Вхід | Реєстрація

Журналісти відслідкували, як і звідки поширювалася паніка у Нових Санжарах

Журналісти відслідкували, як і звідки поширювалася паніка у Нових Санжарах

Журналісти LIGA.net й Texty.org.ua встановили послідовність, з якою 19 лютого, напередодні приїзду евакуйованих з Уханю, у соцмережах поширювали провокативні повідомлення, що призвело до заворушень у Нових Санжарах.

"Поки уряд вперто мовчав про деталі приїзду українців із епіцентру епідемії, в соцмережах почали з'являтися повідомлення про приїзд до Нових Санжар п'ятидесяти людей, інфікованих коронавірусом. Ця інформація миттєво розповзлася по селищу. І всього за півдоби насмерть перелякала жителів Полтавської області", – пише «5 канал» посилаючись на  "Спецоперація імені Портнова-Шарія. Як розганяли паніку в Нових Санжарах, і хто за цим стоїть" від Liga.net.

Журналісти встановили, що першим про госпіталізацію евакуйованих із Китаю в Нових Санжарах заговорив Сергій Чередніченко — екс-депутат Полтавської міської ради та голова СПУ, яку до нього очолював нинішній депутат від ОПЗЖ Ілля Кива.

"Повідомлення Чередніченка з'явилося на сторінці у Фейсбуку о 10 ранку 19 лютого: "Українців привезуть із Китаю в Нові Санжари. В санаторій. Інфекційних лікарень в Україні не знайшли". Згодом Чередніченко редагує пост і виставляє пізніший час публікації — 20:00 – щоб приховати той факт, що саме він став першим ньюзмейкером. Втім, скріншоти назавжди зафіксували реальний час публікації", – йдеться в статті. Його пост розійшовся по місцевих групах.

Паніка в Нових Санжарах
Паніка в Нових Санжарахскріншот
Паніка в Нових Санжарах
Паніка в Нових Санжарахскріншот
Паніка в Нових Санжарах
Паніка в Нових Санжарахскріншот

У дописі йшлося, що керівництво району "вже отримало розпорядження" – але, як зазначають журналісти, це не збігається зі словами голови Новосанжарської райради Геннадія Супруна, який нічого про це не знав до ранку 20 лютого.

Крім того, після 19:00 19 лютого у месенджері Viber почали з’являтися групи, до яких одночасно долучилися тисячі жителів Полтавської області. Багатьох з них долучили без їхньої згоди і вони навіть не знали, хто їх туди приєднав.

Як стверджують журналісти, група "Нові Санжари" була створена 19 лютого о 22:16. Перше повідомлення в ній опублікувала користувачка, підписана, як "Оленка" з таким текстом: "У військовий санаторій везуть інфекційно хворих із Китаю (50 чоловік). Ми не можемо дозволити знищити наше населення, ми повинні запобігти багаточисленним смертям. Люди, піднімайтесь, у нас всіх є діти!!! Треба діяти негайно".

Паніка в Нових Санжарах
Паніка в Нових Санжарахскріншот

У матеріалі наголошується, що насправді в Україну евакуювали людей, які не мали жодних симптомів не лише коронавірусу, але й навіть ГРВІ. На літак пускали лише здорових людей.

Протягом наступних кількох годин у групі з’явилося понад 10 фейків та "лякалок". Разом з цим, у групі через кожні 10-20 хвилин лунали заклики до радикальних дій: перекривати дороги (що й було зроблено), залізничні колії, робити коктейлі молотова, спалити госпіталь та штурмувати держадміністрації.

Серед повідомлень, які активно писали, аби навести паніку:

"Люди, якщо цю ніч будемо спати,то проснемся мертвими"

"Бувший головний лікар санепідемстанції України пояснює, що для утримання людей для 14-денної обсервації, в Україні немає жодного медичного закладу, тому і вибирають маленькі містечка, де буде менше шуму!"

"Китайські біженці прийдуть і будуть одягнені в камуфляж, щоб ми, новосанжарівці, не зрозуміли, де хто!!!"

 

Загалом за першу добу в групі вже було близько 5 тис. повідомлень. Їх прочитали понад 6 тис. учасників групи. Зазначається, що найактивнішими виявилися 20 користувачів – вони регулярно публікували фейки та закликали до насильства.

Також у групі постійно рекомендували дивитися онлайн-трансляцію телеканалів "НАШ" (власником якого є проросійський політик Євгеній Мураєв), а також "112 Україна", ZIK і NewsOne (останні належать Тарасові Козаку і перебувають в орбіті впливу кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука). Також адміністратори рекомендують почитати телеграм-канал, де постійно критикують усі політичні сили, окрім проросійських – "Партії Шарія" та "Опозиційної платформи – За життя".

"Час від часу із посиланням на ефір цих медіа активні користувачі закликають до агресивних дій. Наприклад, 20 лютого о 16:11 користувач "Іван Барило" пише: "Ровно минуту назад на канале 112 в студии прозвучало что как выход – спалить санаторий" (медцентр Нацгвардії, – ред.). Згодом біля санаторію активісти розпалили велике вогнище – прямо перед центральним заїздом – щоб автобуси з прибулими з Китаю не могли потрапити на територію медцентру "Нові Санжари", – йдеться в журналістському розслідуванні.

Журналісти зазначають, що групу адмініструють троє російськомовних адміністраторів. Зважаючи на той факт, що Нові Санжари є здебільшого україномовними, тож журналісти припустили, що адміністратори – не місцеві.

Розслідувачі поспілкувалися з користувачами, які адмініструють чат. На запитання, для чого вони цим займаються – ті відповіли, що за наявності вільного часу.

Журналісти звернули увагу на те, що після протистоянь у Нових Санжарах причетні до інформаційної спецоперації почали розганяти образливі повідомлення на адресу українців, називаючи Україну "країною третього світу, яка боїться своїх громадян".

Нагадаємо, сутички в Нових Санжарах на Полтавщині спалахнули минулого тижня. Мешканці були обурені тим, що туди привезли евакуйованих з Китаю українців.

Вони намагалися не пропустити автобуси і жбурляли в них камінням. Постраждали тоді 9 поліцейських та одна цивільна особа.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2020, 15:35 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації