Вхід | Реєстрація

Битва за Бутенківську громаду: дубль другий

Битва за Бутенківську громаду: дубль другий

Схоже, що нова українська влада вирішила швиденько знищити саму ідею децентралізації. А з цим — і велику кількість нещодавно створених об’єднаних громад. Єдина на території Кобеляцького району громада із центром у Бутенках може стати однією із жертв «зеленої» команди.

Нагадаємо, що процес децентралізації в Україні був розпочатий ще в 2015 році після прийняття Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Згідно із задумом творців реформи, її втілення у життя мало б наблизити послуги, які надає влада на місцях, до жителів новостворених громад. Трішки спрощуючи, можна сказати, що замість одного райцентру на території Кобеляцького району мало б виникнути ще три або чотири.

Реформа йшла і йде дуже важко, як і все в країні. Станом на 2020 рік у Кобеляцькому районі створена лише одна об’єднана громада із центром у Бутенках. Це є досягненням виключно її нинішнього голови Миколи Скрильника та місцевих жителів. Адже у первісному варіанті перспективного плану створення об’єднаних громад Бутенкам відводилося місце в Кобеляцькій міській громаді. Але Скрильник і однодумці вирішили по своєму. І досягли результату, зумівши змінити думку тодішніх керівників області. Допомагала бутенківцям екс-голова РДА Таміла Шевченко.

23 грудня 2016 року депутати Дрижиногреблянської сільради проголосували за об’єднання з Бутенками. А 29 жовтня 2017-го відбулися перші вибори. Головою громади обрали Миколу Скрильника.

А в 2019-го в Україні змінилася влада — і Президент, і Верховна Рада. І, як часто це буває, наступники вирішили переінакшити справу попередників. У цьому випадку — спростити процес.

На початку цього року почали з’являтися повідомлення, що в Україні відбудеться «укрупнення» громад. Як відомо, добровільний етап створення ОТГ уже закінчився. І влада вирішила далі продовжувати процес шляхом адміністративного примусу. І не придумала нічого кращого, як максимально укрупнити потенційні громади, ліквідувавши навіть уже створені. Вибраний принцип «Один район — одна громада».

Так Бутенки, які громаду таки створили, мають приєднати до Кобеляк, у яких в плані створення ОТГ нічого не вийшло.

Звичайно ж, про плани влади дізналися і в Бутенках. І, звичайно ж, це, м’яко кажучи, не викликало в частини мешканців громади та її керівництва особливого захоплення. У принципі, їх можна зрозуміти. Вони єдині в районі реформу втілили в життя, а їх за це фактично намагаються знищити. Тобто, цим самим нова українська влада заохочує принцип невиконання волі цієї самої влади. Як в армії «Не поспішай виконувати наказ, бо можуть відмінити».

 

Бутенки обурюються і намагаються домовитися

Після того, як стало відомо про плани облдержадміністрації ліквідувати Бутенківську громаду, у селі відбулося зібрання місцевих жителів. У ньому взяли участь місцеві посадовці, депутати, члени виконкому. Про розвиток ситуації присутніх поінформував Микола Скрильник.

— Буквально до позавчора ми були нанесені на карту, нас ніде не приєднували, — сказав очільник ОТГ. — У Полтавській облдержадміністрації не було жодних засідань, на які б запрошували голів створених громад. Адже саме губернатор формує і підписує списки перспективних ОТГ. Днями до мене зателефонував очільник обласного осередку Асоціації ОТГ Олександр Тутка і розповів про нараду в Києві. Туди їхав народний депутат від нашого округу Костянтин Касай. Тутка порадив переговорити з нардепом, аби той підтримав Бутенківську ОТГ, так як близько 20 громад у Полтавській області визнали неспроможними.

Зі слів Скрильника, працівники сільради направили листи Костянтину Касаю, голові ОДА Олегу Синєгубову з інформацією щодо ОТГ (площа, доходи, населення) із доказами, що Бутенківська громада має право на існування. Та відповіді від них не отримали. Натомість дізналися, що в Мінрегіоні розглянули варіант створення з Кобеляцького району єдиної громади.

Після тривалого обговорення присутні вирішили створити ініціативну групу для поїздки.

У п’ятницю до Полтави мали вирушити кілька автобусів із жителями громади. Вони збиралися пікетувати облдержадміністрацію. Орієнтовна кількість пікетувальників могла скласти від двохсот до трьохсот чоловік.
Але до ранку ситуація змінилася. Як повідомив редакцію Микола Скрильник, до нього зателефонували із ОДА і запропонували провести зустріч, але не у форматі мітингу. Тому до Полтави поїхали лише учасники ініціативної групи.

Ігор Федь, як голова групи, увечері розповів, що делегацію з Бутенок прийняли перший заступник голови ОДА Дмитро Лунін та тимчасово виконуюча обов’язки директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ольга Онупко.

За словами Федя, порозуміння було досягнуто. Чиновники ОДА пообіцяли представникам Бутенок дати їх громаді шанс. Але за умови, що громада докладе зусиль для розширення території та збільшення кількості жителів.

 

Профани і невігласи

За коментарем редакція звернулася до Олександра Ісипа, екс-міського голови Кобеляк, який протягом кількох років працював експертом, займаючись саме питаннями створення громад.

Олександр Михайлович висловився на диво категорично.

Він сказав:

— Добровільний етап створення об’єднаних громад закінчився. Він би закінчився у будь-якому разі чи при цій владі, чи при попередниках. І той, хто не хотів нічого робити, не хотів докладати зусиль для створення громади і нести відповідальність, буде змушений підкоритися волі державної влади. Це зрозуміло і логічно.

А ось вибраний нинішньою владою варіант продовження реформи децентралізації виглядає, м’яко кажучи, нелогічним. Концепція «Один район — одна громада» фактично перекреслює досягнення найактивніших і найдієвіших представників місцевого самоврядування, нівелює саму ідею наближення влади і послуг, що вона надає громадянам. За таким принципом достатньо лише ліквідувати районні ради і все, реформа закінчена.

Зараз картина виглядає так, ніби профани і невігласи, які зайшли в кабінети виконавчої влади на всіх рівнях, вирішили піти найбільш спрощеним і вигідним для них, а не для людей, шляхом. Вони просто не розуміють основних цілей і завдань реформи децентралізації. У варіанті, який вони проштовхують, уже не закладені можливості для покращення послуг людям. Для пожвавлення економічного розвитку, для вирівнювання якості життя по всій території. Будуть Кобеляки, а всі інші — під ними. Ну от давайте разом поміркуємо, чи перейматиметься кобеляцький міський голова і депутати проблемою розорювання луків у Свічкаревому чи випилюванням лісу в Орлику? Ні, не перейматимуться. У них часу і грошей для вирішення власне міських проблем не вистачатиме. Чи матимуть вплив представники Придніпрянського на розподіл бюджетних грошей, які будуть акумульовані у Кобеляках? Жодного впливу не матимуть. Чи розвиватимуться рівномірно території величезної міської громади? Ні. Розвиватимуться Кобеляки, а всі інші будуть приречені на занепад. Чи ефективно зараз районна рада управляє районом, протяжністю із краю в край майже сто кілометрів? Ні. І міська громада теж не зможе. Чи швидше доїде екстрена служба з Кобеляк до Придніпрянського за 50 кілометрів, аніж з Орлика чи Вільховатки? Чи самого Придніпрянського? Думаю, відповідь зрозуміла.

Так, владі, у якої на цей момент немає ні грошей, ні фахівців, вигідніше створити одну громаду. Так їй легше маніпулювати її керівником, можна виділити менше грошей на розвиток громади і, напевно, легше буде продавати землю.

Між тим, Микола Скрильник, голова Бутенківської ОТГ, не втрачає оптимізму. У понеділок 3 лютого він поінформував редакцію, що має обнадійливу інформацію щодо потенційного збільшення території громади. А з цим — і шанс на продовження її існування.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 лютого 2020, 10:38 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації