Вхід | Реєстрація

Транспортування газу: споживач скаржиться, газовики відповідають

Транспортування газу: споживач скаржиться, газовики відповідають

Тема нових платіжок за транспортування газу вже близько місяця є найбільш актуальною для більшості українців. Цікавить вона і читачів «ЕХО». Вони навіть паралельно проводять свої підрахунки сум, які потрібно сплатити. І далеко не завжди розрахунки людей співпадають із цифрами в платівках.

Одна з жительок району написала до редакції листа, у якому навела аргументи, котрі змушують її не погоджуватися із запропонованою газовиками оплатою. Друкуємо листа із невеликим скороченням.

— 4 лютого я отримала квитанцію на оплату за транспортування газу. Згідно із законодавством, котре регулює права споживача, маю право знати структуру утворення ціни на доставку газу до моєї оселі. От і хочу запитати газовиків, який відсоток вартості транспортування газу був у тарифі, що діяв у 2019‑му році? І який зараз? Які складові входять до тарифу за доставку? Тому що в інших областях ціна таки нижча.
Згідно з прикладом, наведеним у газеті «ЕХО», я порахувала, скільки мені необхідно заплатити. Об’єм споживання за 12 місяців становив 863 кубометри. Далі я це перемножила на 1,02 і поділила на 12. Вийшло 73,355. А в платіжці, яку мені принесли, значиться сума 88 гривень 33 копійки. Знову трішки порахувавши, а саме: різницю в розрахунках у 14,97 помножила на шість місяців. У мене вийшло 89,82. Саме скільки гривень я маю переплатити за півроку. Хто домалював мені додаткові гроші, котрі буду переплачувати? Це ж тільки один приклад однієї людини. А скільки переплатять усі споживачі? І до кого в кишеню потраплять ці шалені гроші?

Окрім того, хотілося б нагадати газовикам, що в минулому році я вже заплатила за транспортування газу. Адже тоді ця послуга була включена до тарифу. То це виходить, що я плачу за одну послугу двічі? Де це воно таке бачено?

Йдемо далі. У минулому році за січень я витратила 172 кубометри газу, у цьому — 120. Тоді виходить, що маю заплатити за 52 неіснуючих в реальності кубометри, а це ще 53 гривні 4 копійки. Якщо все сплюсувати, то мені приписали майже 143 гривні. Точніше, не приписали, а в мене украли.

До мене додому, по моїй трубі, по моїй землі, доставляють газ. Але чому тоді облгаз мені не платить за оренду труби і землі? Чому облгаз не перераховує ціну на газ, починаючи з 2016 року, коли уряд неправомірно своєю постановою збільшив вартість палива аж на дві гривні за кубометр. Є рішення суду із цього питання.

А мені ще й погрожують відключенням від споживання, нарахуванням пені. І за саму платіжну квитанцію в Ощадбанку потрібно 25 гривень заплатити. Грабунок і все тут.

От і думаю я, що тариф на доставку газу оснований на грабунку і шахрайстві.

 

Валентина Морозова, село Підгора

 

Звичайно ж, редакція звернулася за коментарем щодо цієї ситуації до місцевого регіонального представництва «Полтавагазу».

Роман Романенко, який керує підприємством у Кобеляках, прокоментував:

— Копія листа від жительки Підгори лежить у мене на робочому столі. Я його ретельно вивчив. І готовий був одразу дати жінці відповідь. Але, на жаль, вона просто залишила листа й пішла. У листі жінка приводить власні розрахунки. Вони помилкові. Вона застосовувала в розрахунках коефіцієнт 1,02. Це — неправильно. Вірно — «Тариф за послуги з розподілу природного газу для споживачів АТ «Полтавагаз» із 1 січня складає 1,14 гривні за кубометр (постанова НКРЕКП від 24.12.2019 № 3037)». Про це я кілька разів нагадував у статті, надрукованій у газеті «ЕХО» під назвою «Послуга розподілу газу ще подорожчає» (№5 (853) від 30.01.2020). Звідки жінка взяла 1,02? Думаю, що вона помилково використала дані з інфографіки, надруковані у цій же статті. Але ж.. Повторюся, що кілька разів нагадував, що правильно застосовувати в розрахунках 1,14. І тоді все в скаржниці зійдеться.

За словами Романенка, випадки, коли розрахунки щодо об’єму газу, за який потрібно платити, котрі проводять споживачі, як правило, чітко співпадають із цифрами в платівках. Хоча бувають і спірні випадки. Роман Сергійович говорить:

— Як правило, розбіжності виникають у випадках, коли споживачі невчасно і нерегулярно платять. Але всі ці спірні питання вирішуються, сідаємо і рахуємо разом і в більшості випадків досягаємо взаєморозуміння.
Керівник кобеляцького підрозділу «Полтавагазу» стверджує, що попри галас у ЗМІ та соцмережах, процес оплати за послугу із розподілу газу проходить у Кобеляцькому та інших районах нормально. Більшість споживачів, за його словами, дисципліновано і вчасно платять.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2020, 09:16 | Кобеляки | Суспільство
1. Selena2017 / 25 лютого 2020, 11:19
Роман Романенко свідомо ! не відповів на ще три важливих питання , які задала жінка. Помилково використана нею цифра не робить погоди в задуманій афері газовиків (звичайно, не на рівні кінцевої ланки ).
2. Slavko / 25 лютого 2020, 11:58
Відповідно до договору "Про розподіл природного газу", який ви підписували, або визнали, сплативши за послуги розподілу, в ці послуги якраз входить ДОСТАВКА НАЛЕЖНОГО СПОЖИВАЧАМ ГАЗУ (який належить громадянам України за Конституцією), там написано, тобто, друга платіжка - додаткова, два рази платіть.

От тільки так не дивуйтесь, Зєля ж казав вам :"за всьо нужнаа платіть...". Можна навіть по два рази.

А щодо публічної інформації щодо всіляких формул, походження газу, права власності на газорозподільні мережі, кінцевого отримувача прибутків і т.д. – усі ці питання завжди були і залишаються без відповідей.

Пан Романенко, звісно, як і кожен порядний газовик, може писати й говорити всіляку брехню і маячню, що саме він і робить. А ще підписує за нас договори і робить тупий вираз обличчя, ніби й сам дивується. Робота у нього така – газовик...
3. Slavko / 25 лютого 2020, 22:10
Це ж чим треба хворим бути, щоб давати три такі різні відповіді про розподільну мережу :
1. Мережу населеного пункту *** було передано Кобеляцькому УЕГГ безкоштовно кооперативом ***(якого не існувало);
2. Кобеляцьке УЕГС не володіє інформацією ;
3. Газорозподільна мережа нас.пункту *** кобеляцькому УЕГГ не передавалася. ...

Це такі відповіді надає керуючий Кобеляцьким УЕГС Романенко Роман Сергійович ...

А вся суть криється у незаконності передачі мережі і всій подальшій діяльності Кобеляцького горгазу! Дурдом ! Далі буде.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації