Вхід | Реєстрація

Для Білицької лікарні шукають нового власника

Для Білицької лікарні шукають нового власника

Кобеляцька районна рада пропонує Центру первинної медико-санітарної допомоги взяти заклад на свій баланс.

5 грудня представники Кобеляцької районної ради, центру первинної медико-санітарної допомоги та районної лікарні зібралися в Біликах, аби оглянути приміщення місцевого медзакладу.

Головний лікар Центру ПМСД Любов Коломієць розповідає, що Білицьке терапевтичне відділення призупинило роботу:

— Функціонує лише стоматологічний кабінет райлікарні. Таким чином, другий поверх медзакладу залишається незадіяним. На першому поверсі кілька кабінетів займає амбулаторія Центру та відділення екстреної медичної допомоги. На території лікарні знаходиться автогараж Департаменту охорони здоров’я.
Оскільки працівники райлікарні фактично не надають послуги білицькому населенню, головний лікар Володимир Казирод звернувся в районну раду, аби передати приміщення на баланс іншій установі. Селищна рада відмовляється приймати лікарню. Тому райрада звернулась у Центр ПМСД.

— Ми оглянули територію лікарні. Там знаходиться двоповерхова будівля, розвалена зуботехнічна лабораторія, морг, харчоблок, гаражі, підвал, де розміщувалось пральне відділення. Закон України №146 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» говорить, що до пропозицій щодо передачі нерухомого майна додається техніко-економічне обґрунтування забезпечення ефективного використання цього майна за цільовим призначенням з визначенням обсягів та джерел фінансування видатків на його утримання, добудову, реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний та поточний ремонт. Центр ПМСД, враховуючи функціональні обов’язки, не може використовувати всі приміщення. По-перше, у нас відсутній стаціонар, тому морг не потрібен. По-друге, ми не харчуємо пацієнтів, отож відпадає потреба в харчоблоці. По-третє, саме приміщення, де працюють мої колеги, аварійне. Із одного боку там провалилася підлога. Райрада не надала актів обстеження щодо придатності й безпечності використання всієї будівлі, — пояснила Любов Коломієць.

Головний лікар Центру ПМСД додала, що вона ніяк не може надати техніко-економічне обґрунтування ефективного використання всіх будівель, коли Центру потрібні лише кілька кімнат.

— Центр ПМСД і екстрена меддопомога сплачують районній лікарні оренду, — продовжує Любов Афанасіївна. — Та Володимиру Казироду не вигідно опалювати все приміщення, оскільки другий поверх вільний. Хоча всі енергоносії відшкодовує районна рада. Моя думка така: це питання потрібно було вирішувати раніше, до початку опалювального сезону. Тоді можна було переробити опалення, зменшивши опалювальну площу. Залишити обігрів лише першого поверху. Витрати на енергоносії були б у рази меншими. У нас є договір оренди. Тепер Центр ПМСД, екстрена служба і автогараж напряму заключають договори на світло, воду і газ. І платять напряму організаціям за спожиті енергоносії. А в наступному році, коли відбудеться територіальна реформа, Білицькій громаді доведеться взяти лікарню собі на баланс.

Продається лікарня:

євроремонт і натяжні стелі...

 

...якісний ламінат...

 

...тепла підлога

 

Будівлі переходять від одного підприємства до іншого

Голова Кобеляцької районної ради Володимир Кішінський підтвердив, що приміщення Білицької лікарні знаходяться на балансі райради:

— Дійсно, селищна рада відмовляється приймати собі установу. Ми передаємо її з одного комунального підприємства іншому. І тут немає великої проблеми. Лікарні в Біликах немає. І на сьогодні ніхто навіть не може мріяти, що вона там колись буде. Оскільки відповідно до тих вимог, що вступають у силу з 1 лютого, її неможливо буде відновити. Тому приміщень вільних скоро буде дуже багато. Стосовно обігріву приміщення. Другий поверх доводиться опалювати, оскільки немає можливості його відключити. Та платить за енергоносії районна рада.

Очільник райради пояснив, що попередньо відбулося спільне засідання медичної та майнової профільних комісій. На ньому була визначена група депутатів та працівників райради, які займаються питанням медустанови в Біликах. У минулий четвер відбулося обстеження приміщень, вивчення стану справ. Тепер комісія збереться в райраді для обговорення.

— Звичайно, при такій кількості приміщень виникатимуть спірні питання, будемо шукати компроміси, — наголосив Володимир Кішінський. — Головне, що в Біликах працює амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Зі створенням громади селищна рада задіє другий поверх приміщення. Тим більше, що в Біликах особливо немає вільних будівель. Громада в Біликах буде обов’язково, а разом із нею може з’явитися і власний Центр ПМСД. Та це буде відомо після об’єднання.

Свій коментар надав і білицький селищний голова Юрій Латиш. Він спростував інформацію з приводу того, що селищна рада відмовляється прийняти на баланс лікарню. І пояснив, що зараз вони не мають таких повноважень, а отримають лише після того, як стануть об’єднаною громадою.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2019, 19:20 | Кобеляки | Цікаве
1. Ltava / 14 грудня 2019, 08:17
До осені ( виборів і створенню ГРОМАДИ ) все розвалиться і розграбується , тому потрібно оголошувати продаж будівлі і надіятися на появу інвестора :((
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації