Вхід | Реєстрація

Коефіцієнт на повітря: царичани вже платять, кобелячанам — приготуватися

Коефіцієнт на повітря: царичани вже платять, кобелячанам — приготуватися

Днями в Царичанській дільниці Новомосковського управлінні газового господарства відбулася акція протесту. Її учасники, а це у своїй переважній більшості були ветерани військових дій у Афганістані, прийшли, щоб відстояти права свого побратима. І пообіцяли, що можуть вдатися до радикальних дій. Причина конфлікту — неправомірне, на думку ветеранів, відключення від газопостачання оселі одного із їх побратимів. Ця ситуація цікава ще й тим, що схожі конфлікти незабаром можуть виникнути і в Кобеляцькому та Новосанжарському районах сусідньої Полтавської області.

Ранком 5 грудня в будівлі царичанського підрозділу «Дніпрогазу» було «гаряче». Але не від температури повітря чи батарей у приміщенні. «Жару» додавали «гарячі» емоції, високий градус яких призвів навіть до виклику чергового наряду поліції. Забігаючи наперед, потрібно відзначити, що до порушень правопорядку справа не дійшла і поліцейські лише спостерігали за дискусією, що точилася в кабінеті керівника місцевих газовиків Сергія Шевченка.

Причина, із якої до керівництва місцевого підрозділу однієї з газових служб прийшли два десятки розгніваних чоловіків, є досить банальною — відключення газу за борги. Але, погодьтеся, далеко не завжди в таких випадках у акції протесту беруть участь кілька десятків громадян.

Тут потрібно віддати належне організованості тієї групи людей, які зважилися на протест. У той день під стіни служби із доставки газу прийшли учасники районної спілки ветерані війни в Афганістані. Чоловіки дружно виступили на захист свого колеги Ігоря Колєснікова. Саме його оселю напередодні відключили від газопостачання. Розповідає сам Колєсніков:

— Я прийшов додому, коли вже стемніло. І відчув, що в хаті холодно. Почав обстежувати будинок і подвір’я. І виявив, що перекритий і опломбований вентиль на трубі, по якій в оселю подається газ. Звичайно, я зрозумів, що це справа рук газовиків.

Ігор Колєсніков — ветеран бойових дій в Афганістані. Брав участь в АТО. Разом із ним проживає 88‑річний батько, інвалід першої групи. Чоловік користується пільгами. За частину використаного газу йому платить держава. Колєсніков стверджує, що платить за газ по лічильнику і боргів немає. За його словами, заборгованість йому нарахували за так званий коефіцієнт доведення до стандартних умов. Тобто, кожного місяця Колєсніков, як і всі інші жителі Царичанки і району, платить за газ трішки більше, аніж зафіксував його лічильник. У середньому за рік «набігає» близько трьох відсотків понад показники, зафіксовані приладом обліку. Цей коефіцієнт діє вже близько року. Більшість царичан вважають його незаконним, але платять.

Ігор Колєсніков, за його словами, відмовився платити, за це і постраждав. Чоловік говорить, що отримав офіційну відповідь із Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у якій чітко вказано, що застосування коефіцієнтів доведення газу до стандартних умов «Дніпрогазом» та іншими подібними організаціями є неправомірним.

Побратими Колєснікова із громадської організації «Захист» прийшли висловити свою солідарну позицію. Віталій Шаповал, керівник громадського об’єднання, говорить:

— Придумали якусь фірму-прокладку із офісом у Новомосковську і через неї збирають гроші за газ. Завтра цей коефіцієнт відмінять, фірма зникне, а люди ніколи не зможуть повернути собі витрачені на покупку «повітря» гроші. Ми вимагаємо надати нам офіційну відповідь, що це за фірма стоїть між споживачами і газовиками, і терміново скасувати незаконний коефіцієнт. Не лише Колєсніков, я, наші побратими не повинні його платити. Не повинні переплачувати й інші царичани. Чого ж наші газовики не згадують, що в сусідній Полтавській області люди не платять ні копійки ні за які коефіцієнти.

 

Що таке доведення до стандартних умов?

Нижче наводимо пояснення, взяте із офіційного сайту одного з облгазів.

«… Стандартні умови — це температура повітря 20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика.

Коефіцієнти для приведення об’єму газу до стандартних умов залежать від місця розташування лічильника.

Більшість лічильників, які встановлено в споживачів, рахують об’єм газу в робочих умовах. Якщо необхідно визначити об’єм у стандартних умовах, розрахунок проводиться за спеціальною Методикою, яка затверджена наказом Міністерства палива та енергетики №66 від 26.02.2004 року. Нею визначено шість груп коефіцієнтів для коригування показань лічильника. Ці коефіцієнти називають перевідними чи поправочними.

Такі коефіцієнти використовуються для розрахунку об’єму спожитого обсягу газу комерційним споживачем, якщо вузол обліку не обладнаний коректором. Зазвичай на комунально-побутових об’єктах з невеликими обсягами споживання використовуються побутові лічильники (без корекції температури та тиску), тож розрахований лічильником об’єм коригують, застосовуючи відповідний коефіцієнт.

Проте, за допомогою цих коефіцієнтів, будь-який побутовий споживач може самостійно визначити своє споживання газу в стандартних умовах…».

За великим рахунком, цей коефіцієнт можна називати «коефіцієнтом на повітря». Адже він коригує об’єм спожитого газу саме в залежності від атмосферного тиску і температури. Мовляв, у побутових умовах практично ніколи не буває постійної температури +20 і тиску в 760 міліметрів. А раз так, то лічильник неправильно фіксує об’єм дійсно спожитого газу.

Дійсно, на сайтах усіх облгазів розміщена інформація про шість груп коефіцієнтів. Згідно з ними, у деякі місяці споживачі навіть мають платити менше, аніж зафіксував їх лічильник. Але в середньому за рік абонент сплачує на 3 відсотки більше. Найменша різниця в оплаті виникає при застосуванні споживачами так званих лічильників з елементами температурної компенсації. У такому випадку різниця становить лише 0,3 відсотка.

 

Платити чи ні?

В умовах України, де поки що не існує верховенства права, це питання можна вважати «гамлетівським».
Ветерани-афганці, прийшовши під стіни газового господарства, продемонстрували тамтешнім працівникам офіційне роз’яснення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у якому дії облгазів, що здійснюють донарахування газу своїм споживачам, визнані неправомірними. Такий лист, датований 21 червня 2019 року, одержав Ігор Колєсніков. Натомість Сергій Шевченко, керівник царичанської дільниці газового управління, запросив у кабінет юриста і продемонстрував два суддівські рішення. Він пояснив:

— Ми знаємо про це роз’яснення і постанову НКРЕП з вимогою скасувати коефіцієнти доведення до стандартних умов. Але ми знаємо й те, що юристи «Дніпрогазу» вже виграли два суди. Спочатку справа розгядалася в Адмінстративному, потім — у Апеляційному судах. І суд визнав дії облгазу правомірними.

 

Що робити рядовому споживачеві?

Дійсно, у Полтавській області споживачі не платять за коефіцієнт доведення газу до стандартних умов. Але оте вище по тексту наведене роз’яснення про «стандартні умови» взяте саме із сайту Полтавагаз. І датоване воно ще 2015 роком.

Поки що платять коефіцієнт абоненти ОАО «Запоріжгаз», ПАО «Чернівцігаз», ПАО «Львівгаз», ОАО «Вінницягаз», ПАО «Волиньгаз», ПАО «Київоблгаз», ПАО «Хмельницькгаз», ПАО «Закарпатгаз», ПАО «Івано-Франківськгаз». «Харківгаз», «Миколаївгаз», «Сумигаз» і «Дніпрогаз».

Полтавців ця лиха доля обминула. Але за неофіційною інформацією, яку отримала редакція «ЕХО», у будь-який момент платівки із «доведенням до стандартних умов» можуть надійти і мешканцям Полтавської області. Їх «щастя» пояснюється виключно нерішучістю керівництва «Полтавагазу», які поки що технологічні втрати газу вносять собі в збитки.

Водночас, на сайті НКРЕП з’явилося зовсім «свіже» повідомлення від 6 грудня 2019 року. Комісія знову повідомляє, що «облгази застосовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно».

Що робити Колєснікову, царичанам та іншим жителям Дніпропетровської області? До чого готуватися кобелячанам і новосанжарцям? Зараз дуже модно стало в таких ситуаціях посилати людей у суд. Тобто, у прямому значенні виразу «посилати». Усім зрозуміло, що звичайний споживач не зможу «тягатися» із юристами Фірташа та інших власників облгазів.

Редакція в міру своїх скромних можливостей буде й далі розбиратися в ситуаціях та інформувати про новини своїх читачів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2019, 16:20 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації