Вхід | Реєстрація

У Полтаві протягом 5 років на галузь культури планують витратити 1,5 млрд грн

У Полтаві протягом 5 років на галузь культури планують витратити 1,5 млрд грн

На нову програму протягом 2020-2024 років витрачатимуть по кількасот мільйонів гривень. Окрім звичних капремонтів та реставрацій значні кошти витратять на рекламу та промоцію

2020 рік — стане першим роком виконання нової міської Програми розвитку культури та мистецтва Полтави на 2020-2024 роки, яку прийняли на сесії міськради 20 грудня.

Повний текст Міської програми розвитку культури та мистецтва міста Полтава на 2020-2024 роки

У Програмі міститься аналіз наявного стану справ у галузі, проблеми та напрями розвитку. З позитиву автори програми вказали на масштабну роботу по зміцненню матеріально-технічної бази. Протягом 2015-2019 років — період реалізації попередньої Програми з плановим фінансуванням у 658 млн грн — було проведено низку реставрацій, капітальних та поточних ремонтів майже у всіх закладах культури. Вдалося оновити та покращити матеріально-технічне забезпечення всіх установ без винятку.

 

Проблеми

  • зношеність основних фондів закладів культури, недостатній рівень матеріально-технічного забезпечення галузі;
  • кадрові питання: недостатній рівень знань з культурного маркетингу та менеджменту;
  • недостатній рівень культурної активності у віддалених мікрорайонах;
  • відсутність стратегії просування культурного продукту, низький рівень промоції закладів та заходів;
  • недостатня комп’ютеризація закладів, відсутність ліцензованого програмного забезпечення.

Із загального аналізу проблем витікають більш конкретні. Так, потрібно оновити базу музичних інструментів, звукову та світлову апаратуру, реквізит, костюми та сценічне взуття. В «Палаці дозвілля» необхідно провести заміну театральних крісел та придбати сучасне акустичне обладнання. Полтавський міський парк культури та відпочинку «Перемога» потребує ребрендингу. Комунальному підприємству Міський духовий оркестр «Полтава» необхідна активна гастрольна діяльність, участь у Всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях. Тому колектив потребує сучасні костюми, музичні інструменти та обладнання. Фонди музеїв потребують оцифрування колекцій, єдиної електронної бази даних музейних предметів. Актуальним залишається впровадження QR-кодів, інформаційних кіосків, аудіо гідів, доповненої та віртуальної реальності.

Основним недоліком попередньої Програми названо недостатнє просування культурного продукту та інформування мешканців міста. Тому нова Програма передбачає активну рекламну діяльність, маркетингову стратегію щодо просування культурного продукту, модернізації офіційних сайтів Управління культури та закладів культури, плідну співпрацю зі ЗМІ, створення промоційних відео та аудіо матеріалів, видання промоційної літератури, презентаційно-іміджевої та сувенірної продукції, спрямованої на рекламу міста за його межами.

 

Що потрібно зробити загалом

Програма 2020-2024 років спрямована на розширення мережі закладів культури, збільшення площ, введення додаткових штатних одиниць, особливо у сфері промоції та сучасних технологій. Також активність мешканців свідчить про необхідність більшого залучення до творчого самовираження різних вікових та соціальних груп, в тому числі збільшення контингенту учнів мистецьких шкіл.

 

Фінансове забезпечення

Загальний бюджет Програми становить 1 млрд 526,3 млн грн. Ця сума розбита на 5 років:

  • 2020 — 250 млн грн;
  • 2021 — 275 млн грн;
  • 2022 — 302,5 млн грн;
  • 2023 — 332,8 млн грн;
  • 2024 — 366 млн грн.

Для розуміння наведемо окремі цифри, заплановані на усі роки виконання програми.

Так, мистецькі школи мають отримати 580 млн грн на зарплати та господарське утримання, а також 30,7 млн грн — для поповнення матеріальної бази. На реставрації та капремонти передбачено 49 млн грн.

На міську бібліотечну систему заплановано витратити: 103,7 млн грн — на зарплати та утримання; придбання періодичних видань, літератури, матзабезпечення — 30,5 млн грн; реставрації та капремонти — 91,6 млн грн.

На музеї заплановано витратити: 236 млн грн — на зарплати та утримання, придбання комп’ютерної техніки та поліграфічної продукції — 12,2 млн грн, реставрації та капремонти (в тому числі, встановлення підйомника у художньому музеї) — 12,2 млн грн.

Міський будинок культури потребуватиме 103,8 млн грн — на зарплати та утримання, 18,3 млн грн — придбання комп’ютерної техніки, оновлення костюмів, реквізиту, апаратури, 18,2 млн грн — ремонти в Івонченцях, Вакуленцях, Крутому Березі.

30,5 млн грн — зарплата колективу міського духового оркестру «Полтава», 6 млн грн — на оновлення матеріально-технічної бази оркестру.

Парк культури та відпочинку «Перемога» потребуватиме 27,5 млн грн на фінансову підтримку та зарплати, 6 млн грн — на комп’ютерну техніку та обладнання, 9,1 млн грн — ремонт підземного туалету парку та приміщень Співочого поля ім. Марусі Чурай.

На ремонт підземного туалету парку «Перемога» та приміщень Співочого поля ім. Марусі Чурай планують витратити 9,1 млн грн

Палац дозвілля «Листопад» — 33,6 млн грн — фінансова підтримка, 3 млн грн — оновлення матеріально-технічної бази, проведення капремонтів — 9,1 млн грн.

На проведення заходів з нагоди державних знаменних дат, національно-патріотичне виховання заплановано загалом витратити 12,6 млн грн; на організацію фестивалів та підтримку творчих колективів — 18,9 млн грн; на заходи з дозвілля — 43,9 млн грн.

Окремо виділимо 1,5 млн грн на премії мешканцям (щоб заохотити їх до культури) та 7,5 млн грн на промоцію (щоб збільшити туристичний потік та покращити імідж міста).

Як показує практика реалізації програм, усі цифри у них — є досить умовними. Фінансувати Програму будуть, виходячи із наявного стану справ виконання бюджету.

Відповідальним виконавцем реалізації Програми є Управління культури виконавчого комітету Полтавської міської ради (у майбутньому Департамент культури, молоді та спорту), яке щорічно до 20 січня кожного року звітує профільній депутатській комісії Полтавської міськради про виконання даної Програми.

Як бачимо, окрім капремонтів, нова програма зосереджена, на модній зараз «діджиталізації» та промоції. Основний напрям перекликається із новою туристичною програмою, яку депутати прийняли паралельно із «культурною».


Автор: Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації