Вхід | Реєстрація

Битва за річку чи за 113 мільйонів

Битва за річку чи за 113 мільйонів

У четвер у Царичанці відбулися громадські слухання, на яких присутні обговорювали проект майбутнього розчищення річки Оріль в межах району. Дискусія була дуже бурхливою а емоційною. І, як не дивно, раціональне зерно можна знайти в позиції та аргументах навіть затятих опонентів.

Уже близько року триває обговорення проекту, що має офіційну назву «Відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану старого русла річки Оріль на території Царичанського та Петриківського районів Дніпропетровської області — капітальний ремонт». Кошти на втілення в життя робіт, які мають суттєво покращити стан як самої річки, так і оточуючої екосистеми, виділені із екофонду Дніпропетровської області. Загальний кошторис складе 113 мільйонів гривень.

Українське законодавство передбачає, що обов’язковою процедурою перед початком робіт є проведення громадських слухань. Подібні зібраня вже проходили як в Царичанському, так і в Периківському районах. Одразу стало зрозуміло, що існує група непримиримих опонентів до запропонованого владою проекту розчищення Орелі. Частина місцевих жителів вважають, що проведення запланованих робіт призведе до подальшого погіршення стану водойми. А головною метою лобістів проекту є отримання вигоди під час освоєння сотень мільйонів бюджетних гривень. Частина опонентів об’єдналися в громадський комітет «Порятунок Орелі». Його очолює місцевий житель Григорій Давиденко.

5 грудня в залі засідань Царичанської районної ради відбулися чергові, можливо останні, громадські слухання щодо проекту. Цього разу на них прийшли кілька сотень місцевих жителів. Як і очікувалося, всіх присутніх можна було одразу розділити на дві великі групи — одні виступали категорично проти цього проекту, інші вимагали якнайшвидше втілити його в реальне життя.

Виступаючих було дуже багато. Говорили довго і емоційно. У запропонований регламент практично ніхто не вкладався. Дискусія велася «на межі» фолу, тобто доходило до образ. Знову ж, як і очікувалося, більшість ораторів керувалися більше емоціями та власними судженнями, а не фаховими знаннями. Один чоловік відверто заявив:

— Я у розчищенні річок нічого не розумію. Але я проти цього проекту. А потрібно сісти на вертоліт і скинути з нього бомби на всі штучні дамби, що є на Орелі.

 

Через 10 років річка зникне, а грошей пізніше не дадуть

Саме так вважають прихильники проекту. Передусім, слово надали проектантамі виконавцям робіт. Вистіпили Віктор Дем’янов, головний інженер «Дніпроводгоспу», та Ігор Потапенко, який представляв майбутнього виконавця робіт.

З їх слів стало відомо, що загальна довжина річки Оріль становить 392 кілометри, із них 113 — територія Дніпропетровської області. Протягом 1967–82 років русло Орелі було змінене внаслідок будівництва каналу Дніпро — Донбас. Зараз водність Орелі суттєво зменшилася внаслідок заростання річки. Наступним негативним наслідком стало замулення і уповільнення течії. Чимало лиманів і заплав висихають уже в липні, їх «успішно» розорюють місцеві аграрії. Якщо в ситуацію не втрутитися і не змінити її, то через 10–15 років річка Оріль взагалі зникне. Зайвого прискорення процесу, окрім людей, додає ще й зміна кліматичних умов.

Запропонований проект вартістю 113 мільйонів гривень передбачає проведення комплексу робіт на ділянці водойми протяжністю 16,1 кілометра. На території Царичанського району розчищення будуть проводити поряд із населеними пунктами Царичанка, Єгорине, Проточі, Могилів, Китайгород, Сорочине та базами відпочинку. Будуть створені 19 штучних перекатів для води, одна перемичка, а також сотні габіонів, геотруб, матраців Рено для укріплення конструкцій та берегів. Працюватимуть 111 чоловік, 6 бульдозерів, 7 кранів, а також земснаряди, вантажні автомобілі і трактори. Як результат, річка Оріль відновить свою водність, будуть відкриті підземні джерела, відновиться флора і фауна.

На підтримку проекту одразу виступив Віктор Ткач. Він сказав:

— Я вже багато років переймаюся проблемою Орелі, яка катастрофічно обміліла. Переймаюся, як депутат і громадський діяч. Я — однозначно за проект. Подібні роботи були проведені на річці Заплавка. Досвід виявився успішним. Окрім того, у противників проекту немає ніяких вагомих аргументів, окрім емоційних публікацій у пресі. Порівняйте вагові категорії — напрацювання науковців, втілені в товстелезний том проекту, і кілька статей у газетах. Нам кажуть, що річка сама відновиться. Чому ж цього не сталося до сьогодні? А я на власні очі бачив, як відновилася Заплавка після втручання людей. Так що розчищення необхідно починати якомога швидше.

Підтримав проектантів і Анатолій Войченко:

— У нас зараз є унікальна можливість почистити річку, яка знакає. Давайте це робити. А якщо хтось побудувався на березі і боїться, що його садибу затопить, то це його проблеми. Не потрібно було закон порушувати.

Войченка вітали бурхливими оплесками. Взагалі з місць регулярно лунали репліки про те, що річку потрібно чистити терміново. І якщо відхилити запропонований проект, то коштів із бюджету більше не дадуть. І річка висохне.

Про це нагадала й голова райради Світлана Горбачова, яка запропонувала довіряти фахівцям, які розробляли проект, водночас постійно контролюючи хід робіт.

 

Якщо не ліквідувати незаконні дамби, то ефекту від розчищення не буде

Саме про це говорили більшість із тих людей, які виступають проти запропонованого проекту проведення гідротехнічних робіт на Орелі. Чітко аргументував свою позицію Віталій Андрєєв:

— Я знаю і поважаю багатьох людей, які брали участь у розробці цього проекту. Але це не звільняє їх від необхідності відповідати на запитання, яких досить багато. Нам говорять, що падає швидкість течії і причиною пропонують вважати заростання водойми водно-повітряною рослинністю. Але є й інша думка. Причиною цілком може бути зарегульованість притоків Орчика і Липянки. У результаті, вода не потрапляє у саму Оріль. В Україні в 1995 році прийняли Водний Кодекс. Цей закон у свій час вважали ледве не кращим, аніж аналогічні документі Євросоюзу. Але ж його ніхто не виконує. Проектів природоохоронних зон і захисних смуг немає на жодній водоймі. Отже, продовжується незаконна виробнича діяльність людей. І якщо не вирішувати проблему системно, по всій протяжності Орелі не ліквідувати незаконні гідротехнічні споруди, не припинити безглузду виробничу діяльність в охоронних зонах, то ефект від втілення у життя проекту, тут представленого, буде мінімальним. А років через 10 повністю знівельованим.

Проти проекту виступили Григорій та Наталія Давиденки, Олександр Вишняк, Валерій Сторчук, інші промовці.

Якими будуть наслідки цієї бурхливої дискусії — сказати не можливо. Адже ніякого рішення на подібних зібраннях не приймають і голосування не проводять.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 грудня 2019, 15:15 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації