Вхід | Реєстрація

Забули чи «забили»?

Забули чи «забили»?
Шенгурівський довгобуд

Обіцяні сільські амбулаторії у Світлогірському і Шенгурах потихеньку набувають статусу довгобуду місцевого значення. А дехто із місцевих жителів вважають цей проект банальною крадіжкою бюджетних грошей.

Ще з осені 2018‑го року редакція «ЕХО» постійно повідомляла своїм читачам про досить масштабний, як для сільської місцевості, проект із будівництва двох амбулаторій сімейної медицини. Один медичний заклад мав бути споруджений у Шенгурах, другий — у Світлогірському.

Восени 2018 року Полтавська область замовила будівництво 27 сільських амбулаторій. Будівництво проходило в рамках програми «Доступна медицина», яку ініціював попередній президент Петро Порошенко. Амбулаторії будувалися з нуля за типовими проектами Мінрегіону. Коробка медзакладу мала будуватися з енергоефективних матеріалів. Проектом передбачалося придбання нових меблів та сучасної медичної техніки. Заклад розрахований на 3–7 лікарів. Коли процес лише розпочинавcя, чиновники із Полтавської ОДА обіцяли завершити будівництво за кілька місяців. Говорили, що вже до кінця 2018 року медзаклади будуть готові до роботи.

Між тим, минув уже й 2019‑й рік. А про «запуск» нових об’єктів ніхто й не згадує. У той же час, у сусідній Дніпропетровській області, де теж були започатковані аналогічні проекти, амбулаторії давно працюють. Уже нові, в інший населених пунктах, почали будувати.

Потрібно нагадати, що з перших днів, коли про проекти лише було оголошено, чимало жителів району критично поставилися до ідеї спорудження амбулаторій «з нуля». Люди говорили, що в селах є вже готові будівлі, які потрібно лише відремонтувати.

 

Роботи розпочалися лише наприкінці 2019‑го

Як відомо, згідно із задумом, будівництво мед амбулаторій частково мали фінансувати і місцеві громади, тобто Світлогірська й Шенгурівська сільські ради. Згідно з договорами, будівництво амбулаторій коштуватиме 7 мільйонів 820 тисяч гривень та7 мільйонів 711 тисяч відповідно. Сільські голови ще на початку будівництва говорили про те, що їх бюджетам буде досить проблематично «витягти» передбачені проектом 30 відсотків спів фінансування.

І ось 6 січня 2020 року інтернет-видання «Полтавщина» опублікувало відповідь Департаменту будівництва Полтавської облдержадміністрації. Чиновники повідомили, що станом на початок 2020 року, тобто майже через два роки після оголошення про старт будівництва сільських мед амбулаторій, у експлуатацію введений «аж» один об’єкт у селі Дмитрівка Кременчуцького району. Усі інші мають ступінь готовності менше половини. Так, згідно з даними, якими оперують полтавські чиновники, на будівництві амбулаторії у Світлогірському поки що освоїли лише 2 мільйони 209 тисяч гривень, у Шенгурах — 2 мільйони 931 тисячу. І це при тому, що вартість кожного об’єкта анонсувалася в сумі більше семи мільйонів.

Тамара Гординська, світлогірський сільський голова, із якою ми говорили по телефону, розказала:

— Стоять стіни, є дах, внутрішні перегородки. Комунікації не підведені, у середині ще нічого не робилося. Взагалі активно працювати будівельники почали десь у листопаді-грудні 2019 року. До того була тиша. Ми були змушені звертатися до нашого обласного депутата Геннадія Коваленка, просити прояснити ситуацію. Адже ми туди вклали гроші із сільського бюджету. Спасибі йому, він втрутився, зустрівся із Голбаном, який очолював департамент будівництва. Процес пішов. До речі, це співпало із тим, як Голбана відсторонили від роботи.

Схожа ситуація і в Шенгурах. Один з місцевих жителів розповів:

— Ми, коли оце все починалося, так просили відремонтувати старе приміщення, а не будувати нове. Ніхто нас не слухав. Я, і не тільки я, були впевнені, що це не турбота про сільську медицину, а «відмивання» грошей. Схоже, так воно і є. Які там енергозберігаючі технології! Там взагалі незрозуміло якої кваліфікації люди трудяться. Півсела там уже працювало.

Так що проект із будівництва мед амбулаторій у Шенгурах і Світлогірському можна сміливо називати «Провалом року». А можливо, і аферою, зв’язаною з крадіжкою бюджетних коштів. Це, звичайно, не нікому не потрібний аеропорт «Полтава», на якому «закопали» десятки мільйонів, але і на 15 мільйонах вкрасти можна.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2020, 13:16 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. Lion2020 / 17 січня 2020, 17:38
..і забули і "забили" !!!
2. Ltava / 17 січня 2020, 22:05
"....А дехто із місцевих жителів вважають цей проект банальною крадіжкою бюджетних грошей....""
Які прозорливі люди !!:)) А як коментують ситуацію керівники району що агітували сільські громади на співфінансування ?:))
3. Lion2020 / 17 січня 2020, 22:29
А де вони..!?
4. Ltava / 18 січня 2020, 07:40
3.Lion2020
«А де вони..!?»


Хтось на біржі, хтось в керівному кріслі - досиджує :))
5. Lion2020 / 18 січня 2020, 09:04
Добре сказано "досиджує", а повинні б працювати, чи служити!?
6. Ltava / 18 січня 2020, 13:20
5.Lion2020
«а повинні б працювати, чи служити!?»


А на ..........? Толпа вибрала і дає можливість ДОСИДЖУВАТИ, чому б не скористатись :((
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації