Вхід | Реєстрація

Майбутнє за 3d друком

Майбутнє за 3d друком

Наприкінці минулого року на нашому сайті була опублікована новина під назвою "У Полтавському музеї встановили макет міста за 280 тисяч гривень". У ній розповідалося, що міська рада замовила макет центральної частини Полтави. Усі елементи — пластикові, їх віддрукували на 3d-принтері. Зменшену модель міста підсвічують світлодіодні лампочки. Макет коштував міському бюджету 280 тисяч гривень. Зокрема, 3d друк елементів моделі обійшовся у 187 тисяч, система освітлення — у 50 тисяч, збірка й монтаж — у 41 тисячу.

Як пояснили в Полтавській міській раді, зменшена модель центральної частини Полтави є однією з експозицій музею історії місцевого самоврядування. Слідом за встановленнями макету працівники міськради мають виготовити нові стенди.

Також посадовці зазначають, що раніше в музеї знаходився макет міста. Щоправда, його виготовляли не з пластика на 3d-принтері, а з гіпсу й картону.

Цю новину, крім "ЕХО", розтиражували й інші сайти, та виявилося, що багато читачів не розуміють значення 3d друк. Тому вважаємо за необхідне розповісти, що собою являє ця технологія.

 

Деякі факти з історії

Соціологічні дослідження показують, що переважна більшість людей погано знаються на сучасних технологіях. Прикладом цьому служить наступний факт. Опитані респонденти вважають, що 3d друкування і все обладнання для 3d друку, 3d-сканерів, 3d-ручок, 3d пластика і фотополімерні смоли з’явилися протягом останніх років. Насправді ж фотополімери використовують більше тридцяти років. Батьком 3d друку вважається викладач Наґойсього інституту Хідео Кодама. Свою першу 3d модель японський учений створив шляхом накладання шарів. Його відкриття продовжили розвивати американські колеги, які в результаті почали створювати моделі методом наплавлення, тобто, пошарового нанесення матеріалів. У якості основної складової використовується термопластик.

 

Від моди до будівництва

Сьогодні чимало речей друкують на 3d принтерах. Фактично технологію 3d моделювання використовують у всіх сферах життя. Модна індустрія не тямить свого існування без пластикових елементів. Вони доповнюють більшість костюмів, які демонструють на показі мод. Що говорити, коли 3d елементи є основою спортивного взуття у деяких іменитих брендів.

Майже кожен будівельний проект має свій макет, попередньо виготовлений на 3d-принтері.

У медицині широко використовуються 3d імпланти. Вчені працюють над тим, аби друкувати навіть людські органи.

3d друк застосовується в автомобіле-, авіа- і літакобудуванні. Тому можна сміливо сказати, що майбутнє за 3d принтерами.


Автор: Євген Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2020, 17:10 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації