектору превенції Царичанського відділення поліції.

Інна Сергіївна з тих жінок — особистостей, котрі вважають, що на будь-якій роботі визначальним фактором має бути професіоналізм, а не ознака статі. З якими викликами стикається жінка-поліцейський у професійній діяльності, чи доводиться їй боротися із нав’язливими традиційними стереотипами на кшталт «ти ж жінка», «робота в поліції не для слабких жінок», «для чого воно тобі», про насилля в суспільстві в будь-яких його проявах та багато іншого — про це йшла розмова.

Продовжуючи тему жінок, які працюють у сфері безпеки і захисту, зауважимо, що в Національній поліції на сьогодні — 25 відсотків жінок, Міністерстві внутрішніх справ — 24 відсотки, Національній гвардії — 14 відсотків, Державній міграційній службі — 78 відсотків, у ДСНС — 20 відсотків. Середня кількість жінок на керівних посадах у МВС складає 16 відсотків. На думку заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко, цей показник непоганий, але може бути і кращим. До того ж, Павліченко збирається провести в правоохоронних органах гендерний аудит, де спочатку будуть вивчені та враховані потреби як жінок, так і чоловіків.

Поліціянтці Інні Бояровій на сьогодні 37 років. Кар’єрну сходинку жінка пройшла від старшого інспектора з кадрового забезпечення до заступниці начальника сектору превенції. «Що спонукало обрати професію поліцейського?» — запитуємо в співбесідниці. Вона відповідає, що про неї мріяла ще з дитинства. Радить, щоб дівчата, які хочуть обрати фах поліцейського, не боялися йти до силових структур. Адже неважливо, хто ти — чоловік чи жінка, головне мати наполегливість, сміливість, волю, терпіння, гарт і, звичайно, хорошу фізичну підготовку. Та найголовніші чинники, які визначають професійність правоохоронника, — це психологічна стійкість, врівноваженість і знання чинного законодавства. Так вважає Інна Боярова і додає: «Треба визначитись для себе, для чого ти йдеш саме на цю роботу, і мати бажання постійно працювати. Якщо ти вагаєшся, обираючи цю професію, то краще не починати. Бо в поліції треба гарувати і гарувати, і постійно вчитися. Поліцейська зауважила, що з боку чоловіків-колег не відчуває ніякого тиску. У колективі відносяться до неї з повагою. «Головне в роботі — це професійно виконувати свої посадові обов’язки», — зазначає Боярова. У поліції жінка — це перш за все людина з професійними якостями, яку ототожнюють не з «тендітною білявкою у погонах», а з працівником-професіоналом, лідером.

У ході бесіди заступниця начальника сектору превенції Інна Боярова розповіла нам і про те, з чим стикається у роботі повсякчас — це з випадками домашнього насильства. З приводу цього наведемо статистичні дані, які опублікувало Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія». Чоловіки і жінки в рівній мірі виявляють насильство по відношенню один до одного. За статистикою, 95 відсотків потерпілих від домашнього насильства складають жінки, а в 75 відсотків випадків страждають діти. Відповідно до оцінок Світового Банку, в індустріально розвинених країнах у загальному показнику смертності жінок у віці від 15 до 44 років 19 відсотків припадає на зґвалтування та насильство в сім’ї. У США 40 відсотків жінок зазнають знущань, а в Японії — 59 відсотків зазнають насильство з боку партнерів. «Нами складено за 10 місяців 93 протоколи випадків домашнього насильства», — каже поліцейська Боярова. З них 16 — складено повторно за частиною 2 відносно кривдників. Вісім протоколів складено щодо жінок, 85 — де насильниками є чоловіки. Також нами оформлено 24 тимчасово заборонених приписів. Проти усіх кривдників, які вчинили два і більше випадків домашнього насилля, будуть порушені кримінальні справи за статтею 126 КК України. Санкція статті передбачає штраф або виправні роботи, або обмеження чи позбавлення волі на 5 років. Є такі приклади, повідомляє Інна, коли наругу здійснює 17–річний син по відношенню до батька. Або вже досить дорослий син знущається над матір’ю.

Коли наприкінці нашої розмови ми запитали в Інни Сергіївни про те, скільки, на її думку, має бути жінок у поліцейській структурі, вона, відповіла: «Чим більше, тим краще».


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2019, 09:11 | Царичанка | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації