Вхід | Реєстрація

Тільки без паніки!

Тільки без паніки!
Понад 2 тис. жителів приватного сектора Кременчука можуть бути евакуйовані у випадку підтоплення. Влада сподівається, що потреби у відселенні не виникне, але про всяк випадок спланувала, де розселити евакуйованих і чим їх годувати.

Тривожна весна
— Якби сніг розтанув миттєво, то Кременчук вкрив би шар води заввишки до 10 см, – повідомив начальник управління цивільного захисту населення Кременчука Юрій Пастух.
Наразі сніг тане повільно, але мешканці вже давно скаржаться на підтоплення підвалів, вулиць та окремих садиб. Перші сигнали надійшли з вулиць Петровського та Кооперативної в Автозаводському районі, де залило ділянки довжиною до 80-ти метрів, а глибина нерукотворних озер становила близько півметра. У Крюківському районі рятували від підтоплення садибу самотньої пенсіонерки, яка мешкає по вул. Кузнєцова, а також відкачували воду з
вул. Житло­будівської та Суворова.

Телефонуйте і чекайте
Якщо надійшов дзвінок від мешканців приватного сектора зі скаргою на підтоплення, то допомога обов’язково буде, – запевняє начальник відділу цивільного захисту населення Крюківського району Андрій Чуйко. Щоправда, оперативність не гарантують. «У нас немає власної техніки, за допомогою звертаємося до підприємств, зокрема і приватних. Виконавцям компенсують витрати з резервного фонду, мешканцям приватного сектора не треба за це платити», – прокоментував Андрій Чуйко.
Телефони:
– відділ контролю за оперативною обстановкою в місті: 15-63, 3-62-80;
– відділ з питань надзвичайних ситуацій Автозаводського району: 77-67-03, 77-77-37;
– відділ з питань надзвичайних ситуацій Крюківського району: 6-00-00, 6-20-08.

«Відселенців» прихистять і нагодують

В обох районах Кременчука ви­значили, де буде надано тимчасовий притулок евакуйованим. Це Палаци культури, гуртожитки, школа № 21, дитячий притулок, база відпочинку «Супутник» тощо. Щоправда, в Автозаводі поки що не знайшли місця для 250-ти мешканців, які опинились у зоні ризику. Про це повідомив заступник начальника Автозаводського району Григорій Брижаха. Проте харчів вистачить на всіх: евакуйованих забезпечать і сухими пайками, і гарячим харчуванням, – підтвердила начальник управління торгівлі Людмила Жорняк.

Гребля не підведе
На Кременчуцькій ГЕС під час повені працюватимуть 12 гідроагрегатів для пропуску води, у разі необхідності буде задіяно ще 10 затворів водяної греблі, що убезпечить ГЕС від аварійних ситуацій,  – повідомив директор ГЕС Станіслав Кудлай. Місцеві МНС-ники перевірили роботу ГЕС і теж заявляють про надійний технічний стан греблі.
— Максимальні витрати води у нас можуть становити 26 тис. м?/с. Це значно більше, ніж прогнозується наразі Гідрометеослужбою. На сьогодні вільна ємність водосховища складає понад 6 млрд м?, тобто підстав для паніки немає, – запевнив Станіслав Кудлай.

У зоні особливої уваги
У відділах цивільного захисту населення Автозаводського та Крюківського районів указують наступні зони ризику:

Автозаводський район:

За прогнозом, у зоні підтоп­лення можуть опинитися 274 садиби (654 мешканці).
1-ше місце – Лашки;
2-ге місце – Чередники;
3-тє місце – Велика Кохнівка.

Крюківський район:
У зоні підтоплення – 400 садиб (1748 мешканців).
1-ше місце – Третій Занасип;
2-ге місце – Правобережний Крюків, район вул. Кіровоградської;
3-тє місце – Другий Занасип, район КрАСЗ.

Паводок не вплине на якість питної води
Про це зазначає директор КП «Кременчукводоканал» Валерій Медведовський. Підприємство має можливість застосовувати різні методи очищення води, залежно від рівня її забрудненості у Дніпрі.
Весняна повінь спричиняє збільшення рівня води у басейні річки й, як наслідок, призводить до інтенсивного руйнування берегів. Особливо гостро ця проблема постає у Кременчуцькому водосховищі, де Дніпро вимиває рештки старих поховань. Крім того, при скиданні води Кременчуцькою ГЕС збільшується швидкість її протікання по руслу ріки, вгору підіймаються донні відкладення. Однак на кожну дію водоканал має свою протидію.
— Проблем не буде. Ми практикуємо різні методи очищення води  – фільт­рування, обробку різноманітними реагентами: флокулянтами, коагулянтами. Щоб уникнути бактеріального забруднення, застосовуємо хлорування води,  – зазначає директор міськводоканалу. Наразі, за словами В. Медведовського, причин для хвилювання немає: на кінець лютого стан води у Дніпрі був типовим для даного періоду. Це підтверджують щоденні дослідження, які проводить лабораторія підприємства.

Автор: Інна НІКОЛАЄНКО, Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 березня 2010, 15:07 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації