Вхід | Реєстрація

Бутенки проти об’єднання в Кобеляцьку громаду

Бутенки проти об’єднання в Кобеляцьку громаду

29 січня в Бутенківській сільській раді відбулися збори депутатів та членів виконавчого комітету. На них голова громади Микола Скрильник повідомив присутніх, що кількома днями раніше в Міністерстві регіональної політики обговорювали спроможність уже створених громад та появу нових.

— Буквально до позавчора ми були нанесені на карту, нас ніде не приєднували, — сказав очільник ОТГ. — У Полтавській облдержадміністрації не було жодних засідань, на які б запрошували голів створених громад. Адже саме губернатор формує і підписує списки перспективних ОТГ. Днями до мене зателефонував очільник обласного осередку Асоціації ОТГ Олександр Тутка і розповів про нараду в Києві. Туди їхав народний депутат від нашого округу Костянтин Касай. Тутка порадив переговорити з нардепом, аби той підтримав Бутенківську ОТГ, так як близько 20 громад у Полтавській області визнали неспроможними.

Зі слів Скрильника, працівники сільради направили листи Костянтину Касаю, голові ОДА Олегу Синєгубову із інформацію щодо ОТГ (площа, доходи, населення) із доказами, що Бутенківська громада має право на існування. Та відповіді від не отримали. Натомість дізналися, що Мінрегіоні розглянули варіант створення з Кобеляцького району єдиної громади.

 

Не вистачає населення і території

Микола Скрильник запропонував обрати голову і секретаря та оформити документально збори громади.

Першим виступив заступник сільського голови Ігор Федь.

— 28 січня ми їздили в Департамент економічного розвитку ОДА. Днем раніше був представлений перспективний план, що лобіюється Касаєм і Синєгубовим. Відповідно до нього Кобеляцький район має стати однією громадою. При цьому 24 січня були змінені критерії оцінювання спроможності ОТГ. Офіційного документу на сайті Кабміну немає. Але ось додаток до нього.

На екрані показали документ. У ньому вказано, що в громаді має проживати не менше 7 тисяч чоловік, із них більше 500 школярів, які навчаються в місцевій школі, площа території повинна становити більше 400 квадратних кілометрів. Також враховується індекс податкоспроможності бюджету (більше 0,9) та частка місцевих податків і зборів (більше 40%).

Ігор Федь підсумував, що усе зроблено для того, аби дрібні громади перестали існувати. 

— Показник чисельності населення зріс на 2 тисячі, неспроможними стали ОТГ із площею до 200 кілометрів квадратних.

Далі він оцінив спроможність Бутенківської громади:

— Чисельність жителів у нас підпадає під категорії від 3 до 7 тисяч. Це показник 0,6. Щодо кількості дітей, то ми отримуємо найвищий показник — одиницю. Площа ОТГ, нам її обрахували разом із Марківкою, — 186 кілометрів. Бал 0,3. Індекс платоспроможності у нас 0,95, але нам зарахували 0,9. Частка місцевих податків — 37,9%. У нас показники здебільшого нормальні, не враховуючи площу й населення. Тому нам видають показник 3,1. Та ходять чутки, що він має наближатися до 3,8.

До уваги абсолютно не береться наша думка. Нова система, яку нам пропонують, буде на зразок районної. Лише відсутня райради. Зрозуміло, що фінансування буде менше. У нас залишиться лише старостат. А функція старости — представляти населений пункт на сесіях, комісіях, бути членом виконкому і мати право виступати на сесіях. Тут буде сидіти один чоловік і один помічник, які прийматимуть довідки на підпис голови і відвозитимуть їх.

Депутат Павло Гунжель заявив, що про таблицю оцінювання, представлену на зборах, йому було відомо два роки тому. Він поцікавився у Федя, що той зробив, аби збільшити площу громади і кількість населення.

— Ми зверталися з пропозицією об'єднатися в Оленівську, Бреусівську, Марківську, Золотарівську сільські ради, їздили на сесії. Та ви повинні розуміти, що в кожній сільській раді є голова, зарплата якого значно вища ніж у старости, є впливовий сільгоспвиробник, який не зацікавлений, аби йому відсоток орендної плати з найнижчого збільшили до найвищого. Є багато аспектів, які зіграли роль у тому, що до нас ніхто не приєднався. Дуже зацікавилися об’єднанням Білики. Дзвонять, питають.      

Гунжель, у свою чергу, наголосив, що в 2015 році дев’ять сільрад були готові об’єднуватися з Бутенками. Щоправда, назвав лише Малий Кобелячок. І спілкувався він не з жителями, а з землекористувачем Непийпою.

Валерій Дрига нагадав, що бюджет Бутенківської ОТГ — 27 мільйонів, а в районному бюджеті місцеві надходження  запланували 83 мільйони. Є кілька сільрад із мільйонним бюджетом.

— Ви знаєте, що робиться в Біликах. У них немає жодного виробництва. Нам треба створювати ініціативну групу, виловлювати депутата Касая, їхати під обласну раду. У Кобеляцькому районі немає надходжень, тому й ухопилися за Бутенківську ОТГ.   

Після тривалого обговорення присутні вирішили створити ініціативну групу для поїздки в облдержадміністрації Якщо це не допоможе, дватися до радикальних дій — навіть перекрити автодорогу.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 січня 2020, 12:41 | Кобеляки | Суспільство


1. Fed654Frumos / 31 січня 2020, 13:18
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Не херово з цими ОТГ придумали,люди з усього району і не тільки будували ці КХП,МРЕО,нафтобази та ін.,а тепер-бац все це опинилося в горстки людей,які проживають в Бутенках.Відповідно і бабло,яке косять з цих об’єктів належить тільки їм.Ні фіга,все правильно,був Кобеляцький район,хай і залишається.

Змінено 31.01.2020, 20:52
2. Похилий вік / 31 січня 2020, 15:13
Цікаво послухати з цього приводу коментар Ісипа О.М.
3. Fuks / 31 січня 2020, 19:48
Цікава новина.Жалко бутенківських,такі гроші крутились..А все жадность фраєра і фраєрку згубила.Ну не хочемо ми в громаду поки мінти з Зінкою облігацією рулят там..Саничу респект і уважуха...То лі єще буде...
4. gering / 31 січня 2020, 21:21
В Бутенках є план порятунку ОТГ , запропонований Зінаїдою, а саме кинутий клич по циганській почті і пропонується всім безхозним циганам прописатись за гроші на території Бутенківської ОТГ.Схожу схему застосовували коли вибрали Скрильника головою, тоді циганам з Котельви платили по 800 гривень.Зараз треба швидко поселити 3500 осіб, щоб і далі пиляти багатомільйонний бюджет.
5. КАМаз / 31 січня 2020, 23:24
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Яка уважуха тому пахану, він кон...ий пі...р, а не санич. То ворюга ще той. Скрильнику до нього далеко. Не дай боже очолити ОТГ пахану, жопа буде всій громаді.
6. orakul / 1 лютого 2020, 10:02
4.gering
«кинутий клич по циганській почті і пропонується всім безхозним циганам прописатись за гроші на території Бутенківської ОТГ»

До задниці той клич. Цигани нічого не вирішують, вони такий же інструмент у рішал, як і українці. Треба їхати в Умань до хасидів і там рішати. Вони покопаються на бутенківських кладовищах, знайдуть там ще якогось цадика і зроблять з Бутенок Нью Васюки. Всі решта варіантів завідомо програшні.
7. alist / 2 лютого 2020, 22:54
Цікаво, якби Скрильнику запропонували очолити новостворену таку Кобеляцьку громаду, за скільки секунд він би перекувався в її фаната? 2-3?
8. Lion2020 / 3 лютого 2020, 10:15
Називається дореформувалися.....!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації