Вхід | Реєстрація

«Сонячні» енергетики виготовляють документи на землю

«Сонячні» енергетики виготовляють документи на землю

У минулому році ми повідомляли своїм читачам про те, що на околиці села Красне мають збудувати електростанцію, що працюватиме на енергії Сонця. Зараз вирішили дізнатися, як рухаються справи в цьому досить серйозному, як для наших провінційних масштабів, інвестиційному проекті.

Коли у вересні минулого року стало відомо, що фірма «ВОМ СОЛАР» із Києва збирається побудувати поблизу Красного сонячну електростанцію, більша частина як мешканців самого села, так і жителів інших населених пунктів району поставилися до цієї новини з великою долею скепсису. А місцеві енергетики взагалі говорили, що цей проект неможливо втілити в життя через низку технічних проблем.

Красненський сільський голова Анна Зайченко розповідала, як односельці буквально «у багнети» сприйняли повідомлення про будівництво сонячної електростанції. Анна Іванівна згадує:

— Люди перш за все бояться негативних наслідків для екології і власного здоров’я. Говорили і про можливу радіацію, і про інше шкідливе випромінювання. Одним словом — не хотіли давати землю в оренду. Але проектанти кілька разів до нас приїжджали, розповідали, умовляли. Наші люди самі почали цікавитися електростанціями, що працюють на енергії Сонця. І врешті депутати заспокоїлися і вирішили надати землю в оренду під будівництво.

Але минуло півроку, а ніякого будівництва поблизу Красного так і не розпочали.

3 січня редакція знову зв’язалася із Анною Зайченко. Сільський голова повідомила, що будівництво не розпочате через те, що інвестори збирають і узгоджують всі дозвільні документи. Зайченко пояснила:

— Почнемо з того, що в Красному немає Генерального плану забудови. А без цього документа нічого будувати не можна. Інвестори виготовляють за власні кошти подетальний план території, на якій будуватимуть. Окрім того, вони збирають погодження в екологічній та інших службах. А це все потребує чимало часу. Вони кілька разів до мене телефонували і повідомляли, що процес триває, нічого не зупинилося і електростанція буде. Орієнтовний термін початку будівництва — березень 2020 року. А ми навели свої справки. Будуватимуть ті бізнесмени, які відкрили сонячну електростанцію в Лелюхівці. Думаю, що новий об’єкт стане корисним для Красного. Це і податкові надходження до місцевого бюджету, і нові робочі місця. Я розумію, що інженерами наші люди там працювати не будуть. Але п’ять-шість робочих місць для звичайних робітників буде.

Нагадаємо, що столичне ТОВ «ВОМ СОЛАР» має намір взяти в оренду на 25 років 37 гектарів неугідь поряд із Красним. Ця земля в основному вкрита солончаками і використовується, як пасовище. Кількість потенційно виробленої електроенергії буде такою, що здатна забезпечити потребу всього Кобеляцького району.

Між тим, у Лелюхівці сусіднього Новосанжарського району схожий проект втілювало в життя ТОВ «Санвін 2». Там підготовчі роботи зі збору документів теж тривали близько року. А сам об’єкт збудувати за чотири місяці.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2020, 09:33 | Кобеляки | Цікаве
1. Slavko / 14 січня 2020, 18:38
Їй те пасовище мішає, як тому поганому танцюристу ! То Онурівцям його віддає, як у них не вийшло – давай цим чортам віддам ! Яка тільки лиха жінка ! Лісосмуги вже закінчуються – не біда, землі буде більше, для неї усе – товар ! Цікаво, яким же боком ТОЙ "Вамсолар" до вашого генплану ?? І де там візьметься у ньому 37 гектар під сонячу електростанцію !??
Не перестаю дивуватися ! Вона, мабуть, і селян скоро продаватиме, не знаю, в рабство чи на органи...
2. Slavko / 14 січня 2020, 18:47
Нова автодорога...
Сонячна електростанція,
дармова електронергія...
Нові робочі місця...
Спустіться на землю, зніміть рожеві окуляри!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації