Вхід | Реєстрація

Новий рік наступає не лише 1 січня

Новий рік наступає не лише 1 січня

Кожен народ, кожна держава мають свою історію, важливі дати і події, із яких усе починалося. Та є декілька країн, традиції зустрічі Нового року в яких дуже відрізняються від наших.

 

Японці святкують майже місяць

У Японії Новий рік відзначають за григоріанським календарем. Свято починається 25 грудня і триває майже місяць. Японці прикрашають оселю композиціями з бамбука, гілок сливи і ялини — це символізує достаток, благополуччя і любов.

Напередодні Нового року японці обов'язково відвідують храми і просять у богів щастя і здоров'я. А в новорічну ніч пригощають один одного рисовими коржиками білого і рожевого кольору (ці кольори приносять удачу).

 

Таїланд відзначає 13 квітня

Тайський Новий рік Сонгкран знаменує зміну року за древньоіндійським астрологічним календарем і настанням сезону дощів.

Тайці пригощають буддійських ченців святковими стравами. Статуї Будди омивають водою з пелюстками троянд і жасмину. У ці дні складно залишитися сухим — люди з водяних пістолетів, з тазиків і шлангів обливають перехожих і проїжджаючих водою. Мажуть білою глиною і тальком. Це символізує очищення, оновлення і позбавлення від негативу, накопиченого за рік.

 

Ефіопія святкує 11 вересня

11 вересня, коли закінчується сезон дощів, у Ефіопії зустрічають Новий рік — Енкутаташ. Ефіопці зводять високі багаття з евкаліпта і ялин. На головній площі Аддис-Абебі збираються городяни і спостерігають, у який бік впаде обгоріла верхівка головного багаття. У тій стороні, у році, що наступив, і буде найрясніший урожай. Під час святкування носять традиційний одяг, ходять до церкви і в гості.

Діти в яскравих нарядах роздають вінки з квітів, ходять по сусідах і за грошову винагороду дівчатка співають, а хлопчики малюють картинки.

 

Саудівська Аравія не має точної дати Нового року

У ісламських країнах, де відлік років йде від Хіджри (часу, коли пророк Мухаммед вивів мусульман з Мекки до Медіни), рік настає в перший день місяця мухаррам. Дата настання плаваюча — щороку вона зсувається на 11 днів. Тому точної дати настання Нового року не існує.

Але це нікого і не турбує, бо в більшості мусульманських країн Новий рік взагалі ніяк не відзначають.

 

Новий рік в Ізраїль приходить восени

Єврейський Новий рік Рош ха-Шана настає у вересні або жовтні. У це свято прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним у «Книгу життя». У період святкування належить їсти яблука з медом, щоб наступний рік був солодким.

Під час служби обов'язково сурмлять в ріг — шофар. Це символізує виклик на Божественний суд і закликає до покаяння. Вважається, що саме на Рош ха-Шана був створений перший чоловік Адам і сталося вигнання з Раю.

 

Індійці зустрічають Новий рік кілька разів на рік

У Індії зустрічають Новий рік частіше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Традиційний індійський рік, Гуді-Падва, зустрічають у березні. У численних штатах зустрічають Новий рік за традиційним календарем народів, які там проживають.

Одне з найяскравіших свят — Бенгальський Новий рік — Холі — фестиваль фарб, який проходить на початку весни. У перший вечір спалюють опудало богині Холіки, проганяють худобу через вогонь і ходять по вугіллю. А потім починаються веселі гуляння, осипання один одного яскравими фарбами і поливання фарбованою водою.

 

Італійці гуляють на вулиці

На Новий рік італійці викидають з вікон непотріб і старі речі. Вважається, що чим більше мотлоху викинути, тим щасливішим будеш в новому році. Італія відзначає настання Нового року в ніч на 1 січня. Народ виходить на блискучі, прикрашені  гірляндами вулиці, рух транспорту перекривається і на площах влаштовуються вистави й феєрверки.

У Римі існує традиція: у святкову ніч стрибати з моста в річку Тибр на щастя. А у Венеції є звичай цілуватися в новорічну ніч. Площа Святого Марка під бій годинника і гуркіт салютів рясніє сотнями парочок, які цілуються.

 

Новий рік плюс День святого Василя

1 січня в Греції не тільки Новий рік, а й День пам'яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. Основна страва святкового столу — василопіта (пиріг з візерунками з тіста, ягід і горіхів). Усередині запікається монетка на щастя: кому випаде шматочок пирога з монеткою, той буде найщасливішим у новому році. За переказами, саме так святий Василій роздав біднякам своє майно.

Грецькі діти чекають під Новий рік подарунків від святого Василя, а не від Санта-Клауса чи Діда Мороза. Діти залишають на ніч черевики біля каміна, щоб на ранок знайти в них приємні сюрпризи.

 

Шотландці чекають ніч з 31 жовтня на 1 листопада

Самайн — це стародавнє кельтське свято на честь закінчення збору врожаю і початку нового року. Коли було прийнято християнство, Самайн став Днем всіх святих, а попередня ніч — Хелловін.

Вогонь, свічки і багаття — обов'язковий атрибут свята. Між вогнищами проганяють худобу і через вогонь стрибають люди. Це древній ритуал очищення вогнем. У кельтських народів, у Шотландії, Ірландії і на острові Мен, ніч з 31 жовтня на 1 листопада і зараз вважається початком нового року.

 

У Великобританії є народи, які святкують 14 січня

У Пембрукшир, у долині Гваун, є невелике село з вузькими вуличками і впертими жителями. Уся Великобританія вже давним-давно перейшла на григоріанський календар, але жителі цього села продовжують зустрічати Новий рік за старим стилем, дотримуючись традицій, що склалися ще до 1752 року. Новий рік в долині Гваун настає 13 січня. Діти в це свято співають старовинні пісні на валлійській мові і ходять по сусідах, випрошуючи солодощі та подарунки.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 грудня 2019, 09:57 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації