Створення генномодифікованих продуктів — не знахідка вчених, а природний процес. Виявилося, що лохина, хміль, чай і навіть арахіс відносяться до природних генетично модифікованих культур (ГМО).
До трансгенних рослин належать ті, у чиї геноми потрапили гени стороннього організму — бактерії або гриба, пояснили вчені інституту молекулярної біології рослин в Страсбурзі і Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ).
Наприклад, відзначають вчені, є певний тип бактерій — агробактерії, які можуть направляти фрагменти своєї ДНК в клітини рослин. Це призводить до утворення пухлин на коренях або стеблах. Рослина від цього страждає, а бактерії харчуються речовинами, які утворилися в наростах.
Тютюн і солодка картопля закріпили в своїх ДНК ділянки, що належать агробактеріям, і передають їх із покоління в покоління. Після дослідження, проведеного вченими Страсбурга і Петербурга, список таких рослин значно розширився.
«Природно-трансгенним виявився культурний арахіс, хміль, рослина гуава, яка активно вживається в їжу в тропічних районах. Рослина трема, яку використовують для приготування васабі, також рід, до якого належить волоський горіх. Суринамська вишня, чай, представники роду вакциніум — усім нам відома журавлина, брусниця, лохина, чорниця — природні ГМО», — повідомила професор кафедри генетики та біотехнології СПбГУ Тетяна Матвєєва.
Учені проводили дослідження понад три роки і проаналізували геноми 631 рослини. Вивчення природно-трансгенних рослин допоможе оцінити наслідки поширення ГМО-культур і зрозуміти, що буде з трансгенними рослинами, створеними людиною, через 10 років і через сторіччя.
Усі живі організми на Землі є генномодифікованими
Взагалі більшість учених, які займаються генною інженерією, м’яко кажучи, поблажливо ставляться до паніки, пов’язаної з використанням генномодифікованих продуктів. Адже людство вже протягом століть займається селекцією культурних рослин і тварин, постійно змінюючи і вдосконалюючи їх. Виведені за допомогою традиційної селекції яблука і помідори теж суттєво відрізняються від своїх «диких» родичів. Але, незважаючи на це, люди охоче вживають ці продукти в їжу. І не панікують. Більше того, всі живі організми протягом тисячоліть еволюції зазнали генетичних змін. Тобто, по великому рахунку, все живе в цьому світі є генномодифікованим. Просто раніше цим займалася виключно матінка-природа, а зараз — і люди.
Потрібно знати, що генномодифікованим є інсулін, який щодня використовують мільйони людей на планеті Земля, а також чимало медпрепаратів, що лікують онкозахворювання.
Із сільськогосподарських культур, що використовує людство, найбільше генномодифікованих гібридів серед кукурудзи, сої, картоплі, томатів та рису.