Вхід | Реєстрація

Іван Ратушний: «Чорні» лісоруби пропонували 10 тисяч у місяць»

Іван Ратушний: «Чорні» лісоруби пропонували 10 тисяч у місяць»

Як і по всій Україні, проблема знищення лісів та лісопосадок є актуальною і для Царичанського району. Адже бізнес на торгівлі дровами є зараз високоприбутковим.

Іван Ратушний працює лісником у Царичанському підрозділі державного підприємства «Петриківський лісгосп». Працює вже треті рік. Перед тим молодий чоловік закінчив Харківську державну зооветеринарну академію за спеціальністю «Лісове господарство». У його віданні зараз перебуває майже чотириста гектарів державних лісів. Велика частина із них — дубові, тобто такі, що мають особливу цінність. Вистачає в Царичанському лісництві і акації та сосни.

Роботи в лісі, за словами Ратушного, багато завжди. Це лише людям, не посвяченим у тонкощі догляду за лісами, може здатися, що лісникам живеться легко і весело. Мовляв, катайся собі серед зелені дерев і кущів, полюй на дичину та зарплату вчасно отримуй. Але ж ліс, як і будь-який живий організм, потребує догляду. Це і санітарна вирубка, і висадка нових дерев.

А в останні кілька років найбільшою проблемою лісників стала охорона лісів, убезпечення їх від безконтрольної вирубки. Адже ні для кого не є секретом, що у зв’язку із суттєвим і постійним подорожчанням енергоносіїв, деревина набуває особливої цінності. Частенько, не маючи змоги оплачувати рахунки за спожитий газ і електроенергію, українці, у тому числі і мешканці Царичанського району, переходять на так зване дров’яне опалення. На сьогоднішній день обігрівати оселі дровами, а не газом чи електрикою, коштує удвічі-утричі дешевше. Дивлячись, по якій ціні купуєш оті самі дрова. А якщо їх не купляти взагалі, а взяти в лісі безкоштовно? Економія взагалі стає вражаючою. Та не заготівля деревини для власних потреб мешканцями району є головним болем лісників. На торгівлі дровами, як виявилося, можна добре заробляти. І потяглися до лісів та посадок цілі бригади «чорних» лісорубів. Одні з них правдами і неправдами отримують такі-сякі документи на «розчищення» полезахисних смуг та інших насаджень, інші взагалі під прикриття ночі та «даху» в правоохоронних органах їдуть у ліс і пиляють все, що бачать. Точніше — не все. «Чорні» лісоруби віддають перевагу саме твердим породам деревини. У особливій пошані в них дуб. Адже дрова із цього дерева коштують найдорожче, а попит на них найбільший.

 

Біля Царичанки «орудують» три бригади

Іван Ратушний розповідає, що першою проблемою, із подоланням якої довелося боротися, стало браконьєрство. Але вирішити її вдалося досить швидко. Чоловік говорить:

— У принципі, тут, як і в будь-якій сільській місцевості, усі про всіх усе знають. Знають, хто промишляє встановленням петель на зайців, хто «грішить» незаконним полюванням на дичину. З усіма потенційними браконьєрами була проведена робота. Я їм сказав: «В угіддях, за які я відповідаю, ви браконьєрити не будете. І слово тримаю. І результат є. Навіть петель ми не знаходимо, коли угіддя обходимо і об’їжджаємо. А ось із лісорубами все складніше.

За словами Івана Ратушного, в угіддях в районі сіл Бабайківка та Помазанівка орудують три бригади «чорних» лісорубів. Вони, як правило, «полюють» на дуби і акації. Акації випилюють у посадках поряд із автодорогами. Ратушний розповідає:

— Залітають вони в місця, де колись були старі річища. Пиляють дерева, що впали. Це — заборонено. Окрім того, не проходять мимо хороших дубів, які взагалі живі, могли б ще жити і рости. Мало того, вони ще й своє сміття в ліс вивозять і викидають.

«Керівників» усіх трьох бригад Ратушний знає. Не раз і не двічі зустрічався із ними в лісі, проганяв, переслідував разом із поліцейськими. Каже:

— І машинами пробували давити мене, і з ножем кидалися. А один, особливо «діловий», запропонував гроші. Обіцяв десять тисяч гривень у місяць, щоб закривав очі на його бізнес. Я йому сказав: «Я не по цих ділах, мені твої гроші не потрібні, а ліс ти пиляти не будеш. Це ж уявіть, які він прибутки має, що лише мені 10 тисяч пропонував. А це ж він, гарантовано і поліцейським пропонує. Взагалі я не розумію, чому цих лісорубів постійно відпускають. Затримували ми їх неодноразово. І зараз машина із дровами у дворі відділення поліції стоїть. Ми і поліцейські затримуємо, машини нібито забирають, а через кілька днів вони знову їздять. І знову в лісі».

 

Поліція працює

Редакція звернулася за коментарем до поліції. Ситуацію прокоментував Євген Мандзюк, заступник начальника Царичанського відділення поліції. Він пояснив:

— Одразу хочу звернутися і до Ратушного, і до інших добропорядних громадян. Ніхто нікого не «кришує», ніхто жодну справу під сукно не поклав. Ми готові боротися і боремося з незаконною вирубкою дерев. Прохання до людей — не опускайте руки, у жодному разі не відмовляйтеся від своїх свідчень. Тепер спробую пояснити, чому відпускають затримані і вилучені транспортні засоби. Ми протягом доби маємо звернутися до суду за санкцією на їх арешт. Інколи суд приймає рішення про тимчасовий арешт, інколи відмовляє. Зараз у дворі відділення на зберіганні стоять кілька автомобілів і причепів, заарештованих рішенням суду. Є ще один нюанс. Мало затримати порушників, мало отримати свідчення, все задокументувати, потрібно, щоб була певна сума збитків, що дає можливість притягнути громадян до кримінальної відповідальності. І ось дуже часто екологи, а саме вони рахують збитки, не фіксують отієї самої суми. Вона менша. Але ми працюємо. З початку року за фактами незаконної вирубки до суду нами направлено шість справ. І будуть інші. Так що поборемо — не одразу, але поборемо.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2019, 17:25 | Царичанка | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації