Вхід | Реєстрація

На березі Ворскли в Біликах виявили людські останки

На березі Ворскли в Біликах виявили людські останки

Проходячи берегом річки, місцева мешканка побачила на крутосхилі два людських черепи і кілька десятків кісток. Повідомила про знахідку редакцію. Через півгодини на місці знахідки, що за 300–400 метрів від табору відпочинку «Ромашка», уже були журналісти, поліцейські та селищний голова.

Повідомлення про виявлення людських решток надійшло в редакцію «ЕХО» в суботу вранці. На підтвердження своїх слів людина, яка наткнулася на останки, надіслала на Вайбер кілька знімків. Як і годиться, ми повідомили про знахідку співробітників поліції і поїхали в Білики.

Паралельно був зроблений дзвінок до Сергія Петрова, заступника селищного голови. Він, судячи з реакції, не був здивований, тим більше шокований повідомленням про знайдені в Біликах рештки людей. Петров пояснив:

— У цьому місці, вище по течії від «Ромашки», людські останки знаходять регулярно. Є різні версії того, як вони туди потрапили. Говорять про те, що то останки людей, які загинули під час Голодомору. Дехто стверджує, що то померлих із військового госпіталю, що був під час Другої світової війни в Біликах, хоронили. Я особисто не думаю, що ці версії є правдивими. Про масові поховання під час Голодомору знали б старожили. Померлих у госпіталі ніхто б на березі річки не хоронив би. Та й документи б якісь щодо цього були б. На мою думку, цим людським решткам дуже багато років. Вони сюди потрапили не одне століття тому. Наскільки мені відомо, кілька років тому аналогічну знахідку з білицького берега Ворскли возили на експертизу в Полтаву. Експерти встановили, що кісткам більше ста років. Напевне, саме через це ніхто з біличан не може пояснити, що то за поховання.

Самі ж мешканці Біликів, із числа тих, хто постійно буває на березі, судячи з їх реакції на черепи під ногами, до подібних знахідок звикли. У всякому випадку, рибалка, який сидів із вудкою поряд із людськими останками, на них ніяк не реагував. Даючи пояснення поліцейським, чоловік розповів, що кістки і черепи на березі любителі риболовлі знаходять регулярно. Інколи повідомляють про це владу, частіше ж ігнорують знахідки.

Слова рибалки підтвердив і селищний голова Юрій Латиш, який приїхав на берег із двома мішками для збору решток. Він розповів:

— Правий берег Ворскли в цьому місці постійно осипається. І на світ з’являються нові й нові людські останки. Що це за поховання, не знає ніхто.

Ми допомогли селищному голові зібрати черепи й кістки в мішки. Юрій Латиш пояснив, що на одному з білицьких цвинтарів є місце, відведене для захоронення таких знахідок.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 грудня 2019, 19:10 | Кобеляки | Надзвичайне
1. Ltava / 15 грудня 2019, 08:18
А я давно агітую за кремацію, не будуть тоді правнуки наші кістки на рибалці знаходити :))
2. orakul / 15 грудня 2019, 08:52
1.Ltava
«А я давно агітую за кремацію,»

Ти прямо якийсь палій-винищувач. Ну попалите все, і що далі? Слідів же тоді ніяких не буде. Прийде Путін, а від українців вже й сліду нема: кого спалили, хто до гейропи забіг. А тут одні синагоги і патріоти в прислузі. Треба шукати чиї то кістки. І дивно що усі такі грамотні, усі все знають, а чиї кістки взнати не можуть. Та й ЕХО не дуже буде копати цю тему. А здря. Може то Сталін тут колись проїздом пиячив та поїв отих людей на закусь а кістки викинув. Це б яка тоді вигода була владі і всяким вятровичам. А може то мазепинські герої здалеку на Петра наступали та померли не добігши до Полтави? А може навпаки, тікали від Петра? Он у Кобеляках якимсь козакам памятник поставили,і ніхто толком не зна, чи то тим, що тікали, чи тим, що наступали. Так може б і в Біликах треба поставити? Як зараз без козаків. Он в школах й досі записують у якісь козачата тільки шаровар не дають. А може то, не дай бог, жертви післяреволюційних погромів? Про це є у Бобошка написано. То треба дати інфу Олені Лашко та іншим спеціялістам по голокосту, може вони щось знають. А якщо самі не знають, то попитают по синагогах. Дивись так всим миром щось і взнаємо.
3. Ltava / 15 грудня 2019, 08:57
2.orakul
«Он у Кобеляках якимсь козакам памятник поставили,і ніхто толком не зна, чи то тим, що тікали, чи тим, що наступали. »


Дуже влучно !!!:)) треба запам"ятати :))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації