Вхід | Реєстрація

Інсулінів вистачить на місяць і шість днів

Інсулінів вистачить на місяць і шість днів

Їх придбають за державні кошти. Далі діабетикам доведеться купувати ліки за власний рахунок або чекати на фінансову допомогу місцевих громад.

26 лютого в Кобеляцькій районній раді відбулась координаційна нарада з представниками органів місцевого самоврядування. Перед сільськими головами виступила головний лікар Кобеляцького центру медико-санітарної допомоги Любов Коломієць.

— Шановні голови сільських рад, ситуація з інсулінами в Кобеляцькому районі дуже складна, — сказала медик. — На перший квартал держава виділила субвенцію 214 700 гривень. Цієї суми вистачить на місяць і 6 днів для тих інсулінозалежних хворих, які в нас проживають, а це майже 260 чоловік. Будуть далі кошти чи ні, ніхто нічого не знає. Держава планувала, що з 1 квітня на інсуліни виписуватимуть електронні рецепти. Тобто, ніякої субвенції не буде, а Національна служба здоров’я платитиме тим аптекам, які відпускатимуть препарати. Та через тиждень після прийняття бюджету стало відомо, що виписка електронних рецептів відтерміновується до 1 жовтня. Як жити цей період, я, правду кажучи, не знаю. На ці питання в Департаменті охорони здоров’я відповіді теж немає.

Любов Коломієць повідомила присутнім, що паралельно виникла ще одна проблема. Справа в тому, що аптека №146 «Полтавафарм» визнана банкрутом. Медзаклад не в змозі закупити наперед інсуліни і роздати їх хворим, доки райдержадміністрація перерахує кошти, що надійдуть із держави. Зараз триває заміна аптек, які відпускатимуть препарати. Їх буде дві: «Гелаксі», знаходиться по провулку Шевченка, навпроти поліклініки, та аптека, що працює в приміщенні автостанції.

— Їх власники підписують усі документи. Думаю, що за тиждень-півтора ми роздамо хворим інсуліни на 214 700 гривень. Тому звертаюся до голів сільських рад: якщо маєте можливість, виділіть на три місяці кошти, аби ми могли закупити препарати інсулінозалежним людям, які проживають на вашій території. Листи із конкретними сумами будуть розіслані до кінця тижня, — продовжила головний лікар.
Вільховатський сільський голова Володимир Скляренко запитав, що робити хворим, які дня не можуть прожити без інсуліну.

— Придбати препарат у аптеці за власні кошти, — відповіла Коломієць. — Під замовлення в «Гелаксі» привозять інсулін. Чекати треба 2–3 дні.

Зі слів медика, оскільки «Полтавафарм» — банкрут, то за інсулінами постане питання про наркотичні препарати важкохворим пацієнтам. Рецепт лікар випише, а отримати їх у Кобеляцькому районі неможливо. Жодна аптека не має такої ліцензії. Тому за наркотичними препаратами треба їхати в Кременчук, Полтаву чи Нові Санжари.

Сільські голови підняли питання стовно медпрепаратів, які продавали фельдшери.

— Тепер завідуючі ФАПів не зможуть брати ліки під реалізацію. Намагаємося домовитися з керівниками приватних аптек, але вони не погоджуються. 20 квітня аптека №146 припиняє роботу. Деякі фельдшери порозраховувалися і залишилися винні за реалізовані ліки кошти. Цю ситуацію знають у приватних аптеках, тому й не погоджуються давати фельдшерам під продаж медпрепарати, — додала головний лікар.
У ході розмови виявилось, що на туберкулін також потрібне фінансування із сільських рад. На нього кошти слід виділити до травня.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 лютого 2020, 11:51 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. Ltava / 27 лютого 2020, 16:18
Головний лікар посоромилася розповісти що фельдшерів не має( іх посади скоротили), що завідуючих ФАПів не має(їх посади скоротили), і що розрекламована медична реформа завершує поховання первинної медичної ланки в районі:((
2. Ltava / 27 лютого 2020, 20:52
Звертаю увагу що проблеми здоров"я не в лідерах новин !!!!!!!!!:)) Головне про владу п..............ь:)))
3. Fuks / 28 лютого 2020, 07:25
Я так зрозумів що рай рада збира податків щоб голові,заму,апарату хватило на зарплату, премії і бензин себе любимих возить.На все інше грошей не вистача..Питання на х.я така рада із такими депутатами...ДУ МА Й ТЕЕ виборці..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації