Вхід | Реєстрація

Зими не буде?

Зими не буде?

У всякому разі, такий висновок напрошується після ознайомлення із температурною статистикою останніх років. А цьогорічний грудень є радше продовженням осені, а не початком зими. Про серйозні зміни клімату вголос говорять уже й представники офіційної науки, які зазвичай утримуються від гучних і однозначних заяв.

Як відомо, Укргідрометцентр не дає детальних довгострокових прогнозів погоди, обмежуючись загальними трендами. Головний метеоролог України Микола Кульбіда, спілкуючись із журналістами наприкінці минулого року, підтвердив, що загалом температурний режим у січні і лютому буде вище норми. Але, з його слів, очікуються регулярні «температурні гойдалки» — похолодання змінюватиме потепління, і навпаки.

— Через глобальні кліматичні зміни середня температура в зимові місяці з кожним роком підвищується, і ця зима не буде винятком, — пояснив Кульбіда. — Зміни клімату в Україні призводять до зсуву сезонних процесів. Результатом цього є різкі потепління в холодний період року або навпаки — раптові похолодання в теплий.

За його словами, зима в Україні не може бути холодною через тенденції до постійного підвищення температури.

 

Похолодання будуть, але не сильні і не довгі

Микола Кульбіда сказав:

— У нас страшне підвищення температури зимового періоду — 2,5 градуса, а це просто жах. Страшне підвищення температури літнього періоду — майже на 2 градуси, це просто жах. Проаналізувавши ці тенденції, ми можемо говорити про ймовірність того, яким буде наступний рік. Так ось: зима на сто відсотків не може бути холодною, тому що такі тенденції температури просто викреслюють всі ці похолодання. Хоча вони будуть, але короткочасними, дуже короткочасними.

 

Учені прогнозують морози і відлиги з мокрим снігом

Тенденцію «температурних гойдалок», що посилилася останнім часом, незважаючи на те, що зима загалом має бути м’якою, підтвердила і завідувачка відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометінституту ДСНС і НАН України доктор наук Вазіра Мартазінова.

Зі слів кліматолога, дуже холодною очікується перша декада січня, нічна температура в північних регіонах і в горах дійде до 20 градусів морозу. У інших буде тепліше, але все ж нижче мінус 10 градусів. У другій половині січня слід очікувати потепління. Лютий буде більш м’яким, але з короткочасними різкими похолоданнями.

— На початку січня стійкого снігового покриву, найімовірніше, чекати не варто. Загалом його буде менше цієї зими, ніж минулого року, і до того ж, він буде зовсім іншого характеру (загалом — мокрий сніг). Хуртовини будуть, але короткочасні, — прогнозує Мартазінова.

 

Народний синоптик: снігу буде багато

Найвідоміший народний синоптик України, Леонід Горбань, поділився із сайтом «Сьогодні» своїм ексклюзивним прогнозом погоди на два зимові місяці, що залишилися.

Січень. Загалом розрахунки Горбаня щодо січня збігаються з прогнозом Вазіри Мартазінової, але морозний період він бачить більш тривалим — понад три тижні.

— Майже весь січень буде морозним, похолодання розпочнеться незабаром після настання нового року, — розповів нам Горбань. — Воно буде супроводжуватися нічною різдвяною холоднечею нижче –10 градусів, і ще трьома «піками» холоду: 10 і 15 січня вночі до –15 градусів та водохресними морозами (19-22-го) до — 20 градусів. Із 23-го стрімко потеплішає до — 1–3 градусів, а 29–31 числа очікується відлига».
Морози будуть супроводжуватися і снігопадами: сніг очікується 2–3 січня — загалом випаде 6–8 см, 8–10 січня — 5–10 см, на Старий Новий рік (14 січня) — 6–8 см. Потім тиждень морозних і ясних днів, а після Хрещення (19 січня) опади відновляться. Спершу це буде сніг, його випаде 3–5 см, але через відлигу він перейде в сніго-дощ.

Лютий. А ось щодо лютого, прогнози Горбаня і Мартазінової відрізняються. Мартазінова обіцяє м’який і малосніжний лютий, а Горбань розрахував, що після відлиги зі снігопадом 1–4 лютого (випаде до 7 см снігу), з 5 лютого різко похолодає на 10 днів. Нічні морози сягнуть спершу –15 градусів, а 12–13 лютого — 20 градусів.

До того ж, циклон з південного заходу принесе рясні (до 10 см) снігопади, проте різко потеплішає до 2–4 градусів морозу. З 16 по 19 лютого Україну завалить снігом, випаде загалом до 20 см. І знову похолодає до нічних –18 градусів і нижче. Морози послабшають лише до кінця місяця, але відлиги не чекаємо, буде — 3–5 градусів. Зима попрощається з нами снігом — 27–28 лютого його випаде ще 4–5 см, але це виявиться не останній сніг у сезоні.

 

А коли ж весна

Деякі експерти обіцяють затяжну весну. Розрахунки Леоніда Горбаня говорять про те, що перша половина березня буде похмурою, з нічними морозами і невеликими снігопадами, друга половина березня — теплішою, але дощовою і сльотавою, а весною почне «пахнути» по-справжньому лише після 25‑го березня.

На деяких інших інтернет-ресурсах теж з’явилися повідомлення про затяжну і прохолодну весну. Щоправда, офіційні метеорологи не поспішають заявляти про це. Адже тенденція останніх років говорить про зворотнє. Українці вже звикли до того, що класична весна триває місяць-півтора, одразу переходячи в спекотне літо.

 

А що ж у Кобеляках?

Кобеляки є одним із небагатьох райцентрів України, де ще збереглася метеостанція. Адже подібної установи немає навіть у Кременчуці.

Любов Юхименко, начальник Кобеляцької метеорологічної станції, лише підтверджує дані всеукраїнської статистики. Об’єктивні цифри говорять про те, що в грудні 2019 року метеорологічна зима так і не настала. Водночас, були «побиті» деякі позитивні температурні рекорди за всі 72 роки спостережень, що ведуть фахівці метеостанції. Так, у грудні 2019‑го найвища зафіксована температура склала +11,6 градуса за Цельсієм. Тепліше було лише в грудні 2008 року — 13,8 та 2000‑го — 13,5. Загалом же минулорічний грудень мав середньодобову температуру на рівні 2,3 градуса із плюсом. Це аж на шість градусів вище умовної норми, тобто, багаторічних середніх показників. Третя декада першого зимового місця встановила ще один температурний рекорд. Середньодобовий показник був зафіксований на рівні +3,8 градуса. Це на 7,2 градуса вище норми. У результаті, було зафіксовано таке явище, як відновлення вегетації озимих культур.

І наостанок потрібно зауважити, що народні прикмети щодо зимової погоди ще восени віщували, що зими цьогоріч не буде взагалі. Згадайте хоча б день на Покрову, 14 жовтня, — тепла погода з південним вітром.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 січня 2020, 15:50 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації