Вхід | Реєстрація

Нехворощанська громада може залишитися без керівника

Нехворощанська громада може залишитися без керівника

Оскільки на останній сесії депутати більшістю голосів висловили недовіру сільському голові.

Минулий четвер у Нехворощі відбулася сесія сільради. Засідання обіцяло бути досить напруженим, оскільки на порядок денний виносилися питання щодо подальшої робити місцевих шкіл.

Відповідно до інформації, розміщеної на офіційній сторінці ОТГ в соціальній мережі Фейсбук, на початку зібрання голова громади Юрій Мовчан зачитав заяву, підписану десятьма депутатами. Вони вимагали винести на сесію проект рішення щодо висловлення недовіри сільському голові. До заяви додавалася пояснювальна записка, у якій обранці громади пояснили свою позицію. Недовіру пропонувалося оголосити за нібито «систематичне порушення законів, підробку документів та платіжних доручень, нецільове використання коштів, систематичне невиконання обов’язків і зловживання владою». Документів, що підтверджували звинувачення, депутати не надали.

Юрист Альона Бровко пояснила, що звинувачення депутатів є безпідставними, оскільки не доведені в суді. Та депутати наполягли, аби їх заяву все ж розглянули. До того ж — першим питанням.

Присутній на сесії депутат  Бутенківської ОТГ Павло Гунжель звинуватив Юрія Мовчана у «вчиненні злочину, що підпадає під статтю Кримінального Кодексу». Але теж не надав підтверджуючих документів.

Зважаючи на конфлікт інтересів, що виник під час зібрання, голова громади передав повноваження вести сесію сільради Ользі Гапон.

Крім Гунжеля, виступив і місцевий депутат Іван Геращенко. Він заявив, що проти голови громади порушені три кримінальні справи. Щоправда, жодна з них не доведена.

Після цього депутати перейшли до таємного голосування за перше питання. Голова лічильної комісії Віктор Дубович оголосив, що з 21 депутата присутніх на сесії 17 проголосували за недовіру очільнику ОТГ, а 4 — проти.

 

Кошти на округ ділять за кількістю жителів

При розгляді бюджетного питання виступив голова бюджетної комісії Віктор Кибкало.  Із його слів, усі кошти, що залишилися з перевиконання, були розділені на число жителів громади. Вийшло по 1622 гривні. Кожен старостинський округ одержав суму, пропорційну до числа його мешканців. Напередодні в населених пунктах відбулися зібрання, на яких обговорили, куди спрямувати отриману суму. У одних округах вона становила 700 000 гривень, у інших — 1 000 000. Кошти вирішили витратити на вуличне освітлення, придбання музичної апаратури для закладу культури, меблів у школу, на ремонтні роботи.

 

Шедіївську школу поки що не закриватимуть

Далі депутати погодили посаду педагога, який супроводжуватиме дітей під час поїздки в шкільному автобусі, виготовлення технічної документації на місцеві заклади освіти. Також вирішили не організовувати цього року літні оздоровчі табори, щоб встигнути до 1 вересня підготувати шкільні їдальні, оскільки до них вступають нові вимоги.

А от зі створенням відділу освіти, як самостійної юридичної особи, депутати вирішили почекати. На думку Віктора Дубовича, варто почекати до кінця навчального року. А коли закриється Шедіївська школа, педагоги могли перейти б працювати у відділі освіти.

Найбільш емоційним стало питання про закриття Шедіївської школи. Жителі села вимагали залишити навчальний заклад, навіть не дивлячись на те, що його утримує громада і в рік він обходиться в 2 000 000 гривень.

Заввідділом освіти Ірина Шерстюк заявила, що, згідно законодавства, необхідно створити в громаді опорну школу. Нею повинна стати Нехворощанська, так як опорний заклад мають відвідувати не менше 200 дітей. Також Ірина Шерстюк додала, що повідомила, що громада може взяти участь у державній програмі «Шкільний автобус для опорної школи» і отримати транспортний засіб, витративши лише 200 тисяч гривень. Якщо не закрити Шедіївську школу і не створити в Нехворощі опорний заклад, то громада втратить таку можливість.

У результаті, депутати провалили це питання. А Віктор Кибкало повідомив шедіївцям, що до питання стосовно закриття їх школи ще повернуться.

 

«Рішення прийнято юридично неправильно»

У понеділок, 24 лютого, у телефонній розмові з кореспондентами тижневика Юрій Мовчан повідомив, що, на його думку, юридично рішення щодо висловлення недовіри прийняте неправильно. Тож звільнити за ним його не можливо.

— Саме рішення звучить так: «Керуючись Законом України про місцеве самоврядування, вирішила (слово «сесія» немає): винести недовіру сільському голові Мовчану Юрію Івановичу та призначити тимчасово виконуючу обов’язки сільського голови Гапон Ольгу». Я не заперечую, що я б звільнився відразу, якби все було юридично правильно. А таким рішенням це зробити неможливо. Тому сьогодні-завтра це питання похилиться в якусь сторону юридично.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 березня 2020, 12:09 | Нові Cанжари | Політика
1. Ltava / 1 березня 2020, 16:02
Везе Канавам !!!:)) До якої перспективної громади приєднують :))))))))))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації