Вхід | Реєстрація

Депутати проголосували за бюджет мрії

Депутати проголосували за бюджет мрії
Оксана Гордійко поділиться зарплатою з Володимиром Кішінським

Минулий четвер відбулося 2 пленарне засідання 33 сесії Кобеляцької районної ради.

Голова райради Володимир Кішінський повідомив депутатів, що на попередньому зібранні, яке проходило наприкінці минулого року, із трьох питань не були прийняті рішення. І запропонував затвердити бюджет на 2020 рік, умови оплати праці голови та заступника.

 

Починали із 3 мільйонів

Нагадаємо, що 24 грудня районні обранці відмовились голосувати за бюджет, де власні надходження мали скласти 80 000 000 гривень. Вони заявили, що хочуть обговорити фінансові питання з головою облдержадміністрації Олегом Синегубовим та народним депутатом Костянтином Касаєм. Перший мав пояснити, чому облрада зменшила на 2,5 мільйона субвенцію для Кобеляцького району, що передбачається на оплату енергоносіїв для медзакладів і зарплати непедагогічним працівникам. Також депутати хотіли озвучити пропозицію, аби підприємства сплачували податки в бюджети тієї громад, на території якої проводять свою діяльність. За даними депутатів, у 2019‑му район недоотримав близько 10 000 000 гривень, оскільки чимало підприємств зареєстровані в іншій місцевості і, відповідно, платять ПДФО в інші громади.

14 січня районні обранці зібралися на засідання президії райради, де знову обговорювали бюджет. На зібранні не було ні Синегубова, ні Касая. Виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Володимир Катишков сказав, що особисто запрошував свого обласного керівника. Депутати наголосили, що Кішінський мав направити письмове звернення. Щодо бюджету, то районним обранцям запропонували повернутись до запропонованого раніше проекту без змін.

Володимир Жуков, Олександр Ткаченко, Олег Решетило та Валерій Дрига не погодилася із пропозицією голови райради. Вони закидали Володимиру Кішінському, що той не виконав їхніх вимог і не надіслав письмове звернення голові ОДА.

Присутня на президії начальник відділу освіти Наталія Коваль наголосила, що доки бюджет не буде затверджений, її колеги не можуть провести конкурс на визначення постачальника паливно-мастильних матеріалів:

— У понеділок діти вийдуть на навчання. Та автобуси по них не приїдуть, оскільки немає, чим їх заправити. Батьки почнуть телефонувати у всі інстанції і звинувачувати відділ освіти. Ви цього хочете? Ми й так використали рекомендований ліміт у 30 днів на канікули. Нам доведеться навчатися влітку, це при тому, що випускникам необхідно буде складати ЗНО.

Після тривалих дискусій Ігор Проценко поцікавився у голови райради, наскільки цьогорічний бюджет відрізняється від минулорічного. Той відповів, що на 12,6 мільйона.

— Давайте добавимо 3 000 000–4 000 000, — сказав депутат. — На спорт тисяч сто, мільйонів два на освіту. Треба вихователям передбачити 400 000, щоб вони отримували за престижність 20 відсотків, а не 5. Тільки потрібно попередити майбутнього голову РДА, який приступить до роботи, що треба буде працювати над виконанням бюджету.

А Наталія Коваль додала, що цей рік освіта почала із 3 000 000 гривень кредиторки.

У результаті, присутні вирішили провести 16 січня бюджетну комісію і сесію.

 

Проголосували за минулорічний бюджет

Начальник фінансового відділу Андрій Дацко зачитав зміни в бюджеті. Він повідомив, що доходна частина становитиме 207 355 641 гривень.

— Андрій Іванович, виходить, що ми приймаємо бюджет із дефіцитом у 10 000 000? — запитав Микола Антонов.

— Якщо взяти фактичне виконання минулого року, то це майже 9 000 000, — відповів Дацко. — Бюджет не може бути дефіцитним. Та якщо врахувати фактичне виконання 2019‑го і казати, що ми так само проживемо, то тоді ми недоотримаємо мільйонів дев’ять, це точно.

Олександр Ткаченко уточнив, яка врахована загальна сума власних надходжень.

— 87 000 000, — сказав начальник фінвідділу.

— Ми повинні голосувати за 93 000 000, адже на комісії звучали цифри 80 549 000 і 93 184 000, ми говоримо про останню суму, — наголосив Ткаченко.

Віктор Труш заявив:

— Апарат районної ради отримує кошти з податків. Нехай піднімають усі жопи і починають шукати 9 мільйонів. Уже дохазяйнувались до ручки. Резервів у Кобеляцькому районі вистачає.

Андрій Дацко запитав, куди депутати хочуть поставити 12 000 000 гривень? Вам потрібна дохідна частина 93 000 000?

— Нехай районна рада і адміністрація думають, де поставити ці кошти і звідки їх узяти! У нас вистачає підприємств, що працюють на теренах району, а платять кошти в інші бюджети. Це Шматківський гранкар’єр, агрофірми «Добробут», «Кернел». Нехай працюють, на те вони й керівництво району, — зазначив Іван Лещенко. — І на наступну комісію усі галузі готують детальні звіти про використання коштів за минулий рік. Треба приступати до оптимізації.

Анатолій Таранушич пояснив Дацкові, що депутати готові проголосувати за минулорічні цифри, а далі їх коригувати.

— І контролювати щомісячно ефективність використання коштів, Володимир Іванович. Щоб до нас не приходили працівники дитсадків і не говорили, що ми, депутати, врізали їм зарплату і вони отримують тепер менше мінімальної. Бо виходить, що нашими руками гребуть гімно, а ви зарплату отримуєте! — додав Микола Антонов.

Голова райради роз’яснив, що цьогорічний бюджет не може бути аналогічний минулорічному, так як до квітня у район надходила медична субвенція. Тепер її немає.

— Бюджет, який ми пропонуємо, розрахований лише на утримання бюджетних установ, тобто, зарплата і енергоносії, — каже начальник фінвідділу. — На розвиток коштів немає. Якщо й голосувати за цифри, що ви пропонуєте, треба 5 000 000 перенести в резервний фонд. І далі своїм рішенням ви будете розподіляти ці кошти.

Володимир Кішінський оголосив перерву. По її завершенню депутати проголосували за бюджет 2020 року, де враховані податки в обсязі 93 000 000 гривень, а у видатковій частині передбачений резервний фонд 6 000 000. Прийняття бюджету депутати зустріли оплесками.

Валерій Дрига підсумував, що з понеділка будуть засідати депутатські комісії, на яких звітуватимуться всі керівники відділів. Щоб без криків визначати ефективність їх роботи.

А Анатолій Таранушич, звернувшись до голови райради, резюмував, що подібної ситуації не сталося б, якби бюджет почали обговорювати ще з 20 листопада, поетапно: на комісіях, із головами фракцій, із розпорядниками коштів.

Олександр Ткаченко сказав, що зустріч із керівником області і нардепом не відміняється.

 

Голову райради залишили без зарплати

Далі депутати обговорили умови оплати праці голови районної ради. Хтось із присутніх поцікавився, яка зарплата буде в голови?

— Згідно 268 постанови, табличка 50: посадовий оклад, ранг і вислуга, — відповіла начальник фінансово‑господарського відділу Лариса Климань. — 14 000 гривень — оклад, 700 — ранг і 10 відсотків вислуга від 14 700, без стимулюючих.

Тоді Анатолій Кривуля сказав:

— У вас невеличкі цифри. А от у минулому році на апарат райради витратили 3 566 000 гривень. Скільки у вас працюючих, 17 чоловік? Із цієї суми скільки йде на зарплати?

— Два мільйони з хвостиком, точно не скажу, — відповіла Климань.

Тричі депутати голосували за зарплату голови райради, але для прийняття рішення так і не вистачило голосів. Заступниці Володимира Кішінського Оксані Гордійко зарплату затвердили з першого разу.

Насамкінець в залі прозвучало: «Нехай заступниця поділиться заробітною платою з головою».


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2020, 19:00 | Кобеляки | Фінанси
1. Ltava / 24 січня 2020, 06:46
Повна дискредитація місцевого самоврядування:(( З такими місцевими радами ніякі ОТГ не мають перспектив :(( ПАЛЬЦЕМ ГЕНИ НЕ РОЗДАВИШ:((
2. Fuks / 24 січня 2020, 08:15
Та я давно пишу що з сучасними депутатами чи районної чи місцевої чи вищих рад перспектив нема..Біда в тім що народ обере таких самих,а не думаючих,аналізуючих і т д..Совок довго треба вигортати...Не затвердили бюджет,ну й нічого,не затвердили зар плату хай так..З нас як з гуся вода.Ніяких дій.Приймайте вже рішення про приєднання чи до Плавнів,чи Кременчука,краще Полтави..Ви жнічого не вмієте і нехочите робить....Для жителів району.
3. Ltava / 24 січня 2020, 09:01
2.Fuks
«Та я давно пишу що »


А я давно кажу що загальне виборче право потрібно відмінити і обирати та бути обраними повинні тільки платники податків та після проходження медичного огляду!!!!:))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації